YASASIN YAZ TATILI

Cumhuriyet Ilk Okulunda okurken okul müdürümüz Tevfik Koçnardti. Oglu Hans Müjdat Koçnard Damlalar Orkestrasinda gitar çalardi. Her parkta orkestralar günün en güzel sarkilarini çaliyordu. Romantik yaz aksamlarinda Yazlik Sinemalarda Türkan Soray’in, Fatma Girik’in Hülya Koçyigit’in, Filiz Akin’in, Ayhan Isik’in, Sadri Alisik’in, Göksel Arsoy’un, Izzet Günay’in, Orhan Günsiray’in en güzel filimlerini seyrettik... Ah nerede o yazlik sinemalarimiz... Zafer, Inci sinemalari yaz aksamlarinda dolup tasardi... Zorro’nun macera filmlerinide çok severdim. Yasasin Yaz Tatili... Okul telasi yok... Yazlik Sinemalari Özlüyorum...

BÜLENT ALTINTEL ARKADASIM: “Senin gazetedeki köse yazilarini seviyorum. Bana ilaç gibi geliyor... Eski günleri güzel anlatiyorsun... Tam bir köse yazarisin” dedi.

Bülent Altintel, Turan Altintel, Ali Riza Altintel kardeslerler Karakas Mahallesi Gazhane sokagi gençlerindendir. Altintel çesmesi 1943, eski evlerinin önündedir. Altintel çesmesinden gügüm ve testiyle çok su tasirdik. Çesmede Asiklar Çesmesi yaziliydi. Mahalle dügünleri, komsuluk, arkadaslik harikaydi. O günleri özlemle hatirliyoruz. O günler siirlerimize, köse yazilarimiza yansidi. Siir Sokaklardadir. Türk Halkinin Siirsel Bir Yönü, Ruhu Vardir.

15.06.2008 günü Vefat Eden Ünlü Bestekar Avni Anil’in Güzel Sarkilari yetim Kaldi..

Sardunya, Küpeçiçekli, Hanimeli, Ihlamur kokan sokaklarda yasam vardir. Akasya Kokan sokaklari özlerim bazen... Tur atarim eski sokaklarda. Cengiz Aytmov’u kaybettik. Hümanist bir yüregi vardi. Dünyanin en büyük romancisiydi.

Bir bayan ögrencimle sohbet ederken ona söyle dedim: “Kadin dünyasini anlamak zordur. Ne dersini?”

“Haklisin.. Bize iyi davranan, bizi anlayan insanlari çok sevriz.. Bazen kimse bizi anlamiyor. Kadinlar naziktirler. Aileler Çocuklarini Anlamalidirlar. Onlarla iletisim güzel olmalidir. Bayan her daim bu toplumda güçlü olmalidir. Hayat Bir Mücadeledir” dedi. Erkek egemen toplumunda yasiyoruz. Bu yaziyi pastanenin kösesinde yaziyorum. Yasli bir çift dondurma yiyor. Hava çok sicak. Sigara içmek yasaklandi. Yasli Aga: “Sigara içebilirmiyim” dedi.

Pastaneci: “Sagligina dikkat et. Sigara çok zararli. Bosver içme” dedi. Aga, “Tamam” dedi. Her aksamüstü yagmur yagiyor.

Sigaraya giden paralar cepte kalacak. Akciger kanseri vakalari azalacak. Bu sigara yasagina alismak kolay olmayacak.

Karne Çoskusunu Yasayan Ögrenciler Var. Yaz Tatilinde Erken Kalkmak Yok. Okula gitme telasi yok. Yasasin Yaz Tatili! 

Okul anilari unutulmuyor. Roman Okurduk Bütün Yaz Boyunca... Tommiks, Teksas, Pekosbil resimli macera romanlari kovboylarin hayatini anlatirdi. Ders kitabi içinde bile bu macera romanlarini okumaya çalisirdik. Radyoda Safiye Ayla, Zeki Müren güzel sarkilarini okurdu.

Biz Romantik Kirklareli Çocuklariydik. Yari Uzaktan Sevmek Güzeldi. Istasyon Caddesinde aksam turlari çoskulu olurdu. Her pazar istasyon gar’inin karsisina kadinlar otururdu. Kara trenden inenler olurdu. Sevdali genç yarini görmek için can atardi. Tatli bir gülüse vurulanlar çoktu. Yarin gülüsünü görmek güzeldi. Istasyon garinin yaninda Basri’nin büfesinde aksamüstleri köpüklü birayi, küçük mustafa’nin tuzlu fistigini, menemeni muhabbetle beraber götürürdük...

Bedre (Kayali) köyünden pasta ustasi Bayram Aslan arkadasimla Saray Pasaj kahvesinde sohbeti koyulastirdik. Kendisi Türk tarihine sevdalidir. Bayram Aslan “Oglum Murat Aslan sizin kitaplarinizi çok seviyor. Bende çok seviyorum. “Trakya” kitabinizida okudum ve begendim” dedi.

MERKEZ SOLDA VE SAÄzDA TOPARLANMALAR VAR

14.06.2008 günü AKKUSKAYA HOTEL Salonununda, SHP Sosyal Demokrat Halk Partisinin toplantisini izledim. SHP Kirklareli Merkez Ilçe Baskani Ibrahim Cebeci, SHP Kirklareli Il Baskani Sevket Basgelen, Çatalca eski belediye baskani Firat Aykut, Eyüp Altayli, Çorlu Cem Vakfindan Mine Armagan, Merkez Ilçe Gençlik Baskani Arif Güleryüz arkadaslar güzel konusmalar yaptilar. IBRAHIM CEBECI: “Bizim hedefimiz sifir yoksullugun oldugu bir toplumu olusturmaktir. Issizlik ve yoksulluk alabildigine artiyor. Ekonomik ve demokratik haklarini arayan emekçilerimiz, isçilerimiz, memurlarimiz siddet ve baski görüyor. Yolsuzluk ise hayatimizin her alanina girdi. Bu dönemde, Sosyal Belediyeciligin en basarili uygulayicisi Izmir Dikili Belediye Baskanimiz Sayin Osman Özgüven’dir... SHP’nin solda alternatif parti olmasini istiyorsak partimize sahip çikalim. Gelin el ele verelim. SHP’yi daha büyütelim” dedi. SHP Il Baskani Sevket Basgelen: “SHP Türkiye’de Solu yeniden itibar sahibi yapacak. Inadina sol diyen bir partidir” dedi.

SHP öteki partilere benzemez bildirisinde Türkiye’yi birbirinin benzeri partilerin elinden kurtarmak için SHP’yi kurduk deniyor. CHP’ye bezi elestiriler yapiliyor.

Solda yeni bir toparlanma olabilir mi? Hümanist olan halkimiz, yurdunu seven insanlarimiz çoktur. Merkez sagda yeniden bir toparlanma hareketi basladi. Demokrat Parti Genel Baskani Süleyman Soylu geçen gün Kirklareline geldi. Merkez saga bir canlilik geldi. Süleyman Soylu bütün Trakya’yi dolasiyor.

Merkez sagda ve solda yeni bir dalga hareketi yaratma gayretleri var. Toparlanmalar var.

Yakin geçmiste anayasaya aykiri hareket eden pekçok parti kapatilmisti. Baska isimlerle yeni partiler kurarak devam etmislerdi.

Ünlü politikaci Süleyman Demirel yedi kez politikaya veda etti. Yine geri döndü. Cumhurbaskanligi döneminde onun hosgörülü halini gördük. 1967 yilindan beri siyaseti takip ediyorum.

Benim Anladigim Politika, Hersey Halkin Mutlulugunu Saglamak Için Yapilan politikadir. Ekonomik yapimiz canli olmalidir. SHP Genel Baskani Murat Karayalçin “Sadece yanyana gelerek degil, ülkemizin ve halkimizin sorunlarini çözecek program ve projeler üreterek bir araya gelmeliyiz” diyor.

12 Eylül askeri darbesinden sonra bazi partiler kapanmisti. Anap iktidar döneminde, Turgut Özal’in yeni politikalari hayata geçti. 1980 öncesi sag ve sol yok artik. 1980 öncesi kardes kavgasi çok olumsuz sonuçlar dogurmustur. Politikacilarimiz birbirlerine karsi saygiyi ve sevgiyi ön plana alan davranislarda bulunsalar hiçbir sorunumuz kalmayacak. Büyük Atatürk’ün önderliginde Istiklal Savasi vererek kurulmus olan Türkiye Cumhuriyeti devleti uygarlasmak, çagdas bir toplum olabilme kavgasini vermisti. Karma bir ekonomik sistem uygulandi. Vatanin dört bir yanina demiryolu agi dösendi.

Kurulan Maarif Bakanligi egitimde çok basarili islere imza atti. Halka gece dersleri verilerek okuma yazma ögretildi. Cehaletle, yoksullukla mücadele edildi. Laik, sosyal bir hukuk devleti kuruldu. Türk ordusunun egitim alaninda çalismalari arasinda okuma, yazma bilmeyenlere okuma yazma egitimi verme uygulamasi uzun yillar devam etti. Türk Ordusu halkin bagrindan dogmustur. Reformlar devam etti. Halk Odalari, Halkevleri, Köyenstitüleri kuruldu. Türk sanayisinin temelleri atildi. O günleri köyenstitülü agabeylerle hala konusuyoruz. Egitmenlerde köylerdeki okullarda çok basarili görevler yaptilar. O günleri animsayan arkadaslarim var. Ögretmenlere büyük saygim vardir. Her köyde ögrenci okula gitmelidir. Tasimali egitime son verilmelidir.

Akil ve bilime deger veren uluslar yildizlara çikti. Bizde uygarlasirsak, insana, bilime, akila, teknolojiye, emege deger verirsek yildizlara çikabiliriz. Feodal gelenek ve görenekler uygar iliskilerle yer degistiriyor. Siyasi gerginlikler, kardes kavgalari toplumu daima üzmüstür. Halkin ekonomik ve toplumsal olarak kalkinmasi için hepimizin yurt ve insan sevgisiyle hareket etmesi gerekmektedir.

Herkesin siyasi düsüncesi farkli olabilir. Bu gayet dogaldir. Halkin mutlulugu için kosturan onun sorunlarini çözmeye çalisan insanlarimiz daima olmustur. Tabani seven aydinlarimizda vardir bizim...

Vicdanimizi ve merhametimizi sonsuza kadar kaybetmeyelim. Geri Kalmis Ülkelerin Kalkinmasi Büyük Bir Mücadeleyi Gerektirir. Halkimizi Çok Sevelim...

selahattindemiraco@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol