Çanakkale Savaşlarının Yıldönümü Günlerinde Gelibolu Yarımadası'nda Törenler Düzenleniyor. Avustralya'dan, Yeni Zelanda'dan gelenler törenlere katılıyor. Şafak Ayinleri yapılıyor.
"DEDECİĞİM BEN GELDİM" cümlesi bir vefanın eseridir. 1973-74 öğretim yılında Çanakkale'nin Çan ilçesinde tarih öğretmeniydim.Çanakkale Şehitliklerini Çan Lisesi öğrenci ve öğretmenleriyle gezmiştik. Conk Bayırı, Kemal'in Yeri. Çarpışan mermileri, İngiliz, Fransız giysilerini, savaş kalıntılarını müzede görmüştük. Kırklareli Atatürk Lisesi'yle de Çanakkale Şehitliklerini Çanakkale Boğazı'na mayın döşeyen Nusret Mayın Gemisi'ni gezmiştik. Çanakkale Ruhu İstiklal Savaşı'nda yaşatılarak zaferi kazanmıştık.
Birinci Balkan Savaşı Bozgunu'nun intikamını Çanakkale Zaferi'yle almıştık. İstanbul Topkapı Sarayı'nda Piri Reis'in Haritaları Sergisi'nin açıldığını 27.04.2013 günü NTV Haber'de izledim. Müthiş bir tarihimiz var. 18 Mart Deniz Zaferi, 23 Nisan-19 Mayıs Günlerinde Liseler geziler düzenlerdi. İstanbul'un, Çanakkale'nin tarihi yerlerini gezmek, tarihi yerlerini görmek hoşumuza giderdi. Boğazda, tepede Şair Tevfik Fikret'in Aşiyan'daki müzesini görmek tarihin giz dolu bir serüveni gibiydi. İstanbul'un fetheden Fatih'in yaptırdığı Rumeli Hisarı'nı gezmiştik.
Emirgan Korusu'nda piknik yapmıştık. Voleybol oynamıştık. Gülhane Parkı, Topkapı Müzesi, Arkeoloji Müzesi, Ayasofya Müzesi, Sultan Ahmet Camii muhteşemdi. Galata Köprüsü, Eminönü'de balık ekmek. Yerebatan Sarayı'nı görmek. Eski İstanbul günleri…
İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi 1965-1970 yılları İstanbul Çiçek Pasajı'nda midye tavayla beraber bir bardak Arjantin biranın tadına varmak. Bol muhabbet günleri.
Altıncı Filo protestoları bir hafta sürmüştü. 1968 Paris Mayıs Rüzgarı İstanbul'daki üniversiteli gençleri etkilemişti. Sosyalizmin Paris'teki esen rüzgarı dünyayı etkilemişti. Çiçek çocukları emperyalist savaşa karşıydı. Vietnam'daki Amerikan uçaklarının bombalar yağdırmasına 68 gençliği karşıydı. Ne günlermiş. Kardeş kavgasının sonradan ortaya çıkması büyük bir provokasyondu.
Gençlerin memleket, halk, insanlık sevgisi büyüktü. Şiddet ve terör günleri tam bir dramdı… Türkiye tarihi ile kültürüyle farklı bir kültürün izlerinden doğmuş otantik bir devletti. Atatürk'ün Türk Tarih Kurumu'nu, Türk Dil Kurumu'nu kurmasının amaçları vardı. Yeni bir Türkiye Cumhuriyeti oluştururken sağlam temeller atılıyordu. Ufak tefek hatalar olsa da istenen sonuç yaratılmıştı. Çağdaş bir Türkiye hayali vardı. Balkan Türkleri göçmenler yeni Türkiye'nin havasına alışmıştı. Atatürk hemşerimizdi. Halk Atatürk devrimlerine saygılıydı. Çocuklarına "Ben okuyamadım oğlum. Sen okuyup adam olacaksın" diyordu. Öksüz büyüyen, baba baskısıyla bunalan gençlerin en büyük zevki sokakta, boş arsada futbol oynamaktı. Çocuk oyunları arkadaşlığı yaratan bir hareketti. Müthiş bir mahalle arkadaşlığı vardı. Tommiks, Pekos Bill, Teksas resimli çocuk kitapları ellerinden düşmezdi. Cicili oynanırdı. Uçurtmalar salınırdı maviliklere. Yaşlılara saygı, hürmet vardı. Anneler şefkatin kanatlarıydı. Yaşam tarihin derinliklerinden akan bir nehir gibiydi. Hayat Her şeye Rağmen Güzeldi.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol