YAKIYORUZ DIKIYORUZ BIZ BUNU HEP YAPIYORUZ

Türkiye agaçlandirmaya Cumhuriyetin daha ilk yillarinda baslamistir. Ancak o yillarda Türkiye bugünden daha yesildi, ormanlari yazin daha fazla serinlik verirdi. Buna ragmen agaç dikimi yapiliyordu. Ormanlar daha fazla korundugu halde bu yapiliyordu. Ormanlari, “Orman Askeri” denilen yakalari yesil askerler bekliyordu. Tabii yine o yillarda orman suçu diye bir suç bilinmiyor, duyulmuyordu. Ormanlarin yok edilmesi süreci çok partili hayata geçtigimiz 1950’li yillardan sonra baslamistir. Hatta 1950-1980 arasi o 30 yil içerisinde iktidarlarin en fazla af çikardiklari orman suçlulari olmustur. Çok partili hayatin beraberinde getirdigi yozlasmanin, kötü gelenegi de biri bu olmustur. 1940’li yillarin sonuna dogru ormanlarin devletlestirilmesi, halktan alinip devlete mal edilmesi ile birlikte kurulan Orman Teskilati, ormanlari koruyamamistir. Zaman içerisinde bu yüzden ormanlar azalma, sinirlari çekilme sürecine girmistir. Bu gün itibariyle Avrupa’da Türkiye’nin ormanlarini yok edisi ders konusu olmustur. Ancak genelde dünyada da orman sinirlarinin daraldigi, ormanlarin azaldigi bir gerçektir.

Birlesmis Milletler geçen yil ÇEVRE PROGRAMI çerçevesinde Agaçlandirma Kampanyasi baslatmis, küresel isinmaya çare olur umuduyla agaç dikimini tesvik etmistir. Birlesmis Milletler, Çevre Programi kapsaminda 2007 yilinda bir milyar agaç dikildigini, bu öngörünün gerçeklestigini açiklamistir. Birlesmis Milletler Çevre Programi Baskani Achim Steiner, Kenyali çevreci ve 2004 yilinda Nobel Baris Ödülü sahibi Wangari Maathi’nin fikrinden yola çikilarak gerçeklestirilen agaç dikim kampanyasinin 2007 yilinda bir milyarin üstünde agaç dikilmesinin dünyada küresel isinmaya karsi mücadelenin ilk adimi oldugunu söylemistir. Uluslar arasi bu programa göre kampanyada en fazla agaç diken ülkelerin basinda 700 milyon agaçla Etiyopya gelmistir. Bu ülkeyi 250 milyon agaçla Meksika 150 milyar agaç dikimi ile de Türkiye izlemistir. Ajanslar bu kampanya dolayisiyla en çok agaç diken ülkelerin sunlar oldugunu bildirmislerdir: “Kenya 100 milyon, Küba 96,5 milyon, Rusya 50 milyon, Güney Kore 43 milyon, Tunus 21 milyon, Brezilya 16 milyon” agaç dikmistir.

Dogalki dünya çapinda bu agaç dikim kampanyasina bütün ülkeler katilmis olmalidir. Ancak Kampanyanin bir yil degil her yil sürmesi ve dünyanin agaçlandirilmasi, çöllerin yesillendirilmesi gerekir ki belki küresel isinmayi bir parça önlemis olur. Fakat ne var ki küresel (Dünya çapinda) isinma her yerde ayni etkiyi göstermedigi için bazi ülkeler agaçlandirmaya duyarsiz kalmislardir. Türkiye’nin yeryüzü büyüklügüne göre 150 milyon agaç az degildir. Fakat Türkiye’nin çöllesen alanlari daha fazla oldugu için bu miktar dikim yetersizdir. Daha fazla agaç dikimi, daha fazla bitki örtüsü yetistirmek Türkiye’nin ulusal hedefi olmalidir. Agaç kesen bas keser, agaç diken cennete gider. Insanlarimiz için Mekke Yesili ne kadar kutsal sayiliyorsa dogal (tabiat) yesili de o kadar önemli sayilmalidir. Islam’in Peygamberi HZ. Muhhammed agaç dikmenin sevap oldugunu söylemistir. Mustafa Kemal’de Ankara Bozkiri’na agaç dikmis, Gazi Çiftligi’nin agaçlandirilmasina bizzat kendisi öncülük etmistir. Hepimiz için Doga Yesili bir Türkiye yaratmak hedefimiz olmalidir.     

                                               nazifkaracam@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol