VIZE TARIHI VE KÜLTÜRÜYLE GÜLÜMSÜYOR BIZLERE

04.05.2009 günü Vize’deydim. Vize Belediye Baskani Selçuk Yilmaz ikinci kez DP’den Belediye Baskani seçildi.

Altyapi ve üstyapida yapilan çalismalarla Vize güzellesiyor.

Belediye Baskani Selçuk Yilmaz: “Gazetedeki yazilarimizla katkinizdan dolayi size tesekkür ederim” dedi. Vize Tarih ve Kültür Festivali’nin bu yil dördüncüsü yapilacak. Vize’nin tarihi dokusunu gezmistim.

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi ögretim görevlisi Ahmet Sipahioglu’nu 3 Nisan 2009 günü resim yaptigi iskeleden düsmesi ile talihsiz bir kaza sonucu kaybettik. Tarihimizi isiklandiran Ahmet Sipahioglu’nun ruhu sad olsun. Vize Antik Tiyatro kazilari, Küçük Ayasofya Kilisesi temizlik, Çakilli Tümülüsü, Kirklareli Müzesi Tabiat Salonu düzenlenmesi son olarakta Demirköy Dökümhanesi kazilarinda görev yapmisti. Bu elem dolu haberi Vize Haber gazetesi 10.04.2009 günü yapmis.

Vize nüfus: 11928 Vize Belediye parki yeniden düzenlenmis. Belediye Internet Salonu var. Belediyenin arkasinda güzel bir belediye is merkezi açilmis. Piril piril dükkanlar, bürolar var. Belediye parkina yakin Sehir Restaurant Adem Atli Lokantasi yeniden düzenlenmis. Birinci amatörde birinci Babaeskispor, ikinci Vizespor olmus.

Kizilcikdereli Ali Güçlü’nün sucuklarini Vize Pazartesi Pazari’nda satan arkadasa “Trakya’nin kirmizi gülüdür Güçlü sucuklari, Ali Güçlü agama selam söyle” dedim.

Mavi ay optik dükkaninda küçük kizin kitap okuma sevgisine sahit oldum. Kitap okuyan toplumlar medeni toplumlardir.

Teknik Tarim Ticaret dükkaniyla Engin Tarim Ürünleri dükkanlari yanyana. “Devlet Destekli Tarim Sigortalarinin Bugday için son kabul tarihi 16 Mayis 2009” bu yaziyi Teknik Tarim Ticaret dükkaninda okudum. Trakya Tarim topraklarinda çok kisa zamanda pekçik fabrika kuruldu..

Sarayli çiçekçi Mustafa Yenigeldi: “Yalova ve Izmir’den çiçekler getiriyoruz. Kirklareli Kipa’ya giderken Cemre Çiçekçilik dükkanimiz var. Bulgaristan muhaciriyiz” dedi.

Çiçekleri, çocuklari seven bir halkiz... Hercai menekseler, bahçe açelyasi, sardunya, hanim çantasi, gelindamat, kalpkalbe, ceylan, camgüzeli, buzçiçegi, atesçiçegi...

Pazarci esnafindan Suat Atesova: “Kayinpederim rahmetli Samtatli spatulasini bana verdi. Samtatli ustasiyim (Sahane) meslegi 13 yildir yapiyorum. Kizim Marmara Üniversitesi kimya mühendisliginde. Bir oglum Vize Metem Lisesi’nde okuyor” dedi. En tabandaki insanlarimiz çocuklarini okutmak için büyük gayret içindedir.

Vize Metem Lisesi Müdürü Erdal Kardas: “Vize Hasboga köyündenim. Ova köylerinde aco=aca=amca anlaminda söyleniyor. Baba tarafim Dramali, anne tarafim Koçacik yörüklerindendir. Bunlari Izzet dedem anlatirdi”dedi. Müdür yardimcisi Aydin Dursun tarih ögretmeni tarihin giz dolu sokaklarinda dolasmak hosuma gidiyor..

Vize Anadolu Lisesi Müdürü Senol Çetin: “Bulgaristan Karnabat Malaniç köyünden 1905 yilinda Vize Çakilli beldesine yerlesmisiz. Mehmet dedem alti yasindaymis. Balkan Harbi çikinca Istanbul Karagümrük’e gitmisler. Annesi orada vefat etmis. Savastan sonra Çakilli’ya gelmisler. Yasli Sari Babu Rum kadini babaannemin kulaklarini delip küpe takmis” dedi.

Okulun edebiyat ögretmeni Zafer Dönmez: “Kirklareli Atatürk Lisesi’nde 1992 yilinda bir yil ücretli edebiyat ögretmenligi yaptim. Oglun Umut’a selam söyle” dedi.

Vize Halk Egitim Merkezi Müdürü Ismail Saglam, Halk Egitim Merkezi’nin açtigi kurslar çok yararli oluyor.

Trakya’da ERGUVAN agaçlari gülümserken yarinlarimizda yalnizligimi unutur gibi oluyorum. Ilkbahar çiçekleri yalnizligimizi paylasir gibi.

Istranca= Yildiz daglari eteklerinde kurulmus köyler, kasabalar eski dostlar gibidirler.

“Prof Dr. Arif Müfüt Mansel 1936-39 yillari arasinda ovada bir dizi tümülüs kazmis ve Vize’deki esas Trak merkezini olusturan Çömlektepe Höyügünde bir sondaj açmistir.

Prof Dr. Mehmet Özdogan Trakya ve Dogu Marmara yüzey arastirmalarini 1982 yilindan beri yapiyor.

Vize 1363 yilinda Osmanlilarin eline geçti. Vize 27 Temmuz 1920’de Yunan isgaline maruz kaldi. Yaklasik 2.5 yil süren bu isgal döneminde Vize halki çok sikinti çekti. Zulüm gördü. Bu isgal dönemi 11 Ekim 1922’de imzalanan Mudanya Mütarekesiyle sona erdi.”

 

Kaynak: www.vize.com

Sair yazarlar edebiyatin engin okyonusunda kulaç atmayi çok severler. Tarihin sonsuz atesinde yanar dururlar... Vizeli sairlerimize selam olsun...

selahattindemiraco@gazetetrakya.com

 

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol