29.05.2014 günü Vize'de YAŞAR NERGİS: "Babam Kasım oğlu Ali'dir. Dedem Karaman göçmenlerinden Kasım'dır. Kasım'ın babası Karamanlı Ali Ağa'dır. Karamanlı Ali Ağa'nın babası Karamanlı Yusuf Ağa'dır. Eski Cuma Nascıköyde lakabımız Karamanlı'dır. Dinarlı Mehmet Pehlivan Nascıköyünden Yusuf Hüseyin Pehlivan'ın oğludur. Dinarlı Mehmet pehlivanın Dinar'da heykeli vardır. Ben Dinar'a gittim. Dinarlı Pehlivanın heykeli önünde Belediye Başkanıyla beraber fotoğraf çektirdim. Resmi belgeleri Dinar Belediyesi'ne teslim ettim. Dinar Festivali'ne her yıl davetliyim. Meşhur Koca Yusuf Pehlivan Nascıköyündendir. Ben bunu Kırkpınar'da Rumeli TV'ye açıkladım.
İstanbul Belediyesi'nden emekliyim. Vize'nin Okçular köyünde yaşıyorum. Bu sülalenin son kuşağındanım.
Cihan Pehlivanı Koca Yusuf'un sülalesinden olan Deliormanlı Yusuf Hüseyinoğlu, Dinarlı Mehmet Pehlivan da iyi bir güreşçiydi. Dinarlı Mehmet Pehlivan 1898-1993. Nascıköylü Yusuf Hüseyin 1880-1943. Nascıköylü Koca Yusuf 1856-1898. Koca Yusuf Pehlivan'ın annesinin adı Refiye'dir. Babası Nascıköylü Karamanlı Yusuf İsmail Ağa'dır.
Yusuf Hüseyin Pehlivan yurtdışında güreşmiş Müthiş Türk lakabını almış, ülkemizi hakkıyla temsil etmiş efsane pehlivanlarımızdan birisidir. Cihan Pehlivanı Koca Yusuf'un sülalesinden olan Deliormanlı Yusuf Hüseyin'in oğlu Dinarlı Mehmet Pehlivan iyi bir güreşçiydi. Türk spor tarihinin yüz akları olan bu pehlivanlar nur içinde yatsınlar.
Ben Koca Yusuf Sülalesindenim. Karaman Yusuf Ağa ile Karaman İsmail Ağa kardeştir. Koca Yusuf'un adını babası İsmail Ağa ile Karaman Yusuf vermiştir. Koca Yusuf Pehlivan'ın doğduğu köy Nascıköy'dür. Dinarlı Mehmet Pehlivan Deliorman'da iken özellikle Yunanistan ve diğer Avrupa ülkelerinde önemli güreşler yapmıştır. Türkiye'de önce Afyon Dinar'a yerleşmiştir. Geldiğinde Cihan Pehlivanı unvanını taşıyordu. Sonra Bursa'ya yerleşti. Atatürk Stadyumu'nun sorumluluğu verildi. Dinarlı ismini Dinar'dan geldiği için Bursa'da almıştır. Bursa'da güreş antrenörlüğünü de üstlendi. 101 yaşında Bursa'da vefat etti. Adına her yıl güreş müsabakaları düzenlendi." dedi.
Vize'de şehir kulübü önünde eski pehlivanlarımız Yaşar Nergis'le yad ettik. Dedelerimiz, babalarımız Kırkpınar Güreşleri'ne gittiği gibi güreşe çok meraklıydı.
Her yıl ailece Kırkpınar Güreşleri'ne kamyonla giderdik. Babam elimden tutup Kırkpınar Güreşleri'ne götürürdü. Kıran kırana güreşler olurdu. Akşam karanlığına kadar güreşlerin sürdüğü olurdu. Kırkpınar Güreşleri insanla dolup taşardı. Kırkpınar Güreşleri'nin hemen yanındaki ağaçlıkta aileler oturup yemek yerdi. Kuzu çevirmeler, köfteciler, meyve satanlar olurdu. Eski Kırkpınar Güreşleri'nde otantik bir hava vardı. Edirne Tarihi, otantik bir şehrimizdir. "Kırklar'dan Kırkpınar'a" güreşleri Kırklareli'nde yapılırdı. Kırklarelili Kırkpınar Pehlivanı Meşhur Emin Çiftlik'le eski Kırkpınar günlerini konuşmuştuk. Ruhu Şad olsun.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol