İI Genel Meclisinin 05.02.2015 tarih ve 41 sayılı kararına istinaden, bölgemizde son zamanda artan kanser vakalarının ve Ergene Nehrindeki kirliliğin bu artıştaki etkisinin araştırılması hususunda Çevre ve Sağlık Komisyonu tarafından hazırlanan raporunu okuyan CHP'li Gürcan Kırım'a Nihat Sağlam'dan belgeli YANIT
İstanbul Milletvekili Faik Tunay'ın 7/759 esas sayılı yazılı soru önergesi hakkında Orman ve Su işleri Bakanlığının cevabını Kırklareli İl Genel Meclisi Mart ayı gündeminde okuyan AK Partili Üye Nihat Sağlam, muhalif tabana her defasında sunulan Ergene gerçeklerinin cevaplarını Prof. Dr. Veysel Eroğlu İmzası altında okudu.
3 soru
3 cevap
Soru: artan kanser vakalarının önlenmesi konusunda bakanlığınızın bölgede herhangi bir çalışması var mıdır?
Cevap: bilindiği üzere; gelişmekte olan ülkelere paralel olarak ülkemizde de kanser artışı söz konusudur. Kanserin, tütün ürünleri ve yanlış beslenme alışkanlıkları, ülkemizde yaşlı nüfusun artması, doğumda beklenen yaşam süresinin uzaması, hareketsiz yaşam ve sanayinin artması gibi etkenlere bağlı olmaktadır.
Trakya bölgesinde de Türkiye geneliyle paralel bir durum söz konusudur. 1983 yılından bu yana Sağlık Bakanlığınca kanser kayıtları tutulmakta olup bu bölgede kanser artışını destekler şekilde diğer illerden farklı bir kanser artışı göstermediği görülmüştür.
Soru: ergene nehrinin kirlenmesine sebep olan etkenlerin neler olduğu ve hangi tesislerin buna sebep olduğuyla ilgili şimdiye kadar yapılmış olan bir çalışmanız var mıdır?
Cevap: bölgede hızla artan sanayi, Trakya bütününde yalnız iç göçü değil aynı zamanda bölgesel göçü de beraberinde getirmiş, bunun sonucu olarak da ilçe nüfusları hızla artmış, düzensiz şehirleşme önlenemez olmuştur. Sanayinin üretim ihtiyacı, suyun önemli oranda ergene havzası yer altı suyundan karşılanması, yer altı su kaynaklarının azalmasına ve dinamik seviyenin düşmesine neden olmuştur. Bakanlık olarak, Ergene Havzası kapsamında bugüne kadar önemli çalışmalar yapılmış olup, bu çalışmalara daha da hız verilmiştir. Söz konusu çalışmalar aşağıda yer almaktadır
“Ergene Havzası Çevre Yönetimi Master Planı (2008)
"Meriç-Ergene Havzası Koruma Eylem Planı (2008)
"Meriç-Ergene Havzası Endüstriyel Atıksu Yönetimi Ana Plan Çalışması(2010)
"İzleme ve Denetleme Çalışmaları
Yukarıda bahsedildiği üzere ergene havzası konusunda birçok çalışma yapılmıştır.
Diğer taraftan Ergene Havzası'nda yer alan belediyelerden nüfusu 10.000'den fazla olanların atıksu arıtma tesislerinin (AAT) DSİ Genel Müdürlüğü tarafından yapılması ile ilgili protokol imzalanmıştır.
Soru: sanayi tesislerinin bölgedeki doğal yapıya verdiği tahribatın boyutları konusunda bir çalışmanız var mıdır?
Cevap: ergene nehrine bölgedeki sanayi tesislerinin tabii debisinin takriben katı ve bazı zamanlarda daha fazla atıksu verilmekte olup ergene nehri, su kirliliği kontrol yönetmeliği (SKKY) tablo1'e göre 4. sınıf su kalitesindedir.
Dolayısıyla, havzadaki tüm tesisler atıksularını mevcut mevzuatta yer alan de şarj standartlarına uygun olarak arıtsalar dahi, Ergene Nehri tabii debisinin standartlara uygun boşaltımlardan gelen kirlilik yükünü kaldıramayacağı, dolayısıyla kirliliğin önlenmesi ve su kalitesinin hedeflenen II'nci sınıf su kalitesi sınıfına yükselmesinin mümkün olmayacağı tespit edilmiştir.
Bölgedeki doğal yapıya verilecek tahribat boyutlarının ayrıca kapsamlı bir bilimsel çalışma ile araştırılması gerekmektedir.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol