Konuşmasına devam eden Cerit şu ifadeleri kullandı; "Verem hastalığının genel belirtileri arasında; halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, gece terlemesi ve çocuklarda kilo alamama bulunmaktadır. Akciğer tüberkülozunda; öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı ve nefes darlığı şikâyetleri görülebilmektedir. İki-üç haftadan uzun süren öksürüğün olması durumunda veremden şüphelenmek gerekir. Bu tür şikâyetleri olanların en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmesi gerekmektedir. Toplum sağlığı merkezlerine bağlı birimler olarak faaliyet gösteren verem savaşı dispanserleri de veremle mücadele hizmetlerinin en önemli unsurlarından birini oluşturmaktadır. Merkez ilçemizde verem tarama testi olan PPD, Pazartesi Salı ve Cuma günleri; akciğer röntgen çekimi ise haftanın her günü Verem Savaş Dispanserimizde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Tedavi görmeyen verem hastası ile birlikte aynı evde yaşamak, kalabalık, havalanması iyi olmayan ev koşulları, yoksulluk, kötü beslenme, HIV/AIDS hastalığı, şeker hastalığı, vücut direncini azaltan diğer hastalıklar, sigara içmek, ilaç ve Alkol bağımlılığı hastalık riskini artırır."
"Doğrudan Gözetimli Tedavi" uygulanıyor
"Çocuklarımızı veremden korumanın en etkin ve kolay yolu doğumdan sonra 2. ayında verem (BCG) aşısı ile aşılamaktır. Toplumdaki tüm bireylerin bu konuda duyarlı olması, hastalık bulguları olan kişilerin teşhis için en kısa sürede Verem Birimi'ne başvurması, hastalık tespit edilenlerin de tedavilerini hekim tarafından önerilen şekilde eksiksiz olarak tamamlamaları çok önemlidir. Tüberküloz hastalığında tedavinin garantisi 2006 yılından beri Sağlık Bakanlığı tarafında kabul edilen ''Doğrudan Gözetimli Tedavidir''. Hastanın ilaçları içtiğinden emin olmak için her doz ilacı bir sağlık personelinin gözetiminde içilmesinin sağlanması en uygun yoldur. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)'nün önerdiği bu stratejiye Doğrudan Gözetimli Tedavi Stratejisi (DGTS) denilir. Verem tedavisinde kullanılan ilaçlar ücretsiz olarak Verem Savaş Dispanserlerinden verilmektedir."
"Verem hastalığının tedavisinde tam başarı için, ilaçlarınızı Doğrudan Gözetimli Tedavi ile kullanınız"
"İlaçların düzenli içilmesi, periyodik muayene ve takiplerin yapılması kişinin, yakın çevresinin ve toplumun sağlığı açısından oldukça önemlidir. İlimizde verem hastalığının teşhis ve tedavisi ücretsiz olarak yapılmaktadır. Tüberküloz ve dirençli tüberküloz hastalarının tedavisinde kullanılan birinci ve ikinci seçenek tüberküloz ilaçları, Bakanlığımızca temin edilerek ücretsiz olarak hastalara verilmek üzere sağlık kuruluşlarına dağıtılmaktadır. Verem tedavisinde kullanılan tüm ilaçlar ücretsizdir. Hedefimiz Veremsiz Bir Türkiye" diyerek sözlerini sonlandırdı.
"Verem hava yoluyla bulaşan, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır"
Kırklareli İl Halk Sağlığı Müdürü Çiğdem Cerit, veremin önlenebilir bir hastalık olduğunu, hastaların tedavi sürecinde sabırlı olmaları gerektiğini belirtti. Cerit, 2006 yılından beri Sağlık Bakanlığı tarafında kabul edilen ''Doğrudan Gözetimli Tedavidir'' yöntemiyle hastanın ilaçları içip içmediğinden emin olduklarını söyledi
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol