Vatandas manganli suya güvenmiyor, yetkililer içilmesinde bir mahsur görmüyor

Kirklareli sebeke suyunda meydana gelen mangan yogunlugu, geçen seneki krizin aynisinin bu sene yine tekrarlanmasina sebep oldu. Geçtigimiz yil Belediye’nin mevsime bagli olarak olustugunu ve sagliga bir zarari olmadigini açikladigi mangan, rengi, tadi ve kokusu ile bu yil da, vatandasi tedirgin etmeye devam ediyor.

Gazetemize çesmelerinden akan sularla ilgili bilgi veren birçok vatandas, özellikle kesilmesinden sonra tekrar akmaya baslayan suyun, kullanilamayacak derecede kötü bir durumda oldugunu iddia etti. Kokusu ve tadiyla insani olumsuz etkileyen bu suyun, kamuya yönelik hizmet sektöründe gida ve içecek maddelerinde de kullanildigina önemle dikkat çeken vatandaslar, yetkililerin artik bu konuya çözüm getirmesini istiyor.

Yetkililer konuya gerekli özeni göstermiyor

Kirklarelililerin sudaki mangandan duyduklari rahatsizlik üzerine, bir arastirma yapan muhabirlerimiz, maalesef konuyla birebir muhatap olmasi ve ilgilenmesi gereken kurumlarin hiç birinden saglikli bilgi alamadi. Tek bilgi veren Kirklareli Belediyesi ise, mangan oraninin sagliga zararli ölçüde olmadigini kaydederek ‘kimse yogurdum eksi demez’ cümlesini akillara getirdi.

Tabipler Odasi ve Il Saglik Müdürlügü konuya vakif degil

Muhabirlerimiz ilk olarak Kirklareli Tabipler Odasi Baskanligi’na ulasarak, sudaki mangan orani ile ilgili bir arastirma ve degerlendirme yapip yapmadiklarini ve kamuoyunu bilimsel bir kurul gözüyle ne zaman bilgilendireceklerini sordu. Ancak Oda Baskanligi konuya o kadar uzakti ki, bilgi almak için iletisim kuran muhabirlerimize ‘Sudaki mangan Kirklareli merkezde mi bulunuyor? Biz Tabipler Odasi olarak bu konuda kimden bilgi alabiliriz? Bizi birisi bilgilendirirse, belki bir degerlendirme yapariz” diyerek, olaya ne kadar uzakta olduklarini gösterdiler.

Daha sonra olayin en yakin takipçisi olacagini düsündügümüz Il Saglik Müdürlügü ile irtibata geçen muhabirlerimiz, burada daha da vahim bir durumla karsilastilar. Suyun belediyenin isi oldugunu söyleyen müdürlük yetkilileri, topu onlarin üzerine atti. Sorumlulugun ve arastirma sürecinin belediyeyi ilgilendirdigini söyleyen Il Saglik Müdürlügü’de vurdumduymazligini böylece gözler önüne sermis oldu.

Belediye manganin sagliga zararli düzeyde olmadigini iddia etti

Kirklareli Belediyesi Su Isleri Müdür Vekili Vejdi Yücel’de, hem geçtigimiz günlerde su sebekesinde meydana gelen ariza, hem de sudaki manganla ilgili olarak  su açiklamalari yapti:

“18 Eylül tarihinde Içme Suyu Aritma Tesisi ve Su Terfi Istasyonu arkasindaki 600 mm AÇB borulu isale hattinda saat 16.00 dolayinda boru patlamasi nedeniyle ariza meydana gelmistir. Ariza noktasinin tespit edilmesinin ardindan yarim saat içerisinde çalismalara baslanmis ve patlak boru degistirilip ariza giderildikten sonra, saat 21.00 da hatta tekrar su verilmeye baslanmistir. Fakat isale hatti, su depolari ve sehir sebekesi tamamen bosaldigi için suyun dagitim sebekesine ulasmasi ancak iki saat sonra olmustur. Normal zamanlarda boru içindeki su, boru yüzeyi ile temas eder ve bu sürtünme neticesinde yüzeyde kaçinilmaz olarak tortular meydana gelir. 18 Eylül’de olan arizada bosalan su borularina yeniden su gelmesi sonucunda olusan türbülansta, bu tortular suya karisarak suda bulaniklik meydana getirmistir. Fakat dagitim sebekesindeki suyun degismesinin ardindan durum normale dönmüstür.

23 Eylül tarihi itibari ile aritma tesisinden sehrimize verilen sudaki mangan orani 0,046mg/lt (0,050 mg/litre tavsiye edilen sinir degeri) ile standartlar dahilindedir. Halk sagligina zarari yoktur.”

Ancak bu açiklama vatandaslari tatmin etmiyor. Belediyenin en asli görevi olan su ile ilgili hiç bir gelisme göremeyen vatandaslar; “Biz hazir su almaya mecbur muyuz? Acaba sudaki mangan oraninin sagliga zararli olmadigini söyleyen Belediye yetkilileri de, çesmelerden akan o kahverengi çamurlu sudan içiyorlar mi merak ediyoruz” dediler.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol