Vali Cos; "Sizler göçmen degil, bu topraklarin sahiplerisiniz"

Kirklareli Valiligi ve Balkan Türkleri Federasyonu isbirligiyle, 1989 Bulgaristan Türklerinin Zorunlu Göçünün 20. Yilini Anma Etkinlikleri düzenlendi. Yogun bir katilimla Kirklareli Göçmen Misafirhanesinde 07 Haziran Pazar günü gerçeklesen etkinlige, Izmir, Bursa, Çorlu, Edirne, Sakarya’dan ve Kirklareli’den katilim gösteren Bulgaristan göçmenleri, 20 yil öncesinde yaptiklari zorunlu göçü bir kez daha animsayarak, bir arada olma mutlulugunu yasadilar.

Bu etkinliklere katilarak, göçmenleri yalniz birakmayan Kirklareli Valisi Hüseyin Avni Cos, Türkiye'nin dünyada savasini silahla degil, kültürle vermek zorunda oldugunu söyleyerek; ''Türk kimligi nerede yasatiliyorsa orasi Türkiye'dir. Sizler aslinda göçmen degil bu topraklarin asil unsurlari, esas sahiplerisiniz. Biliyoruz ki hepinizin kökleri bu topraklardadir.

Yasattigimiz yüce degerleri basta adimiz, kültürümüz, dinimiz olmak üzere onlari yine koruyabilelim, onlari yabancilarin kötü niyetlerinden dokunulmaz kilabilmeliyiz. Böyle önemli bir günün ilimizde kutlanmasindan dolayi mutluyuz.”dedi.

Etkinliklerde konusma yapan Federasyon Genel Baskani Hacioglu ise; Bulgaristan'da yasayan soydaslarin her zaman yaninda olacaklarini, hem onlarin hem de 1989 yilinda zorunlu göçe tabi tutulanlarin haklarini uluslararasi platformda savunacaklarini belirtirken, dinleyici soydaslarin yüksek alkislarini topladi. Yapilan konusmalarin ardindan, etkinlikler çerçevesinde TRT program yapimcisi Metin Edirneli, Istanbul Üniversitesinden Yrd. Doç. Dr. Nurcan Özgür ve Yrd. Doç. Dr. Mehmet Türker, “Göç” konulu söylesi yapti. 

Söylesinin ardindan Sair Mehmet Serbest, göçmenlerin duygularini dile getiren siirlerini okudu. Serbest Türk Bayragini çikararak okudugu “Bayrak” siirinde etkinlige katilan göçmenler duygulanarak gözyaslarina bogdu.

Vali Hüseyin Avni Cos, söylesiye katilanlara plaket vererek, etkinlik alaninda açilan fotograf sergisini gezdi. Vali Cos ve beraberindekiler, Bulgaristan Türklerinin arasinda onlarla sohbet ederek, onlarin duygularini bir nebzede olsa paylasmaya çalisti.

Programda bir konser veren Orhan Murat, eski Bulgar sarkilariyla, göçmenlerin anilarini tazeledi. Sanatçi Orhan Murat’in ardindan Bulgaristan’dan gelen müzik grubunun verdigi müzik ziyafeti de büyük alkis topladi. Etkinligin ardindan piknip yapip kaynasan, biraraya gelmenin mutlulugunu yasayan Bulgaristan göçmenleri, bu organizasyonu düzenlemede emegi geçenlere tesekkürlerini sundular.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol