Kırklareli Valisi Orhan Çiftçi Babaeski Kumrular Köyü Koca Göl mevkii’nde bulunan Biyogaz Enerji Tesisleri’ni ziyaret etti.
Vali Çiftçi, gerçekleştirdiği ziyarette yetkililerden bilgiler alarak tesisleri gezdi. Biyogaz Tesislerinde; yılda brüt 34 bin 144 MWh elektrik enerjisi üretimi, yıllık brüt 35 bin 392 MWh karşılığı ısı (sıcak su + buhar) üretimi, yılda 2 bin 810 ton paketlenmiş katı gübre üretimi ve 20 bin 148 ton/yıl arıtılmış sıvı fermente ürün deşarjı yapılması planlanmakta olduğunu Kırklareli Valisi Orhan Çiftçi’ye aktarıldı.
“Geleceğin Yakıtı”
Kırklareli Valisi Orhan Çiftçi biyogaz tesisleri hakkında geleceğin yakıtı olduğunu belirterek Çiftçi “Gelişen teknoloji ve nüfusla birlikte artan enerji ihtiyacı yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılanmadığı takdirde dünyamızı daha yaşanılır bir hale getirmek ve gelecek nesillere daha güzel yarınlar bırakabilmek her geçen gün daha da güçleşecektir. İşte bu noktada doğanın kendi içinde bulunan, atıkları yok ederek enerji üretme imkanı devreye girerek bizi yarınlarımız için ümitlendirmektedir. "Geleceğin yakıtı" olarak da adlandırılan bu enerji kaynağı biyogazdır” dedi.
Biyogaz Enerjisi’nin Avantajları
Hayvansal ve bitkisel organik atık/artık maddeler, çoğunlukla ya doğrudan doğruya yakılmakta veya tarım topraklarına gübre olarak verilmektedir. Bu tür atıkların özellikle yakılarak ısı üretiminde kullanılması daha yaygın olarak görülmektedir. Bu şekilde istenilen özellikte ısı üretilemediği gibi, ısı üretiminden sonra atıkların gübre olarak kullanılması da mümkün olmamaktadır.
1- Biyogaz teknolojisi organik kökenli atık/artık maddelerden hem enerji eldesine hem de atıkların toprağa kazandırılmasına imkan vermektedir.
2- Ucuz - çevre dostu bir enerji ve gübre kaynağıdır.
3- Atık geri kazanımı sağlar.
4- Biyogaz üretimi sonucu hayvan gübresinde bulunabilecek yabancı ot tohumları çimlenme özelliğini kaybeder.
5- Biyogaz üretimi sonucunda hayvan gübresinin kokusu hissedilmeyecek ölçüde yok olmaktadır.
6- Hayvan gübrelerinden kaynaklanan insan sağlığını ve yeraltı sularını tehdit eden hastalık etmenlerinin büyük oranda etkinliğinin kaybolmasını sağlamaktadır.
7- Biyogaz üretiminden sonra atıklar yok olmamakta üstelik çok daha değerli bir organik gübre haline dönüşmektedir.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol