VALi HiKMET BALOgLU ÇAMLIgI BALTALIK MI?

Bizim anlamadigimiz ve anlamak da istemedigimiz bir sorunumuz da Çevre ve Çevrecilik'tir. Bu sorunu anlamak, anlatmak ve çözmek için birtakim kuruluslar meydana getirilmistir. ÇEVRE BAKANLIgI kurulmustur. Bu bakanlik illerde örgütlenmistir. TEMA diye bir çevrecilikle de ilgilenen bir kurulus bulunmaktadir. Ayrica Gönüllü Çevreci gruplar meydana getirilmistir.
Çevreciligi bireysel olarak yapan Çevre Gönüllüsü Yurttaslar'da vardir. Fakat ne var ki ÇEVRE ve ÇEVRECiLiK hâlâ ortadadir. Çevre Kirliligi, Çevre Tahribati devam etmektedir. Avrupa Haber Ajanslari Bosna-Hersek'te yasayanlar için her türlü kötü sartlara ragmen insanlar izmaritlerini hâlâ kutulara atmaktadirlar derken, Türkiye çevreciligi içinse, "Türkiye'nin isi zor. Çevre Sorunu'nu çözebilmesi için 35 milyar dolar paraya ihtiyaç var." Demek ki ülkemizde çözülmemis bir ÇEVRE SORUNU vardir. AB'de bizi bu konuda zorlamaktadir.
ismi bizde sakli olan bir yurttasimiz sehrin kuzeyinde ve hemen bitisiginde 45 yil önce Vali Hikmet Baloglu tarafindan meydana getirilmis ve onun adini tasiyan Çamlik'in baltalik orman gibi sinsice kesildigini, bununla hiç kimsenin ilgilenmedigini söyledi. Nereye basvurduysa her makamin, her sorumlu ve yetkili kisilerin ilgisiz kaldigini söyledi. Ancak biz gidip görmedik, bir inceleme yapmadik. Yurttasin verdigi bilgiyle yetiniyoruz ve bu nedenle ortaya söylüyoruz.
Parklar, kentlerin çevresinde olusturulan çamliklar, koruluklar, bir anlamda YEsiL KUsAK, Kent Sagligi için gerekli olan Yesil Alanlar'dir. Kirklareli bu konuda sansli bir kenttir. Nüfusa göre Türkiye'de en çok parka, yesil alanlara sahip bir sehirde yasiyoruz. Bu avantaji koruyoruz ama Vali Hikmet Baloglu Çamligi'ni koruyamiyoruz. Yurttasin söylediklerinden öyle anlasiliyor.
Biz rahmetli Vali Hikmet Baloglu'nun bu çamligi meydana getirirken neler düsündügünü, ne amaç tasidigini iyi biliyoruz. Çamlarin büyük bir çogunlugu Vilayet önündeki sökülüp oraya götürülen çamlardir. O yillarda Vilayet Binasi önünde meydan yok, bugünkü meydan kadar büyük bir Çamlik alan vardi Atatürk Heykeli'nin bulundugu yerlerde ise baraka türünden eski Türk Evleri bulunuyordu ve alan yer yer bataklik gibiydi. Mühendis Rezai Dizman'in babasinin evleri oradaydi. 1960'li yillarin sonuna dogru Belediye bu alani park yapmak ve ortasina ATATÜRK HEYKELi'ni dikmek için istimlâk etmistir. Bu alani Vilayet Meydanina baglamak için Hikmet Baloglu daha önce çamlari söktürüp, çamlaga dikilmelerini saglamisti. 1920'li yillarda buralari Karakas Mahallesi Sigir Alani idi. Vahit Lütfi Salci bir yahudi ile bu sigirlarin sirtmaci idi.
"Vali Hikmet Baloglu Çamligi" Tarihi Mekân'da meydana getirilmistir. O alan çok yillar önce halkin topluca Bayram Namazlarini kildigi, Yagmur Dualarini yaptigi yerdi. sehrin Merkezinden Çamlaga uzanan cadde de bu nedenle "Namazgâh" adini almistir. Namazgâh, Namaz kilinan mekana giden yol demektir.
Vali Hikmet Baloglu bu çamligi meydana getirirken ayrica sehrin kuzeyinde görülen erezyonu ve zaman zaman meydana gelen sel sulari felaketini önlemeyi ve bu vesileyle o semt insanlarina bir mesire yeri olmasini düsünmüstür. simdi Antalya Milletvekili olan oglu Birol Baloglu o zaman dünyada var miydi, bilmiyorum, hatirlamiyorum. Ancak parkin, babasinin adini tasidigini, Belediye mülkü oldugunu bilmektedir. simdi bu çamligin oralarda bir de cami insa edildigi söylenmektedir. sehrin kuzeyinde birincisi Kofçaz Yolu, ikincisi Dereköy Yolu üzerinde olmak üzere iki cami bulunmaktadir. Üçüncü cami herhalde bu iki caminin ortasinda bir Savunma Hatti gibi siralanacaktir. Bu caminin yapiminda öncülügü Av. Cemal Terzi yapmaktadir. Kendisine basarilar dileriz.
Sözün özeti, yazini sonu itibariyle diliyoruz ve ilgililerden rica ediyoruz, bu Tarihi Mekan'daki Tarihi Çamligi koruyun. Oraya bir bekçi koyun. Vali Hikmet Baloglu'nun 1960 da yaptirdigi Belediye Binasinda görev yapanlar bu çamligin korunmasi gerektigini bilecek ve düsünecek kadar bilinçli, bilgili kisilerdir.
nazifkaracam@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol