Uzunköprü İlçe Sağlık Müdürlüğünden Aşı Farkındalığı

Dünya Aşı Haftası vesilesi ile ülkemizde de aşıya yönelik çeşitli etkinlikler ve farkındalık çalışmaları yapılıyor. Uzunköprü İlçe Sağlık Müdürlüğü de bu kapsamda aşının önemini vurgulayan bir farkındalık paylaşımı gerçekleştirdi. Aşılamanın her yıl milyonlarca insanın hayatını kurtaran en başarılı, etkili ve düşük maliyetli sağlık müdahalelerinden birisi olduğunun vurgulandığı
açıklamada, “Aşıların aşı uygulanan bireyleri korumasının yanı sıra, bağışıklanmış kişilerin hastalığın toplumda dolaşımını engellemesi aşı olmamış kişilerin de korunmasını sağlar. Bağışıklama sağlıkla ilgili kazanımların yanı sıra, ekonomik ve sosyal kazanımlar da sağlar” denildi.




Her yıl Nisan ayının son haftasında kutlanan Aşı Haftasının amacı, aşılamanın önemi hakkında toplumsal farkındalığı arttırmak ve daha fazla çocuğun ve yetişkinin aşıyla önlenebilir hastalıklardan korunmasını, bu hastalıklardan kaynaklanan sekellerin ve ölümlerin önlenmesini sağlamak olarak belirtiliyor.
AŞI HER YIL MİLYONLARCA KİŞİYİ HAYATA BAĞLIYOR
Aşılama ve önemi: Aşı, bireyin sağlık hakkının temel bir bileşeni olup, koruyucu hekimliğin en başarılı önlemlerinden biridir. Tüm dünyada aşı ile önlenebilir hastalıklar rutin aşı programları ile büyük ölçüde azaltılmış olup aşılama yoluyla her yıl yaklaşık 2-3 milyon ölüm önlenmektedir.  Aşılama yoluyla çiçek eradike edilmiş, Polioda eradikasyon hedeflenmiş, Kızamık mortalitesi yüzde 73 azaltılmıştır. Bağışıklama hizmetlerinde temel amaç; toplumda, özellikle bebek ve çocuklarda aşı ile önlenebilir hastalıkların ortaya çıkışını engellemek ve bu hastalıklardan kaynaklanan ölümlerin önüne geçmektir. Sağlıkla ilgili kazanımlarının yanı sıra; ekonomik ve sosyal kazanımlar da aşılama programlarının başarısı olarak değerlendirilmelidir. DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) bağışıklama hizmetlerini aşıyla önlenebilir hastalıkların ve buna bağlı ölümlerin önlenmesi açısından en önemli ve en maliyet etkili toplum sağlığı müdahaleleri arasında kabul etmektedir. Aşılama çalışmalarının en temel kavramı toplum bağışıklığıdır. Bulaşıcı hastalıklara karşı toplumun kritik bir oranının aşılanması durumunda salgın çıkması olasılığı azaldığı için toplumun tüm üyeleri de korunmaktadır. Toplum bağışıklığı eşikleri yüzde 80-95 arasında değişmektedir.  Dolayısıyla toplum düzeyinde aşı ile önlenebilir hastalıkların kontrolü için yüksek aşılanma oranlarına ulaşmak gerekir. Tüm dünyada özellikle çocukluk çağındaki aşılama programları oldukça başarılı olmuş ve aşı ile önlenebilir hastalıklar rutin aşı programlarıyla büyük ölçüde azaltılmıştır. Ancak elde edilen bu başarılara rağmen dünya genelinde aşılama oranları hala istenen düzeyde değildir. Bu durum üzerinde çeşitli faktörlerin yanı sıra günümüzde giderek artan aşı ile ilgili olumsuz tutumlar ve aşı reddi de etkilidir. Aşıyı reddeden kişi sayısının artması elde edilen kazanımların kaybedilme riskini getirmektedir. Aslında günümüzde aşılamayla hastalıkların azalmış olması sonucunda, hastalık riski algılanmamakta buna karşılık hastalık korkusu yerine toplumda aşı korkusu ön plana çıkmaya başlamaktadır. (Haber Merkezi)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol