Uzunköprü Ziraat Odası Süte Yapılan Zammı Az Buldu; “Karar Çiftçiye Derman Olmadı”

Uzunköprü Ziraat Odası Ulusal Süt Konseyi tarafından çiğ süte yapılan yüzde 17,4’lük zamma tepki gösterdi. Zammın sektördeki sorunlara çözüm olmadığı belirtilirken, “Yaptırım gücü olan, üreticiyi merkeze alan, hiçbir güç odağının ve lobinin etkisine girmeyecek bir Konsey oluşturmanın bu karmaşanın çözümü olacağını, fiyat oluşumunun felsefesini kalıcı olarak inşa edebileceğini vurguluyoruz” vurgusundabulunuldu. Alınan zam kararının çiftçiye derman olmadığı ifade edildi.

Konu ile ilgili olarak Uzunköprü Ziraat Odasından yapılan açıklamada, “Hayvancılıkta artan maliyetlere Ulusal Süt Konseyi’nin almış olduğu %17.4 zam kararı çözüm olmadı. Resmî enflasyonun %70 olduğu bu ortamda Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ sütün fiyatını 11.5 TL’den 13.5 TL’ye yükseltilmesi kararı çiftçiye derman olmadı. Artan maliyetler karşısında dayanamayan çiftçinin hayvanlarını kesime göndererek ülke genelinde süt üretiminin düşmesi süt krizine sebep olacaktır. Çiftçiler zarar edince kesime giden süt inekleri süt krizine, canlı hayvan sayısının azalması da ilerleyen günlerde et krizine sebep olacaktır. Cumartesi günü yapılan Süt Konseyi toplantısı sonucunda belirlenen fiyat çiğ süt üretimine büyük darbe vuracaktır. Belirlenen fiyat ile sürdürülebilirliğin devam etmesinden ve üretimden bahsedilemez.  Tavsiye fiyat belirlenirken hangi parametreler ele alınmıştır, konseyde üreticileri temsil eden yönetim kurulu üyeleri sahadaki mevcut durumu yaşanan sıkıntıları aktardılar mı?
Önceki dönemlerde bizim de görev yaptığımız Ulusal Süt Konseyi bu yapısıyla ne üreticiye, ne tüketiciye, ne de sanayiciye faydalı olamamaktadır diye tepki göstermiştik. İstifa ederken yayınladığımız deklarasyon içeriği maalesef ki halen geçerlidir. Haklı çıkmak istemiyoruz, konsey yapısının güçlenerek değişmesi gerektiğini vurguluyoruz. Süt ve yem fiyatlarını düzenleyen kuralları oluşturabiliriz. Yaptırım gücü olan, üreticiyi merkeze alan, hiçbir güç odağının ve lobinin etkisine girmeyecek bir Konsey oluşturmanın bu karmaşanın çözümü olacağını, fiyat oluşumunun felsefesini kalıcı olarak inşa edebileceğini vurguluyoruz. Konseye adını veren ürün olan sütü üretenlerin, yetiştiricilerin orada temsil edilmesini ve hakkının savunulmasını istiyoruz. Konseyde Üreticileri temsil ediyoruz diyen birliklerin bu mücadeleyi yapamadığını bir kez daha gördük. Bu karar sonrasında değişik bölgelerde birbirinden çok farklı fiyat uygulamaları oluşacak ve sahada fiilen fiyat karmaşası olacaktır. Artan yem fiyatları ve diğer girdiler sonucunda maliyetlerimiz zaten artmış durumdadır ve önümüzdeki günlerde yem fiyatlarına gelebilecek zamları ve girdi fiyat artışlarını hiç kimse öngörememektedir.
Bu şartlar ile üretim sürdürülebilir olmaktan çıkmıştır ve daha önce birçok defa tecrübe edildiği gibi; sektörden çıkış artacak, dişi hayvanlar kesime gidecek, üretim azalacak, yeniden hayvan ithalatı, yeniden süt tozu ithalatı gündeme gelecektir. Bu kapsamda, Konseyi en kısa süre içerisinde bu hatalı karardan dönmeye ve sürdürülebilir hayvancılık için gereken kararları açık bir şekilde almaya davet ediyoruz” denildi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol