Uzun kis mevsimi için yapilan hazirliklar hiz kesmiyor

Havalarin sogumasiyla birlikte ilimizde oldugu gibi Kirklareli’nin Kofçaz Ilçesi’ne bagli Terzidere köyünde de kis hazirliklari son demlerini yasamaya basladi. Özellikle kisin vazgeçilmezi tarhana yapimlari hizlandi. Vitamin mineralleri bakimindan çok saglikli ve besleyici olan tarhana hemen hemen her evin bas taci olmaya devam ediyor.

Kirmizibiber, domates, süt, yogurt, un yöresel baharatlarla harmanlanip, uzun ve zahmetli bir süreçten geçiyor. Soguk kis gecelerinde sicacik bir tas çorba onca katlanilan zahmete degiyor.

Bir Balkan köyü olan Terzidere’de kis daha çabuk etkisini gösteriyor. Dolayisiyla hazirliklar daha fazla oluyor. Hele bir de kar yagdigi zaman merkezle aninda baglantisi kesilen köyün hanimlari her ihtiyaçlarini kendileri çikarmak zorunda kaliyorlar. Köy, yaz mevsiminde ne kadar essiz doga güzellikleriyle donansa da, kisi o kadar çetin geçiyor.

Bu nedenle köy sakinleri kisa daha bir farkli hazirlaniyorlar. Yaz mevsiminde bahçelerinde ürettikleri, ormanda yetisen bütün ürünlerden kislik erzaklarini bol bol depoluyorlar.

Tarhanasi, yagli biberi, salçasi, menemenligi, tursusu, reçelini, pekmezini, kompostosunu, konservesini her seylerini bahçeden odun atesine koyarak daha da bir lezzetli haline getiriyorlar.

Kuzinede odun atesinde pisen sicacik ekmeklerinin yanina her zaman bulunacak katik için yaz boyunca emek veriyorlar. Sadece kendileri için degil sürülerini emanet ettikleri köpekleri içinde kepekli undan, kendi tabirleriyle “köpek ekmegi” yapiyorlar.

 Balkan köylerinde oldugu gibi, Terzidere’de de hanimlar daha da fazla yükün altina giriyorlar. Hanimlar evin marketi konumunda yer aliyorlar. Ekmeklerini, sebzesini, salçasini, pekmezini kislik böreklik ekmegini hepsini kendileri yapiyorlar.

Koyunlar da kisa hazirlaniyor

Terzidere köylüleri geçimlerini hayvancilikla sagladigi için hayvanlarinin da bakimlarini yapmaya basladilar. Onlarin asilarini ilaçlarini zamani geçmeden vurdurarak, ekmek teknelerine sahip çikmaya çalisiyorlar.

 Hayvanlarinin yapilmasi gereken asilarini bayram seyran demeden, hiç aksatmadan uyguluyorlar. Balyasini, silacini, otunu yaz boyunca zahmet verip hazirliyorlar.

Beli bükülmüste olsa, yasi kaç olursa olsun hep çalismak gayesinde olan köylüler emeklerine hak edilen degerin verilmesi gerektiginin vurgusunu yapiyorlar. Asisi, ilaci, yemi, tuzu derken gelen gidiyor diye yakiniyorlar. Hele bir de kendini bankalara kaptirdiysan vay haline diyorlar.

Uzun bir kis mevsiminin etkilerinin simdiden hissedildigi Terzidere köyünde simdiden bacalar tütmeye basladi. Kara kis bastirdiginda hem hayvanlarinin, hem de kendilerinin tüm erzaklarini tamamlayip en zahmetsiz bir sekilde uzun günlerini geçirmeye çalistiklarini dile getiriyorlar.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol