Uyum Haftası başladı

Kırklareli'nde Uyum Haftası kapsamında olan öğrenciler ders başı yaptı. Kırklareli Valisi Birol Ekici, "Şimdi okullu olup sınıfları dolduran, sevinçli ve mutlu öğrencilerimize, velilerimize ve öğretmenlerimize yeni eğitim öğretim yılında başarılar dilerim" sözlerini ifade etti.

Ders başı yapan öğrencilerin daha verimli olabilmesi ve okula alışabilmeleri için gerçekleştirilen Uyum Haftası'nda ilk zil çaldı.
Kırklareli İl Millî Eğitim Müdürü Hilal Lilliyar Özefsun, Kırklareli Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Sosyal Bilimler Lisesi'ni ziyaret ederek 2023-2024 Eğitim Öğretim yılı için yapılan hazırlık çalışmalarını inceledi.
2023-2024 eğitim ve öğretim yılında okul öncesi eğitim ile ilkokul 1. sınıfa başlayacak öğrenciler için 04-08 Eylül 2023 tarihleri arasında uyum eğitimleri başladı. Ortaokul ve imam hatip ortaokullarının 5. sınıfları ile pansiyonda kalacak öğrencilere yönelik okul hakkında bilgilendirme ve yeni girdikleri eğitim ortamına kısa sürede uyum sağlama amacıyla gerekli rehberlik çalışmalarının yapılmaya başlandı.Milli Eğitim Bakanlığı yaptığı yazılı bilgilendirme; "Okula uyum eğitimlerine yönelik hazırlanan Okul Öncesi Eğitim, İlkokul ve Ortaokul “Okula Uyum Rehber ve Sunuları” Genel Müdürlüğümüzün https://tegm.meb. gov.tr internet adresinin "Yayınlarımız" başlığı altında yayımlanmıştır. Söz konusu belgelere "http://meb.ai/UEyVk6s" URL uzantısı ile de erişilebilmektedir.
Bu kapsamda; “Okula Uyum Rehber ve Sunularının” öğretmenlere duyurulması, uyum haftasında yapılacak çalışmaların okulun rehber öğretmen psikolojik danışmanları ile iş birliği içerisinde yürütülmesi, okul öncesi ve ilkokul birinci sınıf öğretmenleri tarafından ilk gün ailelere yönelik bilgilendirme sunumlarının gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Ayrıca, ortaokul ve imam hatip ortaokulu 5. sınıf öğrencilerinin eğitim ortamına uyumlarının sağlanması amacıyla eğitim ve öğretim yılının başladığı 11 Eylül 2023 tarihi itibarıyla gerekli rehberlik çalışmaları yürütülecektir" ifadelerini kullandı.
Okula Uyum Süreci
Hayata geçirilen Uyum Süreci uygulaması ile çocukların okul ortamına daha kolay uyum sağlaması ve ardından öğrenme süreçlerinin daha verimli geçmesini hedefleyen Milli Eğitim Bakanlığı yaptığı bilgilendirme şu şekilde;
“Çocuğun okul öncesi eğitim kurumuna başladığı ilk günlerde okula uyum sağlamakta zorlanması beklendik bir durumdur. Bazı çocuklar okula ilk başladıkları dönemde uyum sorunu yaşarken, bazıları önce uyum sorunu yaşamayıp bir süre sonra tepki verebilirler. Tüm bunlar doğaldır ve genellikle geçicidir.
Okula uyumu bireysel boyutta ele aldığımızda, çocuğun gelişim ve öğrenmesini destekleme, okula devamını ve okul başarısını artırma ve yetişkinlikte başarılı bir kariyere sahip olma şansını elde etme gibi katkıları olduğu görülmektedir. Okula uyum hizmetlerinin standart bir program dâhilinde verilmesi hem ülke çapında uygulama birliğini hem de okula uyum etkinliklerini planlayacak öğretmen, yönetici vb. paydaşların süreci daha sağlıklı bir şekilde yürütmesine olanak sağlaması açısından önemlidir.
Okula uyum haftasında yürütülecek çalışmaların merkezinde çocuk olmakla birlikte; aile ve okul, uyum sürecinde çocuktan bağımsız düşünülemez. Okula uyumda çocuğun hazır olması, ailenin ve okulun hazır oluşuyla doğrudan ilişkilidir. Bu nedenle okula uyuma yönelik çalışmalar planlanırken okul, aile ve çocuk birlikte ele alınmalıdır.
Okula uyum sürecinin etkili bir şekilde yürütülmesi, hedeflenen amaçların gerçekleşebilmesi için aile, öğretmen ve okul yönetiminin iş birliği içerisinde olmaları ve belirlenen sorumlulukları yerine getirmeleri beklenmektedir.
Uyum Sürecinde Aileden Beklenenler
Ailelere okula başlama sürecinde hem kendilerinde hem de çocuklarında gerçekleşebilecek kaygının normal olduğu belirtilmelidir. Gerçekleştirilecek ilk toplantıda ailelerden eklenenler net bir biçimde açıklanmalıdır. Ailelerin uyum sürecinin etkili olmasına katkı sağlamak için yerine getirmesi gereken sorumluluklar şu şekilde sıralanabilir: Öncelikle çocuğun zihninde okulla ilgili olumlu bir görüntü oluşması gerekir. Okuldan söz ederken “Okulun çocuklar için düzenlenmiş özel bir yer olduğu, orada çocukların hoşuna gidecek etkinliklerin yapıldığı, oyunlar oynandığı, okulun yeni arkadaşlar edineceği hoş bir yer olduğu” vurgulanmalıdır. Aileler çocuklarına okulunu ve öğretmenini tanıtmalı, çocuklarının öğretmenine güven duymasını sağlayıp ihtiyaç duyduğu her an öğretmeninden yardım isteyebileceğini anlatmalıdır. Aile çocuklarını okulda ne kadar zaman geçireceği, gidiş geliş saatleri konularında bilgilendirmelidir. Aileler; öğretmen, okul ortamı, sınıf ortamı vb. konularda çocuğun yanında olumsuz söylemlerde bulunmamalıdır. Çocuğun herhangi bir uyum problemi yaşaması durumunda sınıfındaki diğer çocuklarla karşılaştırmamalı, çocuğun benliğine zarar verecek ifadelerden (Örneğin; “Ağlarsan sana kötü çocuk derler, seni okula almazlar.”, “Seni bebeklerin gittiği sınıfa alırlar.”) uzak durulmalıdır. Aileler, uyum haftası sürecinde öğretmen ve okul yönetimi ile iş birliği içerisinde olmalıdır. Aileler, öğretmen tarafından açıklanan program uygulama çizelgesine uyum sağlamalıdır.
Uyum Sürecinde Öğretmenden Beklenenler
Uyum sürecinde başat rol okul öncesi öğretmenlerine aittir. Çocukların yeni bir ortama girdiği ve yeni girdiği bu ortama uyum sağlamasının vakit alacağı göz önünde bulundurulmalıdır. Her çocuğun uyum sürecinde göstereceği tepkiler ve okula alışma süreleri birbirinden farklı olabilir. Bu durumun normal olduğu unutulmamalıdır.
Çocukların ve ailelerin okula uyum süreçlerinin başarılı bir biçimde tamamlanmasında öğretmenlerin sorumlulukları şu şekilde sıralanabilir:
“Okula Uyum Rehberi” okunmalı ve süreç okula uyum çizelgesine uygun olarak yürütülmelidir. Aileler ve okul yönetimi ile iş birliği sağlanmalı, süreçteki rol ve sorumlulukları konusunda bilgilendirme yapılmalıdır. Sınıf ortamı eğitim öğretime hazırlanmalıdır. 4 Eylül 2023 tarihinde gerçekleştirilecek toplantı öncesinde aileler ile iletişim kurulmalı; toplantının yeri, saati, içeriği konularında bilgilendirme yapılmalıdır. Çocuğun okula uyumunu hızlandıracak (okulun tanıtılması, sınıf içi etkinliklerin yürütülmesi, ailelerin evde yapabilecekleri etkinlikler konusunda bilgilendirilmesi) çalışmalar yürütülmelidir.” (N.Şensöz)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol