“Ürün Güvenliği Haftası” kapsamında etkinlik düzenlendi

Geçtiğimiz Pazartesi günü, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, bu yıl 10-16 Ekim 2016 tarihleri arasında kutlanan “Ürün Güvenliği Haftası” kapsamında program düzenlendi

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, her yıl Ekim ayının ikinci haftası kutlanan ve bu yıl da 10-16 Ekim 2016 tarihleri arasında, toplumsal bilinç oluşturma hedefiyle çeşitli etkinliklerin düzenlendiği “Ürün Güvenliği Haftası” faaliyetleri kapsamında program düzenlendi.
10 Ekim 2016 Pazartesi günü, saat 14.00’te gerçekleşen etkinliğe; Kırklareli Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Muzaffer Akgül, Kırklareli SGK İl Müdürü Tahsin Balcı, kurum yöneticileri, vatandaşlar ve öğrenciler katılım gösterdi.
Kırklareli Üniversitesi Rektörlük Kültür Merkezi’nde gerçekleşen etkinlik; Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Ardından Bakanlık Tanıtım Filmi’nin gösterimi yapıldı. Ürün güvenliği konusundaki tanıtım filminin ardından Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Muzaffer Akgül, açılış konuşmasını gerçekleştirdi.
Yaptığı konuşmada; vatandaşların, günlük hayatta kullanmış olduğu asansörlerden elektrikli ev aletlerine, gaz yakan cihazlardan otomotiv aksam ve parçalarına kadar ürünler ile profesyonel maksatla sanayi üretiminde kullanılan makine, sınai gaz tüpleri gibi birçok ürünün piyasadaki denetimlerinin Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından gerçekleştirildiğini ifade eden Akgül, bu çerçevede Bakanlık olarak ülkemizin 81 ilindeki il müdürlükleri ve 869 denetçi ile vatandaşların can ve mal güvenliği için çalıştıklarını ifade etti.
Vatandaşların yüksek
standartlı ürünlerle
buluşturulması
hedefleniyor
Piyasa Gözetimi ve Denetimi (PGD) olarak adlandırılan denetim faaliyetlerinde, öncelikle ürünlerin sahip olması gereken ve ürünün güvenli bir şekilde üretildiğini gösteren belgelerin incelendiğini, denetçiler tarafından gerek görülmesi durumunda ürün test ve muayeneye gönderildiğini ve bu işlemler sonucunda uygunsuz olduğu tespit edilen ürünler için piyasadan toplatmaya varan önlemler alınabildiğini vurgulayan Akgül, bu denetimlerle, güvenlik kriterlerini dikkate almadan merdiven altı olarak tabir edilen şekilde üretim yaparak, vatandaşların can ve mal güvenliğini tehdit eden ve ayrıca haksız rekabet ortamı oluşturan firmalarla mücadelenin amaçlandığını ifade etti. Akgül sözlerine şöyle devam etti: “Bu mücadele bir yandan vatandaşlarımızın sağlığını, can ve mal güvenliğini korumak, bir yandan adil bir piyasa ortamı yaratmak bir yandan da Türk Malı imajını korumak amacını gütmektedir. Bu nedenle ürün güvenliği ve PGD faaliyetleri doğrudan cezalandırmayı hedef almak yerine üreticilerimizi bilinçlendirerek güvenli bir piyasa oluşturmayı ve güvenli bir piyasa ortamında vatandaşlarımızı yüksek standartlı ürünlerle buluşturmayı hedeflemektedir.
32 binin üzerinde
uygunsuz ürün
tespit edildi
Yine de Bakanlığımızın yapıcı yaklaşımına rağmen piyasaya teknik düzenlemesine uygun olmayan ve/veya güvensiz ürün arz edenler hakkında gerekli idari yaptırımlar uygulanmakta ve Bakanlığımız ile işbirliği içerisinde, insan sağlığı can ve mal güvenliği için tehdit oluşturan üreticiler açısından caydırıcı olmaya çalışılmaktadır.
Bu çerçevede, 2016 yılının ilk 9 ayında 94.120 farklı marka/model ürün denetlenmiş olup bu ürünlerin 32.046 adedi uygunsuz bulunmuştur. Uygunsuz bulunan ürünler arasında insan sağlığı can ve mal güvenliği oluşturan 178 ürünün piyasaya arzı yasaklanmış ve bu ürünlerden daha önce piyasaya arz edilenlerin toplatılmasına karar verilmiştir. Yine bu süreçte tespit edilen uygunsuzluklar için toplam 6.577.213 Türk Lirası idari para cezası uygulanmıştır.
Vatandaşlar ALO 130
Şikayet Hattı’nı
kullanabilirler
Vatandaşlarımızın güvenli ürünleri kullanması, bu ürünleri tercih etmesi ve güvensiz ürünler konusunda farkındalığa sahip olması ise en az yapılan denetimler kadar etkili ve önemlidir.
Bu gerekçeyle hem piyasaya arz edilen ürünleri kullanan vatandaşlarımız hem de üreticilerimizi daha yakından bilgilendirebilmek için her yıl bir haftayı ‘Ürün Güvenliği Haftası’ adı altında bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetlerine ayırıyoruz. Bu yıl da 10-16 Ekim haftası tüm ülkemizde ‘Ürün Güvenliği Haftası’ olarak kutlanmaktadır.
Ürün güvenliği konusunda halkımızda farkındalık ve bilinç oluşturulması oldukça önemli bir husustur. Bizler Bakanlık olarak vatandaşlarımızdan bize gelen her türlü ihbar ve şikâyeti mutlak suretle soruşturuyoruz ve şikâyet sahibine yapılan işlemler hakkında mevzuatın belirlediği süreler içerisinde bilgi veriyoruz.
Denetim sürecinde şikâyet sahibinin bilgilerini de gizli bir şekilde muhafaza ediyoruz. Bu çerçevede, vatandaşlarımız günlük hayatta karşılarına çıkan ürün güvenliğine ilişkin herhangi bir hususta Bakanlığımız internet sayfasında yer alan ihbar/şikâyet formunu veya Alo 130 Şikâyet Hattı’nı kullanarak ya da doğrudan İl Müdürlüğümüze yazacakları bir dilekçe ile bizlere ulaşabilirler.”
İl Müdürü’nün konuşmasının ardından, “Gaz Yakan Cihazlar” konulu kamu spotunun gösterimi yapıldı. Programın sonunda ise; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Şube Müdürü Önder Tezol, ürün güvenliği konusunda sunumunu gerçekleştirdi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol