Yıl boyunca buğday ile yatıp kalkan, her yağmurda rüzgarda buğdayıma bir şey oldu mu diye ayaklanan üreticinin düğün vakti geldi. Hububat alımının başlamasına rahmen düğün günü bir türlü mutlu habere kavuşamadı.
Üreticinin her gün düşen fiyat karşısında zarara uğradığını ifade eden Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan, fiyatlar ve uygulamalar ile ilgili önemli açıklamalar yaparak, üreticinin
mağdur edilmemesi gerektiğini dile getirdi.
Trakya Bölgesinde 2017 Yılı Hububat hasatı başlamasıyla birlikte fiyatlar ile ilgili de soru işaretleri oluşmaya başladı. Bu yıl ürünlerin çok kaliteli olması verilecek fiyatların daha da önemli hale getirdi.
Yıl boyunca gözüne bakarak büyütülen buğdayın bütün emeklerini alacağı zamanın gelmesi tabi ki üreticinin için en önemli zamanların başında geliyor. Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan, konu ile ilgili önemli bir basın açıklaması yaparak “Trakya Bölgesinde 2017 Yılı Hububat hasatı başlamıştır. 2017 hasat sezonunda Buğday rekoltesi 2,5 milyon ton olarak tahmin edilmektedir. Özel sektörün bu üretim miktarının sadece 750 bin tonunu satın alabilecek kapasitesi vardır. Geriye 1,75 milyon ton buğday üretimi için pazar gerekmektedir. Bu büyüklükte bir üretimi satın alabilecek Toprak Mahsulleri Ofisi’nden başka bir güç yoktur.” sözlerini dile getirdi.
“Küçük üretici zarar görüyor”
Fiyatların düşmesinin üreticiyi olumsuz etkileyeceğini ifade eden Başkan Şaylan, düşük fiyat açıklanmasının büyük bir sorun yaratacağının altını çizerek “Toprak Mahsulleri Ofisi 2017 yılında da taahhütname karşılığı emanet usulü alımlara başlamıştır. Fakat henüz müdahale alım fiyatını açıklamamıştır. Müdahale fiyatı açıklanmadığı için piyasaya arz edilen ürün miktarı arttıkça buğdayın satış fiyatı düşmektedir. Şöyle ki 28.06.2017 Çarşamba günü buğday fiyatları kalitesine göre 0,81 - 0,97 lira arasında değişirken 30.06.2017 Cuma günü 0,76 - 0,88 lira aralığına gerilemiştir. Bu fiyatlar 0,91 lira olan geçen yılın Toprak Mahsulleri Ofisi müdahale fiyatının altında kalmıştır. Bu durumdan özellikle acil satış yapmak zorunda olan küçük üreticilerimiz büyük zararlar görmektedir.” dedi.
“Gümrük uygulaması”
Buğday ile ilgili yapılan uygulamaları dile getiren Başkan Şaylan, uygulamaların piyasayı olumsuz etkiledğinin altını çizerek “Bunun yanında buğday ithalatında uygulanmakta olan gümrük fonu buğdayda % 130’dan % 40 oranına düşürülmüştür. Üreticilerimizin koruma kalkanı olan gümrük vergisi oranının düşürülmesi de piyasaya olumsuz olarak yansımıştır. Piyasaya olan ürün arzı arttıkça buğday fiyatlarının daha da aşağıya düşeceği endişesi yaşamaktayız. Bu yüzden Toprak Mahsulleri Ofisi’nin 2017 yılındaki üretim maliyetlerindeki artışları dikkate alarak acil bir şekilde müdahale fiyatlarını açıklaması gerekmektedir.” sözlerini dile getirdi.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol