Lüleburgaz Ertuğrulköylü üreticiler Celal Midilli, Remzi Aras, Tarım Can, Kemal Midilli gazetemize yaptıkları açıklamada; “Buğdayda oynanan oyun ayçiçeğinde de mi oynanacak? Hükümetin yabancı çiftçilere değil, bize destek vermesini istiyoruz” dediler.
Lüleburgaz Ertuğrul Köylü üreticileri, sorunlarını gündeme taşıdılar. Üreticiler yaptıkları açıklamada şunları söylediler; “Buğday hasadı önce Çukurova’dan başlar, sonra Akdeniz ve Trakya’da son bulur. Çukurova da buğday hasadı süresince buğday 120 kuruştan satıldı. AK Parti iktidarı bu süreçte buğday taban fiyatını açıklamadı. Trakya’da buğday biçimi yarıya vardığında, yani tüccar depolarını doldurduğunda AK Parti buğday taban fiyatını 94 kuruş olarak açıkladı.
Toprak Mahsulleri ofisleri açıklamadığı için, borcu olan ve deposu olmayan buğday üreticisi köylüler, ürününü tüccara belirlenmeyen taban fiyattan, tüccarın insafına bırakarak satmak zorunda kaldı. Hava koşullarının iyi gitmesi nedeniyle yüksek rekoltede ürün alan Trakya köylüsü, oynanan bu oyun sayesinde iyi ürün alma sevinci kursağında kaldı. Tüccarda buğdayı 80 – 84 kuruş arasında köylüden aldı. Kendi yağıyla kavrulmaya çalışan küçük ve orta ölçekli çiftçi, gübre, ilaç, tohumluk almak için Tarım Kredi kooperatifine, bankalara veya tüccara borçlanıyor. Çiftçi harman zamanında ürününü satıp borcunu ödüyordu düne kadar. Ama bu işleyiş son yıllarda özellikle de bu yıl böyle işlemedi.
Peki amaç neydi? Cevabı yine biz verelim; köylü borcunu ödeyemesin ve borcuna karşılık, sermayeden olan tüm kanunları da arkasına alan çok uluslu bankalar eliyle çiftçinin tek sermayesi olan toprağını elinden icra yoluyla, haraç mezat, yok pahasına elinden alınması hedeflenmektedir.
Ayçiçeğinde aynı oyunun benzeri oynanıyor. AK Parti iktidarı ayçiçeği biçimi başlamadan Ukrayna ile ayçiçeği yağı antlaşması yaptı. İktidar, ayçiçek fiyatının yüksek olduğunu ileri sürerek yağ ithal ediyor. Hükümette bizdeki tarım girdilerinin yüksek olduğunu çok iyi biliyor. Tarımda hammadde girdilerinin çok kısa bir karşılaştırmasını yaparsak;
Ukrayna – Avrupa ve ABD çiftçisi, mazotu 2 TL den kullanıyor. Ukrayna – Avrupa ve ABD çiftçisi, gübrenin tonunu 1000 TL den kullanıyor. Türk çiftçisi ise; mazotu, 4,30 TL den, gübrenin tonunu ise 1600-1700 TL den kullanıyor. Tohum, ilaç ve diğer tarım girdilerini söylemiyoruz bile.İktidar Türkiye’de ayçiçeği ve buğday fiyatının pahalı olduğunu bu nedenle dışarıdan ithal edildiğini söylüyor. Ukrayna ile Ayçiçek yağı ithali antlaşması yapan iktidar, hava koşullarının iyi gitmesi ile ayçiçeğinde de yüksek olacak verimin sevincini köylüye değil tüccara yaşatacaktır.Yağlı Tohumlar Kooperatifi Yönetimine sesleniyoruz… Neden sessiz kalıyorsunuz? Verimin yüksek olacağını düşünerek, köylünün borçlarını ödemesini mi istemiyorsunuz? Ayçiçeği biçimi başladığı halde taban fiyatını neden açıklamıyorsunuz? Başta hükümet yetkilileri ve Yağlı Tohumları Kooperatifi yönetimine sesleniyoruz… bir an önce ayçiçeği taban fiyatının destekleme hariç, 175 kuruştan açıklanmasını istiyoruz. Ayçiçeği üreticilerini korumak sizin asli görevinizdir. Üreten biz, yöneten de biz olacağız” dediler.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol