Yaklaşık 1 milyon 851 bin öğrencinin üniversite kapısını aralamak için gireceği Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) Pazar günü yapıldı. Öğrenciler içeride ter dökerken, aileleri de dışarıda dua edip çocuklarını bekledi.
2013 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi'nin (ÖSYS) ilk aşaması olan 2013-YGS'ye girmek için 1 milyon 851 bin 326 aday başvurdu.
YGS, tüm yurtta ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki 167 sınav merkezinde, 100 bin 452 sınav salonunda tek oturumda yapıldı. Saat 10.00'da başlayan sınav, 160 dakika sürdü.
Salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için adaylar, sınava girecekleri binanın kapısında saat 09.00'dan itibaren hazır bulundular. Evrakları yanında olan öğrenciler daha sonra polis kontrolünden geçerek sınava girecekleri sınıflara gittiler. Bu sırada dışarıda bekleyen öğrenci velileri öğrencilerinin sınavlarının iyi geçmesi için dua ettikleri görüldü.
Öte yandan adaylara, sınav başladıktan sonra ilk 120 dakika ve son 15 dakika içinde sınav salonunu terk etmeleri, sınav sırasında kısa bir süre için bile olsa (tuvalete gitmek dahil) sınav salonundan çıkmaları yasak olduğu belirtildi. Bu durumdaki adaylara kesinlikle izin verilmeyeceği açıklandı.
YGS'de ortak müfredata dayalı Türkçe, sosyal bilimler, temel matematik ve fen bilimleri testleri yer aldı. Adaylar, güncel öğretim programlarından sorumlu tutuldu. Bu yıl YGS'de Türkçe'den 40, tarihten 15, coğrafyadan 12, felsefeden 8 ve din kültürü ve ahlak bilgisinden 5, temel matematikten 40, fizikten 14, kimyadan 13, biyolojiden ise 13 soru yöneltildi.
Sosyal bilimler testinde, ortaöğretim kurumlarında din kültürü ve ahlak bilgisi dersini almak zorunda olmayan veya farklı müfredat ile eğitim gören öğrenciler, din kültürü ve ahlak bilgisi sorularından muaf tutuldu. Bu öğrencilere din kültürü ve ahlak bilgisi soruları yerine YGS'de sosyal bilimler testinde yer alan felsefe alanından 5 soru soruldu. Sosyal bilimler testinde toplam 45 soru bulundu.
YGS'de tüm adaylar ilk 35 sorunun tamamından sorumlu tutuldu. Din kültürü ve ahlak bilgisi dersini yasal olarak almak zorunda olan adaylar, sosyal bilimler testinin ilk 40 sorusunu cevaplandırmakla yükümlü oldu. Din kültürü ve ahlak bilgisi dersini yasal olarak almak zorunda olmayan veya farklı müfredat ile eğitim gören öğrenciler ise sosyal bilimler testinin ilk 35 sorusunu cevaplandırdıktan sonra aynı testin 41, 42, 43, 44 ve 45. felsefe alanı sorularını cevaplandırdı.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol