"Kırklareli ve Burgas Sınır Bölgesindeki Antropojenik Hava Kirliliği Üzerinde Ortak Çalışma Projesi"
Kırklareli Ziraat Odası Başkanlığı ve Ulusal Meteoroloji ve Hidroloji Enstitüsü-Bulgar Bilimler Akademisi kuruluşlarının ortak olarak yürütmekte olduğu Kırklareli ve Burgas sınır bölgesindeki antropojenik hava kirliliği üzerinde ortak çalışma projesi kapsamında proje eylem planındaki faaliyetler uygulanmaya devam ediliyor.
Bu projede, yaş birikim, bulk ve kuru birikim örneklenerek, Burgas ve Kırklareli'yi de kapsayan bu bölgedeki atmosferik kirliliğe neden olan kirleticilerin kaynakları
ve karşılıklı taşınıp taşınmadığı belirlenmeye çalışılıyor, ayrıca bu bölgenin asit yağışlarına maruz kalıp kalmadığı araştırılıyor.
Söz konusu proje çerçevesinde; "Kentsel ve kırsal alanlarda kirletici kaynakların belirlenmesi, atmosfer kirliliği seviyesinin zamanla değişiminin incelenerek gelecekte gerekli tedbirlerin alınması açısından önemlidir" denilerek, projenin faaliyetleri hakkında şu bilgiler verildi;
"Kırklareli'nde hava kirliliğinin ve insan kaynaklı emisyonların mevcut durumunu tespit etmek amacıyla bir rapor hazırlanmıştır. Türkiye tarafında atmosfer kirliliğinin araştırılması için iki lokasyon belirlenmiştir. Bu iki lokasyon Kırklareli merkez ilçe ile Pınarhisar-Kaynarca beldesidir.
Numunelerin çevresel koşullardan korunması ve sağlıklı bir şekilde toplanabilmesi için, örnekleme yapılacak iki bölgede örnekleme istasyonları kurulmuştur. Kırklareli'nde yaş, bulk ve kuru birikim numuneleri toplanmaktadır. Kırklareli'ndeki toplanan numuneler Kırklareli Toprak, Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma İstasyonu laboratuarında yapılmaktadır. Numunelerde pH, EC, temel katyonlar (Ca+2, Mg+2, K+, Na+, NH4+), temel anyonlar ( SO4-2, Cl- ve NO3- ), ağır metaller (Fe, Cu, Zn, Mn, Cr, Cd, Co, Pb, Mo)'in analizleri yapılmaktadır. Proje süresince alınan numunelerin analizleri yapıldıktan sonra ortaya çıkan sonuçların değerlendirmesi yapılacak ve sınır bölgesi için özel hava kirliliği haritaları hazırlanacaktır.
Ayrıca ortaya çıkan sonuçlar organize edilecek konferans ve hazırlanacak bilimsel yayın vasıtasıyla kamuoyu ile paylaşılacaktır.
Proje uygulama sürecinde ilk olarak Bulgar lider ortak Ulusal Meteoroloji ve Hidroloji Enstitüsü'nün katılımıyla 26 Mart 2014 tarihinde Kırklareli Ziraat Odası toplantı salonunda proje açılış toplantısı yapılmıştır.
15 Mayıs 2014 tarihinde Bulgaristan Burgas'da partner kuruluşların ve sunum yapan konuşmacıların katılımıyla proje tanıtım toplantısı yapılmıştır.
4-5 Eylül 2014 tarihinde partner kuruluşun meteorolojik gözlemevinin bulunduğu Bulgaristan Ahtopol'de ara proje toplantısı yapılmıştır."
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol