Kirklareli Valisi Muammer Musmal, ilçelerin sorunlarini yerinde görüp çözüm yolu bulmak için baslattigi ilçe toplantilarina araliksiz devam ediyor.
Vali Musmal, dün bu çerçevede Pehlivanköy’deydi, burada sikintilari dinledi. Musmal, göreve baslar baslamaz, ilçe sorunlarini yerinde görmek, ilçe sakinlerinin sikintilarini dinlemek ve aninda çözüm yolu bulabilmek için Demirköy Ilçesi'nden baslattigi, Kofçaz, Vize ve Pinarhisar Ilçelerinde tamamladigi Ilçe Sorunlari toplantilarina Pehlivanköy Ilçesinde devam etti. Vali Musmal Baskanliginda, Pehlivanköy Dügün Salonu'nda 21 Ekim 2010 Persembe günü düzenlenen toplantida, Pehlivanköy Ilçesi’nin sorunlarina çözüm yollari arandi.
Pehlivanköy Ilçesi basta olmak üzere, ilçeye bagli köylerin tüm sorunlarinin masaya yatirildigi toplanti, Pehlivanköy Kaymakami Idris Koç'un Ilçe hakkinda brifing vermesiyle basladi. Kaymakam Koç, ilçe hakkinda tarimdan sanayiye, sagliktan arazi yapisina, turizmden egitime kadar ilçe hakkinda birçok bilgi vererek, Nüfus bakimindan yedinci, yüzölçümü bakimindan sekizinci, tarim ürünleri bakimindan altinci sirada yer aldigini kaydetti. Ilçenin cografi yapisi ile ilgili Türklerin Rumeli'ye geçisleri ile birlikte yörenin Osmanli topraklarina katilmasiyla basladigini ifade eden Kaymakam Koç; "1948 yilinda Babaeski Ilçesine bagli bir belde iken 1958 yilinda ilçe statüsü kazandi. Åzu anda ilçe merkezinde ve bagli köylerde oturan halk 93 harbi de denilen 1877-1878 Osmanli-Rus Harbi sonrasinda balkanlardan göçmen olarak gelip yöreye yerlesmislerdir. 2008 yili genel nüfus sayimi ile birlikte ilçemiz dahil toplam 8 köyümüzle birlikte 2008 yilinda 4 bin 828 iken 2009 yilinda 4634'e geriledi. Saglik personelimiz 1 Pratisyen Hekim, 1 Dis Hekimi, 4 Ebe-Hemsire, 2 Saglik Memuru ve 1 diger hizmetler olmak üzere toplam 9 kisidir. 2010 yili Eylül ayi itibariyle yesil kart kullanan kisi sayisi 723 olup ilçe nüfusuna orani yaklasik yüzde 16'dir. Muhtaçlik basvurusu yapan kisi sayisi ise 812 olup ilçe nüfusuna orani yüzde 18'dir. Kültür ve egitim alaninda ise okuma yazma oranimiz yüzde 100'dür. Toplam ögrenci sayimiz 482'dir" dedi.
Kaymakam Koç Genel Okullasma oraninin yüzde 100 oldugunu belirtmesi Vali Musmal tarafindan büyük ilgi gördü. Büyükbas 4 bin 214, küçükbas 3 bin 512, ari kovani bin 313 süt üretimi ortalama günlük 33-25 ton, bal üretimi yillik 7,76 ton oldugunu kaydeden Kaymakam Koç ilçe sorunlarini dile getirerek sunlari kaydetti; Akarca Köyü köy içi yollari 2009 yilinda yapilan kanalizasyon çalismalari nedeniyle bozulmus olup, ulasim otomobil ile bazi noktalarda imkansiz hala geldi. Traktörlerin kullanildigi güzergahlarda ciddi bozulmalar meydana geldi. Çözüm olarak diger köylerimizde kismi olarak yapilmis olan kilit parke tasinin ve su tahliye kanallarinin Akarca Köyü'nde acilen yapilamasi gerekiyor.
Akarca Köyü dalgali bir arazi yapisina sahip oldugundan yagisli havalarda toprak yollarin bozulma orani yüksektir. Hayvanciligin köy içerisinde yogun olarak yapildigi Kustepe Köyü'nde hayvansal atiklarin ilkel yollar ile akitilmasi çevre ve insan sagligi açisindan ciddi zararlara neden oluyor. Konu ile ilgili suana kadar yapilan birçok sikayet basvurusu olmakla beraber cezalarin agirligi dolayisiyla ceza uygulama yoluna gidilmiyor” diye konustu.
Ilçenin en büyük sorununun hekim eksikligi oldugunu söyleyen Kaymakam Koç, ”Ilçemizde 1 tane aile hekimi vardir. Doganca Köyü'nün Babaeski ilçesine baglanmasi suretiyle yapilan ayarlamalarda ilçemizin magdur edildigini düsünüyoruz. Aile hekiminin mobil hizmet veya izin dolayisiyla bulunmadigi zamanlarda pratisyen hekimlerin reçete yazma yetkisinin olmamasi nedeniyle hastalar magdur oluyor. Icap nöbeti seklinde gerçeklesen acil hizmetleri dolayisiyla saglik personelinin de magdur oldugunu düsünüyoruz. Buna çözüm olarak 1 aile hekimi daha görevlendirilmesi 112 acil istasyonunun kurularak acil hizmetlerin TSM personelince uygulanan icap nöbeti olmaktan çikartilmasi ve daha düzenli bir sekilde sunulmasi gerekiyor” dedi.
Ilk olarak ilçenin hekim sorunu için Il Saglik Müdür Vekili Çigdem Cerit’e sorular soran Vali Musmal, bizzat kendisinin sorunu çözmek için çaba sarfeedecegini söyledi. Genel itibari ile Pehlivanköy’ün 8 köyü ile birlikte oldukça iyi bir seviyede oldugunu belirten Vali Musmal, ”Pehlivanköy genel itibari ile ülke standartlarinin üzerinde bir ilçe. Egitim konusunda ulasilan rakamlar mükemmel. Özellikle halkin yüzde 100’ünün okuma yazma biliyor olmasi çok büyük bir basari. Bu ilçenin diger sorunlarini da hep birlikte el birligi ile çözecegiz” dedi. Toplanti sonunda Vali Musmal herkesin istek ve önerilerini dinledikten sonra, Pehlivanköy halkinin isteklerinin, rahat etmeleri konusunda her türlü hizmetin yapilmasi için hazirda bulunan kurum müdürlerine talimatlarda bulunarak, sorunlari kaldirip aninda çözüm yollari bulmaya çalisti. Vali Musmal toplantinin ardindan ilçedeki bir çay bahçesinde vatandaslarla sohbet ederek çay içtikten sonra Pehlivanköy’den ayrildi.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol