Hangzhou’da düzenlenen G20 Zirvesi, Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın girişimleriyle Türkiye’nin enerji sektöründe atak yapmasını sağladı. 3 büyük protokole imza atan Bakan Albayrak, 3. nükleer santral için de Çinlilerle anlaşma sağladı. Daha önce de Ruslar ve Japonlar ile anlaşma imzalayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, bu sayede planlanan nükleer enerji santrali sayısını 3'e çıkarmış oldu.
Albayrak’ın açıklamaları özetle şöyle:“Çin’de üzerinde anlaşmaya varılan 4 mutabakat zaptının 3’ü enerji ile ilgili. Bunlar; Nükleer, Yenilenebilir enerji ve Kömür konusu. 3. nükleer santral konusunda ilerleme var. Hem Çin tarafının hem de Amerikalı ortakları Westinghouse’un içinde olduğu bir çalışma grubuyla hareket ediyoruz. Haziran ayında aldığımız kararı bir üst düzeye çıkardık. Bu, ABD-Çin konsorsiyumunun talip olduğu bir proje. Önümüzdeki günlerde konsorsiyumla birlikte üçüncü nükleer santralin saha seçimi ve fizibilite ile ilgili açıklamalar yapılacak.
2023-2030 bandında üç nükleer santralin çalıştırılmasını hedefliyoruz. İlk iki nükleer santral Akkuyu ve Sinop. Üçüncüsü ile ilgili saha çalışmaları bir noktaya geldi, hangi bölge olacağı henüz belli değil. Üçüncüsü için 17-18 kriter incelenerek, yer araştırması yapılıyor. Suya yakınlık, depremsellik, havaalanlarına olan mesafe gibi kriterler var. Tamamını karşılaşan yada en yüksek puan alan bölge seçilecek. Haritalarda birkaç yer öne çıkıyor. Bunun için üst düzey istişare ile stratejik bir karar verilecek.
Türkiye’nin 2023-2030 hedefleri var. Nükleer bunun içinde önemli bir yer tutuyor. 2023-2030’un Türkiye’si, 120-150 bin megavat kurulu gücü ifade ediyor. Bunun yüzde 10’u nükleerden sağlanacak. Japonya ile de nükleeri hızlandırmak için bir anlayış birliği belgesi imzalayacağız. Türkiye’nin teknoloji ile ilgili iyileştirme beklentisi var. Zaman kaybetmemek, 2023-2030 yıllarını kapsayan planda ilk reaktörü devreye almak istiyoruz. Türkiye’nin ilk iki nükleer santralinde alım garantisi yöntemiyle ilerleniyor. Üçüncüsünü de böyle devam etme niyetimiz var.
Nükleer, Türkiye’nin 1956’dan beri rüyası, çok stratejik. Ama şimdiye kadar ekonomide, bürokraside, siyasette bir yere takılıyor ve hayata geçmiyor. Türkiye’nin güvenli enerji kaynaklarını genişletmesi ve menfaatleri için bunu yapmak zorundayız. Farklı lobiler ve yapılar ne söylerse söylesin. Türkiye’nin enerji ihtiyacını istikrarlı sağlayabilmesi için nükleer enerjiye sahip olması şart. Yozgat Sorgun’da 20-30 yıllık, 5-6 bin ton uranyum rezervli saha mevcut. İşletme yabancı bir firma eli ile yürütülüyor. Türkiye, nükleer teknolojiye geçtikten sonra, doğal kaynakları itibariyle alt yapısı hazır. İthal edebilir, zenginleştirme alt yapısı kurabilir veya 3. ülkelerde rafine altyapısı ile birlikte ortak yatırım ve üretim yapılabilir.”
İğneada mı?
Bakan Albayrak’ın “Üçüncüsü ile ilgili saha çalışmaları bir noktaya geldi, hangi bölge olacağı henüz belli değil. Üçüncüsü için 17-18 kriter incelenerek, yer araştırması yapılıyor. Suya yakınlık, depremsellik, havaalanlarına olan mesafe gibi kriterler var. Haritalarda birkaç yer öne çıkıyor. Bunun için üst düzey istişare ile stratejik bir karar verilecek” açıklaması Trakya’da gözleri İğneada’ya çevirdi… Geçtiğimiz yıllarda da sürekli olarak üçüncü nükleer santralin beldemize yapılacağı dillendiriliyordu. Artık bu durumun kesinleşmesine çok az bir süre kaldı. Her ne kadar çevre aktivistleri bölgenin doğasını ve turizm potansiyelini göz önünde bulundurarak girişime duygusal baksalar da, hükümetin bu konuda net hareket edeceği belirtiliyor. Çok kısa bir süre sonra bölgemizi de yakından ilgilendiren bu gelişme kesinlik kazanacak. Sonucun İğneada çıkması halinde Trakya kamuoyunun bu konuyu gündemin birinci sırasına yerleştireceği ise yadsınamaz bir gerçek olacak.
Üçüncü nükleer santral İğneada’ya mı?
G20 Zirvesinde 3 büyük protokole imza atan Enerji Bakanı Berat Albayrak, 3. nükleer santral için de Çinlilerle anlaşma sağladı. Daha önce de Ruslar ve Japonlar ile anlaşma imzalayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, bu sayede planlanan nükleer enerji santrali sayısını 3'e çıkarmış oldu. Şimdi merak edilen konu, üçüncü santralin nereye yapılacağı… Listede bu konuda her zaman ihtimaller arasında yer alan İğneada’da bulunuyor…
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol