ÜNLÜ DİPLOMAT BİLAL N. ŞİMŞİR VE BALKAN SAVAŞLARINDA RUMELİ TÜRKLERİ

Sayın Bilal N. Şimşir'i gıyaben tanıyorum. Yanılmıyorsam 1960'lı yıllarda yazdığı bir mektupta Atatürk zamanında Bulgaristan'da İlk Türkçe Gazeteyi çıkaran eğitimci Mehmet Rüştü Açar üzerine araştırma yaptığını, bu Bulgaristan göçmeninin Kırklareli'nde yaşadığını, ona ilişkin bilgi ve belge varsa göndermemi istiyordu.
Mehmet Rüştü Açar'ı 1950'li yıllardan beri tanıyordum, dostluğumuz vardı. Başkanı olduğum Halkevi'nin üyesi idi. Yaşlıydı, birtakım sorunları vardı, onların çözümü için kendisine yardımcı oluyordum. Londra'da görevli bulunan Sayın Bilal Şimşir o zaman nasıl bir mektup yazdığımı, Mehmet Rüştü Açar hakkında ne gibi bilgiler verdiğimi şimdi bilmiyorum. Bir daha da Bilal Şimşir'den mektup almadım.
Birkaç gün önce Ankara'da yaşayan yakın akrabam Tarım Bakanlığı eski müfettişlerinden Hüseyin Kara'dan bir mektup aldım. Mektubunda diyordu ki Bilal Bey son kitabı "BALKAN SAVAŞLARINDA RUMELİ TÜRKLERİ/Kırımlar, Kıyımlar-Göçler(1821-1913) adlı kitabını size imzaladı, bana verdi, posta ile göndereceğim" dedi. Nitekim kitap geldi. Fakat henüz okumadım.
Sayın Bilal Şimşir'i tanımadım ama ondan çok kitap okudum. Yazan araştıran, Atatürkçü bir diplomattır. Kitaplar yazmış, hakkında kitap yazılmış sayısız ödüller almış, araştırmalarını, yazılarını Mustafa Kemal Atatürk ve Rumeli Türklüğü üzerine yoğunlaştırmış saygın bir diplomattır. Bulgaristan doğumludur. Geçenlerde Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Kırklareli İl Temsilcisi ve Kırklareli Kent Konseyi Başkanı Öğretim Görevlisi Münür Saygın ile konuşurken değerli diplomat yazardan Kırklareli'nde bir konferans vermesini istememizin iyi olacağını düşündük.
Bilal N.Şimşir sıradan bir diplomat, sıradan bir kitap yazarı değildir. Çünkü kendileri birkaç dil bilen bir diplomat olmanın ötesinde aynı zamanda örneği az bulunan Diplomat-Yazarlardan biridir. Yurda hizmetlerinden dolayı birçok defa ödül, Üniversitelerden doktorluk payesi, Üstün Hizmet Ödülleri almıştır. Onun aldığı pek çok plaket, teşekkür ve takdir belgelerinden, şu payelerinden ve ödüllerin bazıları şunlardır:
"Ankara Üniversitesi Fahri Doktorluk Payesi, İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Fahri Doktorluk Payesi, Afet İnan Tarih Ödülü, Atatürk Araştırma Merkezi Üstün Hizmet Ödülü, Türk Tarih Kurumu Hizmet Madalyası, Yedi Tepe Üniversitesi Fahri Profesörlük Payesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Üstün Hizmet Ödülü, Türk Dünyasına Hizmet Ödülü, Gazeteciler Cemiyeti Sedat Simavi Ödülüdür."
Bilal Şimşir halen Türk Tarih Kurumu Şeref Üyesidir. Yazdığı kitapların içinde birkaçı da ödüllendirilmiş eserlerdir. Bilal Şimşir şimdiye kadar 71 kitap, 200 makale yazmıştır.
Böylesine değerli bir kültür ve tarih adamı Kırklareli Kent Konseyi tarafından bir konferans için davet edilir, o da bu davete icabet eder de Kırklareli'ne gelirse bu Kırklareli'nde "2014 YILININ KÜLTÜR OLAYI" olur.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol