ÜNLÜ BAĞCIMIZ NECATİ DİDİKOĞLU İLE SÖYLEŞİ

Ünlü Bağcı Necati Didikoğlu ile bağcılığı ve Hardaliyeyi konuştuk. Necati Didikoğlu'nun bağına gitmiştik. Müthiş bakımlı örnek bir bağ gördüm.
Necati Didikoğlu; "Asilbeyli yolunda 20 dönümlük teknolojiye uygun cinsi Öküzgözü bir örnek bağım var.
Bağın % 90'ı Öküzgözü cinsidir. Öküzgözü siyah bir üzüm cinsidir. Kırklareli'de ve Türkiye'nin üç ilinde bu cins bağlar var. Gaziantep, Elazığ ve Kırklareli yörelerinde yetişiyor. Evliya Çelebi'de Seyahatnamesi'nde bağlardan söz eder. Buralardan da Fransa'ya, Romanya'ya, Bulgaristan'a bağ çubukları gitmiştir.
Biz yeniden bağcılığı canlandırıyoruz."
Bağ Bakımı
Şubat, Mart aylarında bağlar budanır. İlaç olarak göztaşı, bordo bulamacı kullanılır. Bu ilaçlar kükürt karışımıdır. Hastalıklara karşı bağı ilaçlamak şarttır.
Bitki ve bağcılık uzmanı İlyas Bey; "Necati'nin bağı Şarköy, Mürefte, Manisa, İzmir yörelerini gezdim. Teknolojiye uygun bakımlı ve temiz bağcılık görmedim.
Pazar sorunumuz yoktur. Üzümlerimiz birinci sınıftır. Şarap ve Hardaliye'de kullanılır. Ayrıca sofralık üzümdür. Öküzgözü cinsi üzümün bir tanesi yirmi-yirmi beş grama kadar çıkmaktadır. İri salkımlı üzümlerdir. Bir salkım üzüm 1 ile iki buçuk kilogram arasındadır.
İsteyene bağcılık bilgisi ve üzüm fidanlarından damızlık fidanı verilir. 65 yaşındayım. 15-20 yıldır bağcılık yapıyorum. Babadan, dededen bağcıyım. 40 senedir Kırklareli'deyim. Çorum-Sungurlu'da dededen kalma bağlarımız var. Orada kardeşlerimizde bağcılık yaparlar" dedi.
Necati'nin karpuz tarlasına 2011 yılında gitmiştik. Çok lezzetli kocaman karpuzlar yetiştirmişti. Kırkağaç kavunları da Manisa'ya eşdeğer.
Necati Didikoğlu; "Zamanında bağ toprağının çukurları bir yıl öncesi açılıp toprağı da tahlil ettirilmelidir. Toprakta ne eksikse tahlil yapan kurum rapor veriyor. Ona gereken yapılıyor. Emekler zayi olmuyor. Toprak tahlilini Kırklareli Toprak Araştırma Uzmanları yapıyor. Onların bilgisi dahilinde hareket ediliyor. Bağ veya kavun, karpuz ekilecek topraklar tahlil edilmelidir.
Yetiştirilen ürünlerimizin organik olması için uğraşıyoruz. (Kırklareli bir meyve     cenneti idi.)
Sana bir bardak Hardaliye ikram edeyim. Hardaliye'de hardal kokusu ve vişne yaprağı kokusu vardır.
Cevat Gürkaş da; "50 yıl geriye gittim. Çocukluğumuzdaki Hardaliye lezzetini ve rengini buldum. Üzümün kalitesine ve şerbetli oluşuna göre hardal tohumu konur" dedi.
Bu güzel söyleşiyi güneşli bir sonbahar gününde yaptık. Bu topraklar bizim.
Usta bağcılardan bilgi alıp tembellikten kurtulmalıyız.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol