ULUSAL KURTULUS SAVASINDA TRAKYA

Trakya-Pasaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'nin aldigi bu kararlar en küçük yerlesim birimlerine, cemiyetin sube merkezlerine özel kuryelerle hemen iletilmis, buna göre hareket edilmesi istenmistir.
Trakya-Pasaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'nin aldigi olumlu kararlar, Trakya'nin gelecegini etkileyecek siyasî gelismeler, Uzunköprü-Sirkeci Demiryolunun Yunan ve Fransiz askerleri tarafindan isgali, yerli Rum çetelerinin ve köylere devriye olarak giden düsman askerlerinin bazi Türkleri öldürdüklerine dair haberler Trakyalilarda birlik ve beraberlik duygusunu daha da güçlendirmistir. Özellikle Çorlu, Kesan, Malkara ve Gelibolu'daki yerli Rumlarin faaliyetlerini yogunlastirmalari, "Patrikhanenin desteginde kurulan "YUNAN KOMITESI" ve "TRAKYA KOMITESI" adli örgütlerin "Trakya'yi Yunanlastirma" çalismalari, çeteler olusturmalari halkta dehset ve endise yaratmis, Trakya'ya sahip çikma bilincine yeni boyutlar kazandirmistir. Trakyalilar gelismelerden büyük endise duymalarinin yaninda eylemde gecikmenin sakincalarini da anlamis bulunuyorlardi. Trakya-Pasaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti önderleri, isgale ve yerli Rumlara karsi uygulanacak HAREKET PLÂNI'nda öngörülen önlemleri alirken, bir yandan da halki örgütlemeye, halkin direnme gücünü uyanik tutmaya çalisiyorlardi. Bu maksatla, yer yer gizli örgütler ve, «ÇEKIRDEK ÇETELER» kurulmakta, bunlara etkinlik kazandirilmaktadir. Trakyalilar olaylara, olaylari yaratan düsmana teslim olmamakta, oyuna gelmemekte kesin kararlidir. Önderlerin, Trakya'da adi bir efsane gibi dolasan Anafartalar Kahramani Mustafa Kemal ile gizli temaslari vardir. Bu siralar Anadolu'ya henüz geçmemis bulunan Mustafa Kemal'e, Trakya'daki gelismeler hakkinda ayrintili bilgiler verilmekte, emirler alinmakta, kuryelerin bir gelip biri gitmektedir. Amaç, Ulusal Kurtulus avasi'na baslamak, yeni bir "YIÄzITLIK DESTANI" yaratmak, kazanilacak zaman içinde "Rumeli Sahane"nin maddî ve manevî mücadele gücünü pekistirmek ve ulusal güçleri düsman üzerine göndermek, kosullarin gerek ve gerçeklerine göre savasim yollarini kullanmaya hazir olmaktir. Anadolu ile bir VATAN BÜTÜNLÜÄzÜ kazanan Trakya'yi, Mustafa Kemal'in Millî Mücadele politikasina baglamak Trakyalilarin gözönünde tuttuklari tek hedefti.
LÜLEBURGAZ-EDIRNE KONGRELERI 31/MART/1920 - 9/MAYIS/1920
Yunanlilarin Izmir üzerinden Anadolu içlerine dogru ilerlemeleriyle birlikte Yunan taburunun ve diger isgalei birliklerin Trakya'daki tehlikeli faaliyetleri de artmisti. Stratejik noktalari ele geçirmeleri yarinlar için önemli olaylara ve tehlikelere isaretti. Trakya-Pasaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti önderleri durumdan endise duyuyorlardi. Bu siralar Anadolu'da Ulusal Mücadele'yi örgütlemek için ugras veren Mustafa Kemal, Trakya'nin gerek batisinda, gerekse dogusunda basgösteren tehlikeli gelismeleri dikkatle izliyor, önderlere kosullarin geregine göre hareket etmeleri talimatini veriyordu. Trakyali önderler içinde Mustafa Kemal ile dogrudan iliski kuranlar vardi. Sakir Ke-sebir bunlarin basinda geliyordu. Bazilarinin görevi de Mustafa Kemal ile Trakya-Pasaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti arasinda kuryelikti. Millî Mücadele Lideri'nin açik-gizli emirleri Trakyali Kuvay-i Milliyeciler tarafindan harfiyen yerine getiriliyor, gelecekteki hedefin gözden kay-bolmamasina büyük bir özen gösteriliyordu. Trakyalilara ilk asamada düsen görev, halktaki mücadele, azim ve kararliligini sürdürmek, iç ve dis düsmanlarin yikici propagandalarini etkisiz kilmak, yilginlik göstermemek, düsmani uzun vadede ugrastiracak Çete Gruplari olusturmak ve bunlari düsman birlikleri, yiginaklari, iase depolari, nakliye kollari ve devriyeler üzerine yönlendirmek..
DEVAM EDECEK.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol