ULUSAL KURTULUS SAVASINDA TRAKYA

SEVRES ANTLASMASINA GÖRE TRAKYA
Anadolu'da Yunan saldirilarinin devam ettigi ve Trakya'nin tamamen isgal edildigi bir dönemde, 10 Agustos 1920'de, Sevres Antlasmasi imzalandi. «Sevres Antlasmasi öteden beri düsünülmüs ve adim adim uygulanmasina girisilmis olan paylasim fikrinin son ürünü« dür ve ne yazik ki, Osmanli Hükümeti tarafindan Millî Mücadele'nin sona erecegi umuduyla imzalanmistir. Fakat «Anadolu ve Rumeli Illerinin hepsinin Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'ne baglanarak, Hey'et-i Temsiliye tarafindan verilecek emirlerin yerine getirilmesi hükme baglandigindan bu antlasmanin Ankara Hükümeti'ni baslattigi Ulusal Kurtulus Savasi'ndan alikoymasi söz konusu degildi. Çünkü, Sevres Antlasmasi Türkiye'nin bölünmesini, Trakya'nin da Yunanlilara verilmesini öngörüyordu.
Sevres Antlasmasi'na göre Trakya'da Yunan isgal siniri Çatalca -Kabakça- olarak kabul edilmistir. Böylece Yunanistan'in «Büyük Düs»ü, tarihi ünlü «GREK PROJESI» gerçeklesmis oluyordu. Artik Yunanlilar tarafindan Trakya'da yapilacak olan sey, Idarî Düzenleme, Mülkî Taksimat'tir. Bunun için Yunanistan öncelikle Bati ve Dogu Trakya'yi «Yunan Kiligi»na sokmus, yerlesim birimlerini, merkez Edirne, Karaagaç, Lalapasa, Uzunköprü, Havsa, Kirklareli, Pinarhisar, Demirköy, Babaeski, Vize, Lüleburgaz, Saray, Tekirdag, Hayrabolu, Malkara, Çorlu, Mürefte, Silivri, Meriç, Dedeagaç, Sofulu, Dimetoka, Ipsala, Enez, Gelibolu, Sarköy, Kesan.» olarak saptamistir. Bununla birlikte belediyelere baskanlar, idare merkezlerine yöneticiler atanmistir. Okullar, karakol ve Sikiyönetimi Karargâh Merkezleri durumuna getirilmistir. Kirklareli'nde Ziya Gökalp Okulu Karargâh Merkezi olarak kullanilmistir. Gece sokaga çikma yasagi konmus, yerlesim merkezleri arasinda gidip gelmeler izne baglanmistir. Türk ve Rum evleri ayri ayri isaretlenmistir.
YUNANLILARIN ISKENCESI VE MILOS FACIASI
Trakya'nin isgali sirasinda Bulgaristan'a geçemeyenler ya da geçme olanagi bulamayan önderler, yurtseverler, Kuvay-i Milliyeciler, esraftan insanlarin büyük bir bölümü hem iskenceye tâbi tutulmuslar, hem de tutsak edilip «SAVAS ESIRI» olarak MILOS'a götürülmüslerdir. Bunlarin basinda Millî Kumandan Cafer Tayyar (Egilmez), «Trakya-Pasaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti üyesi, Edirne Belediye Baskani Sevket, Edirne Müftüsü Hilmi, Hasim (Iscan)» geliyordu.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol