ULUSAL KURTULUS SAVASINDA TRAKYA

Millî Mücadele önderi Mustafa Kemal'in askerî ve siyasî bir deha oldugu, beklenmedik olaylar yaratarak dünyayi sasirtacak yetenekleri bulundugu anlasilmisti. Artik Türk Ulusal Kurtulus Savasi'nin hakliligi ve gücü kabul ediliyordu.
Trakya'daki mücadeleyi yöneten ve sürdüren askerî ve sivil kadrolar Ankara'nin bu degerlendirmesini iyi anliyor, buyruklara aynen uymaya çalisiyorlardi. Bu maksatla Istanbul'daki Gizli Yönetim Merkezi Kuto Han ve diger karar merkezlerinde bir araya gelen Sakir Kesebir, Ekrem Demiray, Yenibahçeli Sükrü, Galip Bahtiyar, Tekirdag eski valilerinden, emniyetçi Rifat ve diger gizli liderler, olanaklari Ankara'nin belirledigi yeni stratejiye göre kullanma karari almislardi. Durum Bulgaristan'da bulunan Gizli Teskilât liderlerinden Kasim Yolageldili, Sevket Dingiloglu, Sefik Bicioglu, Ali Seyfi Tülümen, Süleyman Faik, Ibrahim Akinci, Hüseyin Akkerman, Yzb. Mazhar'a da bildirilmis, çalismalarin bu dogrultuda yapilmasi istenmisti. Gizli Teskilât'in buyrugunu Bulgaristan'a bir kurye götürmüstü. Yeni çalismalara dair yönergeyi alan Bulgaristan'daki Trakya-Pasaeli Cemiyeti temsilcileri, kisa bir süre sonra önce Demirköy Bölgesi'nde Yunan izlemesinden kurtulamayarak Bulgaristan'a geçmek zorun-da kalan Yzb. Mazhar Bey Çetesi ile Edirne'nin Dogu Meriç, Süloglu, Gerdelli ve Hasköy yöresinde faaliyetlerini tamamlayip Yanbolu kasabasina dönmüs bulunan Hüseyin Akkerman Çetesi'nin birlestirilmesini kararlastirdilar. Yeni çetenin Trakya'nin Kuzey-Bati Bölgesi'nde kalan Kofçaz, Kirklareli ve Dereköy Bölgesi'nde faaliyet göstermesi plânlandi. Çeteye Edirne'nin Bati Meriç, Pehlivanköy, Uzunköprü, Lalapasa, Enez yöresinde Yunanlilarin, yerli Rumlarin soygun, yagma ve iskencelerini engelleme görevi verilmesi öngörüldü.
Bu dönemde Istanbul yönünden de Trakya içlerine yeni çeteler gönderilmesi kararlastirilmisti. Dogu Trakya'ya yollanacak çeteler Terkos, Kâgithane, Hazinedar, Çatalca-Hadimköy Üssü'nde hazirlanmis, egitilmis, disipline edilmislerdi. Kuto Han'daki Gizli Yönetim liderleri, Dogu Trakya'da faaliyet gösterecek yeni çetelerden Ütgm. Sakir Çetesi'nin Yildiz Daglari'nin güney eteklerinde, Istanbul-Kirklareli Sosesi boyunda kalan Binkiliç, Büyükyoncali, Saray, Güngören, Bahçeköy, Çakilli, Evrenli, Kizilagaç, Sergen, Sogucak, Evrencik, Kömürköy, Pinarhisar-Poyrali yerlesim merkezlerinde etkinlik göstermesini plânladilar.
Bir baska çetenin de Kirklareli'nin güneyinde, Kavakli, Tasagil, Karamesutlu, Yeniköy (Kelyenli), Karahalil ve Yenimahalle, Babaeski mintikasinda Yunanlilarla yerli Rumlara karsi mücadele etmesi, Kirklareli-Alpullu Demiryolu'nda Yunan nakliyesini engellemesi, sabotajlar düzenlemesi uygun bulundu.
Ütgm. Murat Baskaya (Sagir Murat) Çetesi'nin Pinarhisar, Kaynarca (Yene), Çayirdere (Manastirdere), Kurudere, Çukurca (Sazara), Üsküp, Dereköy, Demircihalil, Kirklareli, Eriklice, Kayali, Koyunbaba, Inece, Ürünlü (KiziIcamüsellim), Yoguntas (Polos) yerlesim birimlerinde Yunan soygun ve iskencesini önleyecek, eskiyalari izleyecek, Rum çeteleri ve Yunan birlikleriyle savasacakti.
Köylü Mehmet Çetesi'ne ise, Çorlu-Lüleburgaz-Babaeski demiryolunu kontrol görevi verilmisti. Çete, Yunan fiyatini gözetecek, gerektiginde demiryolunu, köprüleri havaya uçuracakti.
Çatalca ve Bulgaristan üzerinden Trakya'ya yollanacak çeteler, bu kadar degildi kuskusuz. Askerî düzen ve disipline dahil olmayan daha birçok silâhli gruplar vardi.
DEVAM EDECEK
nazifkaracam@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol