ULUSAL KURTULUS SAVASINDA TRAKYA

«ÇATALCA ÜSSÜ»NDE HAZIRLANAN ÇETELER
Trakya-Pasaeli Cemiyeti'nin Istanbul Bölümü yöneticileri gizli faaliyet merkezi Kuto Han'da yaptiklari bir dizi toplanti sonunda Çatalca-Hadimköy Bölgesi'nde yeni çeteler kurulmasina karar verdiler. Bu çeteler Istanbul-Edirne Demiryolu, Binkiliç (Istranca Köyü), Saray-Vize, pinarhisar-Kirklareli'nin batisindaki yerlesim merkezlerinde, Istanbul-Tirnova Yolu'nun (E-95 Karayolu) kuzey, güney ve dogu yönlerinde kalan genis bir bölgede düsmanla mücadele edeceklerdi. Belirlenen bir baska mücadele bölgesi de, Trakya'nin Karadeniz kiyilari ile bu kiyilara yakin yerlesim merkezleriydi. Bu amaçla I. Kolordu subaylarindan Bulgaristan'a geçenler arasinda bulunan Kur. Yrb. Cemil (Uybadin), Yunan isgali altindaki Dogu Trakya ile Istanbul Hükümeti'nin Çatalca Bölümü Sinir Ayrim Çizgisi Komutanligina getirilmisti. Ayni zamanda burada Trakya Menzil Komutanligi Merkezi de olusturulmustu.
Trakya-Pasaeli Cemiyeti'nin siyasî yönetim merkezi Kuto-Han'da sürdürülen uzun plânlama ve strateji çalismalari ve gizli temaslar sonucu Trakya'da Çete Harekâti'nin ilk asamada ufak çapli tutulmasi, bir süre mücadelenin küçük çete gruplariyla baslatilmasinin uygun düsecegi kararlastirildi. Gizli Örgüt, çetelerin hedeflerini, bu hedeflere gidecek yollari, gizlenilecek yerleri, iase saglayacak kimseleri daha önceden belirlemis bulunuyordu. Buna göre ilk çete Dogu Trakya'da, Çatalca-Hadimköy, Çorlu, Saray ve Vize yerlesim merkezlerini içeren bölgede, 1 Jandarma Bnb. Dervis komutasinda harekete geçirildi. Çeteye en büyük destegi Çatalca Isgal Sinir Hatti ve Menzil Komutani Yrb. Cemil (Uybadin) sagliyordu.
Bnb. Dervis Bey Çetesi harekete geçtigi siralarda Yzb-Hüseyin Akerman Çetesi Kirklareli-Kofçaz, Ütgm. Çolak Sabri Çetesi de Edirne-Meriç yöresinde, Ütgm. Ibrahim /kinci Çetesi ise, Meric'in dogusunda faaliyetlerini sürdürüyorlardi. Böylece Trakya'yi isgal altinda bulunduran düsrnana Trakya'nin hem dogusundan ve hem de batisindan ayni anda çete saldirilari baslatilmis bulunuyordu.
Çatalca Üssü'nden hareketle. Yildiz Daglan eteklerinden yürüyen Dervis Bey Çetesi, bir süre Mustafa Efendi Korusu'nda kalarak çevrede bulunan düsmanla ilgili istihbarati degerlendirdi ve Binkiliç (Istranca) Köyü'nün güneyinde Göl Düzlügü Mevkii'ne geldi. Düsman, Binkiliç'in, isgal siniri disinda ve eski Istanbul Yolunda yogun bir faaliyet içinde bulunuyordu. Dervis Bey Çetesi'nin hedefi bu yoldaki düsman devriye kollarini pusuya düsürmek, konaklama yerlerine baskinlar düzenlemek, ayni zamanda çevredeki yerli Rum faaliyetlerini etkisiz duruma getirmekti. Ancak, Bnb. Dervis Bey Çetesi'nin görevi bu kadarla da kalmiyordu. Çete daha ileri yerlesim birimlerine kadar giderek, bu yörede bulunan Yunan askeri yiginaklarina baskinlar yapacak, ikmal yollarini kesecek, iase kollarini vuracak, önemli köprüleri tahrip edecekti. Bu siralarda Yunanlilarin Anadolu'daki durumlari iyi gitmiyordu. Mustafa Kemal komutasindaki Türk Ordusu düsmani geri sürmeye baslamisti. Bu nedenle düsman Anadolu'da gerilemenin yol açabilecegi olasi gelismelere karsi Trakya'ya daha fazla önem vermeye baslamisti. Bu maksatla stratejik yerlerde bulunan kuvvetleri takviye ediyor, Marmara kiyilarindan ve Edirne üzerinden Trakya'ya yeni birlikler gönderiyordu. Ayrica, Anadolu'da olasi bir bozgunun Trakya'daki birliklerde meydana getirecegi panik ve firar olaylarina karsi da etkin güvenlik önlemleri almaya baslamislardi. Bnb. Dervis Çetesi, iste bu degisen ve gelisen kosullan dikkate almaksizin sürdürdügü faaliyetlerden beklenen sonucu alamiyor, istihbarat yetersizligi çeteye zor anlar yasatiyordu. Fakat Bnb. Dervis Bey Çetesi bu kritik duruma karsin bir süre daha faaliyetini sürdürdü ve bu arada bazi basarili isler de gördü.

DEVAM EDECEK nazifkaracam@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol