ULUSAL KURTULUS SAVASINDA TRAKYA

Hiç kuskusuz, Trakya'da bunlarin disinda daha birçok irili ufakli yerel çeteler vardi ve herbiri önemli roller oynamislardir.
Trakya bu dönem «Arayis»tan çikmis, «Hareket Asamasi»na gelmistir. Gerek Lüleburgaz, gerekse Büyük Edirne Kongrelerinden kesin savunma kararlari alinmistir. Gönüllü Müfrezeler olusturulmus, 28 bin mevcuda güçlükle ulasan I. Kolorduda seferberlik hazirliklari baslamistir. Fakat ne var ki, Yunanlilar Bati Trakya'da «emr-i vaki» yapmislar, isgali gerçeklestirmislerdir. Yunanlilara isgal ortamini hazirlayan Fransa olmustur. Fransa Bati Trakya'nin Yunanistan tarafindan isgaline olanak verirken. Dogu Trakya için de «Iyi niyetler beslemedigi», bu yurt parçasi üzerinde siyasî emeller pesinde kostugu sezilmekteydi. Onun için bir yanda Fransa, öbür yandan Yunanistan, Dogu Trakya Sorunu'nu güncel tutmaya büyük bir özen gösteriyorlardi. Bati Trakya'dan sonra, Dogu Trakya için bir «Yesil Isik» yakilmasini bekleyen Yunanistan, Baglasik Devletler arasindaki çikar çekismelerini iyi izlemektedir. Çünkü, bu sira Avrupa, Wilson Ilkeleri'ne göre, Dogu Trakya'da Edirne-Kirklareli Yöresi'nin Bulgaristan'a verilmesini tartismaktadir. Fakat sonunda Yayilimci Politikasi'ni daima desteklere dayandirmis bul lunan Yunanistan, Ingiliz ve Fransiz destegini saglayarak, Çatalca'ya kadar Dogu Trakya'yi istilâ iznini almayi basarmistir. Artik Dogu Trakya her an bir Yunan saldirisi beklemektedir. Saldiri Edirne-Meriç üzerinden olabilecegi gibi, Tekirdag yöresinden bir çikartma hareketiyle de baslayabilirdi.
YUNANLILAR BAÄzLASIK DEVLETLER DESTEÄzINDE TRAKYA'YA ASKER ÇIKARIYOR
Yunanlilar, 15 Mayis 1919'da Izmir'e asker çikardiktan üç gün sonra Mustafa Kemal, Samsun'a ayak basti ve Millî Mücadele'yi fiilen baslatti. Bundan sonra gerek Anadolu, gerekse Trakya yönünde olaylar hizla gelisti. 16 Mart 1920'de Istanbul'un isgal edildigi gün, Trakya'da seferberlik ve sikiyönetim ilân edildi. Trakya, Anadolu dogrultusunda hareket etmek. Millî Mücadele ilke ve hedeflerine bagli politika izlemek üzere, Istanbul ile iliskilerini kesti. Artik gözler Anadolu'ya, Millî Mücadele lideri ve Hey'et-i Temsiliye Baskani Mustafa Kemal'e çevrilmisti.
«Mustafa Kemal, bu sira Büyük Millet Meclisi adi ile Millî Meclis'i toplantiya çagiran bildiriyi yayinlayinca mebusluga seçilmis ve mebuslugu kabullenmis olanlar Ankara'ya dogru yola çikmislardi. ÜlÜkenin her tarafindan » Mustafa Kemal'e kutlama, basari ve baglilik telgraflari çekiliyordu. Trakya Müdafaa-i Hukuk kuruluslrindan giden telgraflar sunlardi
«Kirklareli (Kirkkilise) Müdafaa-i Hukuk-u Milliye Reisi namina Süleyman Muvaffak, Belediye Reisi Hilmi, Müdafaa-i Hukuk Kâtib-i Umumisi Hayri, Mustafa (Yedek subay) Müftü Mehmet, Fazil (Bahaettin), Erikler Köyü Müdafaa-i Hukuk Reisi Mustafa, Ahmetler Köyü Müdafaa-i

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol