ULUSAL KURTULUS SAVASINDA TRAKYA

Burada Karaagaçli Ömeri hayvan vagonlarina bindirilmis diger Türk tutsaklari arasina koydular. Yanina da iki süngülü Yunan askeri verdiler. Tutsaklar Kirklareli Yunan Sikiyönetim Karargâhina götürülüyorlardi. Ancak çete Ömer, trenin Lüleburgaz istasyonunda kisa bir süre durmasindan ve yanindaki süngülü erlerin bir anlik dalginligindan yararlanarak kaçmayi basardi. Izini kaybetti. Daha sonra Ömer, bir baska çete grubuna katilarak mücadelesini sürdürdü.
Bahçeköylü çete Alinin kursuna dizilmesi bu kadarcik bir ceza ile kalmadi. Büyükyoncali (Manika)dan Koca Hüseyinin Ali ile arkadasi çete Hasan, Binkiliçtan köye geliyorlardi. Palikadere yöresinde devriye gezen iki Yunan askeriyle karsilastilar. Hemen bir tümsek arkasina saklandilar. Yunan devriyesi Sefaalan Köyünden yola çikmis, yöreyi kontrol ediyordu. Biraz laubali hareketleri vardi. Bu durum Türk çetesinin isine yaradi. Ani bir atesle iki Yunan askerini daha oracikta cansiz yere serdiler. Silâhlarini kullanmaya dahi vakit bulamamislardi.
BU KEZ YUNAN IASE KOLU PUSUYA DÜSÜRÜLÜYOR
Yunan ve Rum çeteleriyle devriyelerinin üstüste pusuya düsürülmeleri, Türk çetelerinin ellerine geçmeleri Yunanlilarda büyük bir panik yaratti. Düsman daha siki güvenlik önlemleri almaya basladi. Devriyeler siklastirildi, sayilari artirildi. Ancak bunlar ne Ütgm. Sakir Bey müfrezesini, ne de TRAKYA FEDAILERIni korkutup yildirdi. Trakya, gizli savas kosullarinin geçerli oldugu bir yerdi. Edirnede Ibrahim Akinci Müfrezesi, Kirklarelinin kuzey bölgesinde Filibeli Hüseyin Akkerman Müfrezesi, Yzb. Maz-har (Çelikman) Çetesi, Vize-Pinarhisar Bölgesinde Ütgm. Murat (Baskaya) Çetesi, Çorlu-Lüleburgaz yöresinde Köylü Mehmet, Bnb. Faik, Yzb. Dervis, Bnb. Sabri çeteleri düsmanla amansiz bir mücadele sürdürüyorlardi. Bu çetelerin içinde ilk kez «TRAKYA FEDAILERI» adli bir grup yer aliyordu. Bunlar Trakyayi Yunanlilastirma hareketini sürdüren düsmanla ayri yöntemler içinde mücadeleye yemin etmis Türk Mücahitleriydiler.
Trakyalilar düsmana inatla direniyor, yurtlarini, kutsal degerlerini savunuyor, «Kutsal Savas'in gerek ve gerçeklerini yerine getiriyorlardi. Onun için Ütgm. Sakir Müfrezesi bölge halkindan büyük destek görüyordu. Yildiz Daglarinin sik agaçli, gür ormanlari, engebeli arazisi içinde düsmanla dise dis, basa bas bir mücadele yapiliyordu. Her yerde düsman, her yerde vahset, insanlik disi olay vardi. Hiç kuskusuz düsmanin yaptiklari yanina kalmiyordu. Baskasinin topragina basmanin, o topraklarin gerçek sahiplerine iskence etmenin hesabi soruluyordu. Ancak zaman zaman da çok zor durumlara düsülmüyor degildi. Müfreze ve çeteler çok siki izleniyor, pusuya düsürülmeleri için yerli isbirlikçilerle yogun faaliyet gösteriliyordu. Bu yüzden bazi durumlarda çetelerle baglanti kurmak, yiyecek, içecek saglamak mümkün olmuyor, çete ve müfrezeler açlik tehlikesi geçiriyorlardi. Bahçeköylü Ziya Bayraktar, anilarinin bir yerinde Ütgm. Sakir Bey Müfrezesinin Saray Bölgesinde birkaç kez açlik tehlikesine ugradigini anlatiyor, ot yediklerini, bitkin düstüklerini söylüyor.
Harekâti büyük bir gizlilik ve etkinlik içinde sürdüren Ütgm. Sakir Bey Müfrezesi, Sarayin dogusundan Sazli-koru ve Kelime Tepeden Bezirhane Yöresine çikti. O sira Kiyiköyde Türk nüfusa oranla Rumlar çogunluktaydi. Kiyiköyün güneyinde kalan Çamliköy (Kastros) ise Karadeniz kiyisinda Trakyaya çikartma yapilabilecek en uygun yerdi.

DEVAM EDECEK
nazifkaracam@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol