ULUKONAK'LI KORE GAZISI HASAN ÜSTÜNOL'LA SÖYLESI

Ulukonak (Tekkesehler) köyünden Hasan Üstünol: “Ben Kore gazisiyim. Bizim köyün sahipleri Muhittin Özenbas ve Cemal Beylerdi. Onlarin damadi Remzi Bey vardi.

Bu köy arazisi Köseonur köyüne kadar uzaniyordu. Arizbaba köy topraklarida dahildi. Bu topraklari devlet istimlak etti. Gelen Balkan muhacirlerine verdi. Romanya, Bulgaristan muhacirleri bu arazileri islemeye basladi. 1937- 38 yillari olabilir. Yasim 76. O beylerin topraklarini isliyoruz. 75 dekar topragimiz vardi. 5 kardesiz. Bu topragi bes kardese taksim ettik. Bir oglum vardi. O da Lüleburgaz’a oglunun yanina yerlesti. Kocakariyla yalniz kaldik.

Köyümüz 175 hane falan. Inece beldesinin Ulukonak Mahallesi olma yolundayiz. Belediye’ye geçtik. Meraya çam ekildi. Hayvancilik pek kalmadi. Eskiden Koyunculuk yapan çoktu. Hostayn ineklerimiz var. Bende hayvan hiç yok. Eskiden sigir hayvani bakardim.

Oglumun adi Sabri Üstünol. Bagcilik, bahçecilik yok. Yinede az bir meramiz var. Köy hayvancilikla, çifçilikle geçinirdi.

Koyun merada bakilir. Kore Gazi maasim 450 YLT’dir.

Tugay komutanimiz Kemal Akkurt, Tabur Komutani Nazmi Sungur’du. Koreye 1953 yilinda gittik. 1954’te geldik. 10.5’luk Amerikan sahra obüs topumuz vardi.

Güney Kore halki çok fakirdi. Üç ay mütareke imzalanmisti. Bizi bando bölügüne ayirdilar. Sonra baris oldu.

Güney Kore’de asagi yukari 13 devlet olarak Amerika’yla Korede beraberdik. Yarali çok vardi. Ölenler çoktu. Güney Kore’nin baskenti Seul’u gördüm. Halki ekmek yerken görmedim. Onlar pirinç lapasini çok yerler. Bildigin Allahin otunu kaynatip çubukla yiyen fakir insanlari gördüm.

Bizim yedigimiz yemekler çok güzeldi. Eti, tatlisi, tuzlusu hersey vardi. Ulukonakta tek Kore gazisi benim.

Ürünlü, Lefeci(Degirmencik), Bedre(Kayali), Erikler Yurdu’ndan, Kavakdere’den, Yündolan köyünden Koreye giden köylüler vardi. Bu köylerden giden Kore gazileri arkadasimdi. Beraber gittik, beraber geldik.

Cemal Madanoglu Tugay Komutani’nin yardimcisiydi.

Türk askerini çok severdi.

Ulukonaktaki ilkokul kapandi. Ögrenciler Inece’ye, Kirklareli okullarina gidip geliyorlar. Kirklareli Muharip ve Gaziler Derneginede üye oldum” dedi. Bu sohbeti Çinaralti Kiraathanesinde yaptim. Kuzey Koreve Güney Kore savasinda Türkiye Güney Kore’nin yaninda savasa katildi. Bu savasa Türkiye’den binlerce asker ve subay gitti. Pekçok sehit verdik...

Yarinlarda yerel tarihimiz, insanlarimiz, mekanlarimiz, kültürümüz, türkülerimiz, manilerimiz, ani ve öykülerimiz kalsin. Tarih sözlü ve yazili belgeye çok önem verir.

Aydinlarimiz, tarihçilerimiz, edebiyatçilarimiz Halk Bilimi’ne önem versin. Halktan kopuk yasiyoruz. Her yörenin tarihi ve halk kültürü farklidir. “Türkiye Cumhuriyetinin Temeli Kültürdür” diyen Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk Harika bir Tarihçi’dir. Türk Tarihine ve Kültürüne Kara Sevdaliydi...

selahattindemiraco@gazetetrakya.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol