ÜLKE EKONOMİSİNE KATKI SAĞLAMAK İÇİN TOPRAK - SU TAHLİLİ YAPILIYOR

Kırklareli Toprak - Su ve Tarımsal Meteoroloji Md. Dr. Fatih Bakanoğulları'na "Toprak tahlili ve su tahlilinin büyük önemi var. Bu konuyu konuşabilir miyiz?" dedim. Dr. FATİH BAKANOĞULLARI: "Toprak ve su tahlilini yapıyoruz. Toprak tahlili yaptıranlara dekar başına 2,5 lira ödeniyor. Toprak tahlil sonuçlarının analiz raporunu Kırklareli İl Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü'ne götürüp gereken maddi destek çiftçimize ödeniyor.
Toprak tahlilinin amacı bitkinin ihtiyacı olan ve toprakta eksik olan besin maddesini tamamlamaktır.
Çiftçinin aşırı ve bilinçsiz gübre kullanımını engellemektir.
Ülke ekonomisine katkı sağlamak için toprak tahlili yapılıyor." dedi.
Selahattin Demiraco: "Su tahlilinin önemini konuşalım."
Dr. FATİH BAKANOĞULLARI: "Bitkiye verilecek sulama suyunun kalite özelliklerini tespit etmek sudaki tuz ve alkalik oranı tespit ediliyor.
Bitkiler sudaki tuz ve alkaliğe karşı duyarlıdırlar.
Sodyumlu suların PH’ı, tuzu vs. yüksekse bitkilerin gelişimini olumsuz etkiliyor. Damlama sulama sistemlerinde de sistemin çabuk deforme olmasını sağlıyor." dedi.
Selahattin Demiraco: "Tarımsal Meteorolojiyi konuşalım." dedi.
Dr. FATİH BAKANOĞULLARI: "Bitki, toprak ve iklim tarımsal üretimin üç ana unsurudur.
Tarım üstü açık bir fabrikadır. İklim şartlarına çok duyarlıdır.
Kuraklık, aşırı yağışlar, seller gibi meteorolojik afetlere karşı çiftçilerimize gerekli bilgileri ulaştırmak için Kırklarelili hemşehrimiz Prof. Dr. LEVENT ŞAYLAN'la ortaklaşa tarımsal araştırma projelerini beraberce yürütüyoruz.
Kırklareli çiftçisi toprak tahlilini kurumumuzda yaptırabiliyor.
İçme suyu analizleri de yapıyoruz. Suyun özelliklerine mangan vs'ne bakıyoruz.
Sudaki anyon ve katyon miktarlarını araştırıyoruz.
Bitki gelişim döneminde aşırı yağışlar bitkiyi olumsuz etkiliyor. Bağcılıkta, meyvecilikte olduğu gibi.” dedi.
Bu güzel söyleşi yazısını Kırklareli Kapan Camii karşısında bulunan CEZVE KUMDA KAHVESİNDE temize çekiyorum. Şahane bir mekan. Türk kahvesi 2,5 lira. Yanında su ve mini çikolata bulunuyor.
Çocukluğumda Asılbeyli köyüne giderken Mahya Baba çevresinde, demiryolunda meyve ağaçları, bağlar, bahçeler bulunuyordu. Badem, elma, ceviz, erik, zerdali, kayısı ağaçları… Yerli üzüm bağları vardı. Yazın çocuklar Büyükdere'ye, Asılbeyli deresine piknik için giderlerdi. Büyükdere yakınında ağaçlar arasında dibi çamurlu bir gölde yüzdüğümü anımsıyorum. Ahmet Er, dere balığını balıklara kum atarak yakalardı…

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol