ÜLKEMİZDE EVLENMELER AZALIYOR BOŞANMALAR ARTIYOR

Türk geleneğinde Aile Kurumu çok önemlidir. Bu nedenle yeni aileler oluşurken, Aile Temelleri'nin sağlam atılmasına özen gösterilir. Evlenmede kız tarafı oğlan tarafının, oğlan tarafı kız tarafının özelliklerini araştırır. Kızın kökten olmasına özen gösterilir. Oğlan tarafı da ince ayar bir araştırmadan geçirilir. Bu araştırma, soruşturma bir gelenektir. Bundan taraflar rahatsız olmaz. Doğal karşılanır. Aileyi huzursuz eden başka etkenler, nedenler vardır. Bu bakımdan ailenin ilk on yılı çok önemlidir. Aile yapısı bu on yıl içersinde çatırdayabilir, dayanıklılığını da gösterebilir. Ailenin huzurunu kaçıracak nedenler, bu on yıl içinde uç verebilir. Özellikle refah düzeyinin çok altında yaşayan genç evler için ufukta tehlike belirebilir. Saadet kapıdan girmiştir, fakat pencereden çıkmak için fırsat kollayabilir. Yıllar önce bir Fransız yazarın " KAR İZLERİ ÖRTTÜ" adlı kitabını okumuştum. Bir yerde diyordu ki, "Siz zannediyor musunuz her bacası tüten ev ailedir. Ocaktaki tencerede et mi kaynar dert mi kaynar bilen yoktur."
Geçmişte Tekirdağ Milletvekillerinden (Adı yanlış olabilir) Salim Başol bir seçim konuşmasında "Yokluk, yoksulluk, hayat pahalılığı en çok mutfağı vurur. Mutfakta yangın varsa aileler, memleket zorda demektir" diye söylemişti. Bugün öyle bir durum yok ki halkımızın çoğunluğunun oyları 10 yılı aşkın süreden beri iktidarda olan Sayın Başbakanın partisine gidiyor. Ekonomi seçimlerde önemli bir göstergedir. Ancak şimdi yazacağım bilgiye okuyucular ne der bilemem. Bir şeylerin düzeltilmesi için olayı uyarı olarak algılıyorum.
Yakında yapılan yerel seçimden kısa bir süre sonra Türkiye İstatistik Kurumu yurdumuzda boşanmaların arttığını, evliliklerin azaldığını açıkladı. Anadolu Ajansı'nın verdiği haberde şöyle deniyordu:
"Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye'de 2004'te 91 bin 22 olan boşanmış çift sayısı, 10 yılda yaklaşık yüzde 38 artışla 2013'te 125 bin 305'e yükseldi. Evlilikler ise söz konusu dönemde azalan bir seyir izledi. 2004'te 615 bin 367 olan evlenen çift sayısı, 2013'te 15 bin azalarak 600 bin 138'e geriledi."
Görülüyor ki ülkemizde aile yapısını etkileyen nedenler vardır. Aileden sorumlu Bakanımız bu duruma ne der bilmiyoruz. Ancak diyecek bir şey vardır ve olmalıdır. Zira sosyal bir sorun çıkmıştır. Bu kadar çift bir takım nedenlere bağlı olarak anlaşamadıkları için boşanmışlardır. Ülkemizde 15-20 bin dolayında aile yok olmuş demektir. Bize göre bu olayın göz ardı edilecek tarafı yoktur. Ya şudur ya budur ama boşanmaların, azalan evliliklerin bir nedeni vardır. Gerçek de bu nedenlerin içinde veya arkasındadır. Kamuoyu açısından sebebin bilinmesi önem taşımaktadır. Bir süre önceye kadar evli çiftler sayısı yüksek iken son zamanlarda azalmış olması araştırmayı gerektirir. Nedenler bilinirse önlemler ona göre alınır.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol