ÜLKEMIZDEKI YERIN ALTINDA SERVET YATIYOR

90 çesit madenden yüzde 72’si bizde. Bu dünya rezervlerindeki rakam. Bir servetin üzerinde yasiyoruz.  Daha dün Salihli’de III. milyon 540 bin tonluk maden rezervine rastlandi. Yilda 6 Milyon ton cevher islenecegi söyleniyor. Ilkl etapta 4.5 milyar dolarlik kaynak aktarilacakmis. Tanri bizim için bir maden dünyasi yaratmis. Isleyin, üretin onu diyor. Kullanin bu cevherleri diyor.

Peki, biz ne yapiyoruz?..

Reddediyoruz bu olgulari..

Neymis efendim..

Çevre bundan etkilenecekmis. Oysa ilerleyen teknoloji bize öylesine olanaklar taniyor ki bir türlü terazide denge yaratamiyoruz. Hep ama hep maden zenginliklerimizin aranmasina karsi çikiyoruz. Iki hafta önce bir Trakya seyahatine çikmistim. Ayçiçegi ve Misirlarin gövde gösterileri beni mest etmisti. Ancak ögrendim ki maden yönünden yapilan kesif ve arastirmalar olumlu bulgulara yol açmis. Maden arastirmalari yapilirken adeta yerin emari çekiliyor.

Uygulanan yepyeni bir teknoloji var.

Ülke madenciliginin gelismesine hizmet eden vakiflar var. Maden arama gerçeklerini bir kenara atip bazi seyleri görmemezlikten çigirtkanlik yapmak çok yersiz. Madenciligi yukari tasimaya neden karsi çikilsin ki..

Sunu unutmayalim..

Bu ülkede orman alanlari gecekondu alanlarina döndürülmedi mi?..

Ormanlarimizi, topragimizi, denizimizi elbette ki biz koruyacagiz.

Ancak maden arama çalismalari yapilirken yanlisliklari da göz ardi etmeyecegiz..

Kârla zarari ayni bileske içinde yorumlamak ne güzel bir olgu.

Öyle degil mi?...   

gunduz_gorkemli@gmail.com

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol