Türkiye'de ilk kez uygulanacak proje ile bilimsel anlamda islahi yapilacak Trakya Arisi için hazirliklar basladi. Yildiz Daglari eteklerinde rastlanan bu bal arisi türüne iliskin hazirlanan "Trakya Arisinin Performans, Hastalik ve Zararlilara Dirençlilik Özelliklerinin Islah Yöntemlerinin Kullanilarak Gelistirilmesi Projesi"nde uygulama asamasina geçiliyor.
KirklarelI Tarim Il Müdürlügü'nde düzenlenen toplanti ile Trakya ari irkinin korunmasi ve islah edilmesine yönelik hazirlanan "Trakya Arisinin Performans, Hastalik ve Zararlilara Dirençlilik Özelliklerinin Islah Yöntemlerinin Kullanilarak Gelistirilmesi Projesi"nin uygulamasina geçilecegi bildirildi. Kirklareli Tarim Il Müdürü Hasan Çebi Baskanligindaki toplantiya projeden sorumlu Tekirdag Namik Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ögretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Devrim Oskay ile Kirklareli Ari Yetistiricileri Birligi Baskani Ridvan Ulus, Aricilar Birligi ve Bal Üreticileri Birligi'nden üyeler katildi. Toplantinin açilis konusmasini yapan Tarim Il Müdürü Hasan Çebi, hazirlanan "Trakya Arisinin Performans, Hastalik ve Zararlilara Dirençlilik Özelliklerinin Islah Yöntemlerinin Kullanilarak Gelistirilmesi Projesi"nin uygulamasina geçildigini belirterek, yapilacak toplanti ile nasil bir yol izleneceginin belirlenecegini söyledi.
Kirklareli'ndeki ari yetistiriciligine iliskin bilgi veren Çebi, 34 bin fenni kovan, 8 bin klasik sepet kovan bulundugunu kaydetti. Trakya ari irkinin korunmasina yönelik gerçeklestirilen projede tüm bu arilarla çalismalarinin mümkün olmadigini 200'ün üzerinde ari kovani olan yetistiriciler ile çalisacaklarini vurgulayan Çebi, bölgedeki verimi yüksek ve temizleme özelligi olan ari irki için gerekli çalismanin yapildigini belirtti.
Trakya bölgesinde varligini sürdüren bir ari türüne yönelik bir proje olmasina karsin yapilacak uygulamanin Türkiye'de diger bölgeler içinde örnek olacagini bu nedenle bu çalismayi çok önemsediklerini kaydeden Çebi, "Bir yol haritasi belirleyecegiz ve buna göre çalismalarimizi devam ettirecegiz. Sonuçta organige yakin kendi kendine temizleme gücü olan bal verimi yüksek bir ari eko tipini elde edecegiz. Kovanda 16 kilo olan ortalama bal verimimizi 25-30 kiloya çikartmayi hedefliyoruz. Insallah bu yol güzel bir yol olur, böyle olmasini ümit ediyoruz" dedi.
Türkiye'de islahi yapilacak ilk ari türü
Tarim Il Müdürü Çebi'nin ardindan konusan Namik Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ögretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Devrim Oskay, Türkiye'nin ari irklari bakimindan dünyanin en zengin ülkesi oldugunu belirterek bu zenginlige karsilik Türkiye'deki ari türlerinde verim bakimindan ve hastaliklar konusunda çok ciddi sorunlar bulundugunu söyledi.
Ülkede islah boyutunda daha önce yapilan ve sonuçlanmis bir çalisma olmadigini belirten Oskay, "Dogu Karadeniz'de Kafkas irkinin korundugu izole bir bölge var. O izole bölgede Kafkas arisi korunuyor ama islah yapildigi konusunda hiçbir bilimsel veri yok, yapilmiyor. Sadece ari yetistirilip 'iste saf Kafkas' diye Türkiye'ye 'Türkiye'nin en iyi irki' diye satildi yillarca. Daha sonra ortaya bazi sorunlar çikti biz o zaman sorunlarin olacagini söylemistik. Ama dinlenilmedi tabi. Denildi ki herkes kendi bölgesindeki ari ile çalissin yerli irklar çok önemli. Bunlar yapilmadi ve halada yapilmiyor.
Burada ikinci kez izole bölge sansi yakalandi. Izole bölge niye olustu çünkü burada dünyanin hiçbir yerinde olmayan bir ari eko tipi var. Onun için bu bölge olustu ve bu ari bunu koruyor. Özellikle hastaliklara dirençli, ogul verme egilimi gibi özellikleri olan bir ari oldugunu biliyoruz. Bunlari bir yerde toplayip ana ari yetistirip bu özelliklere sahip yeni koloniler olusturup bölgeye yaymak amacimiz. Hedefimiz bu idi ama gittigim bazi bölgelerde dediler ki 'hocam bizim bölgemizde yerli irk kalmadi.' Çünkü Kafkas Arisi araya katilip yerli irklar yok edilmis durumda. Aslinda Türkiye içinde çok degisik yerli irklar var. Eger biz bu islah çalismasini hep birlikte yapabilirsek ki bunun daha önce ülkemizde hiçbir örnegi yok. Bunu basarabilirsek farkli bölgelerdeki aricilari da tesvik etmis olacagiz. Åzimdi korkuyorlar bunu yapabilir miyiz yapamaz miyiz diye. Sorunlari hep beraber çözecegiz. Tasin altina elimizi koyacagiz. Fedakârlik yapacagiz" diye konustu.Toplantida daha sonra konusan Kirklareli Ari Yetistiricileri Birligi Baskani Ridvan Ulus ise gerçeklestirilecek çalisma ile ülke çapinda örnek olunacagini vurgulayarak, "Biz arimizin degerini ve kiymetini bilim adamlari ile ögrendik. Artik bundan sonra üreticilerimizde bunu destekledigi zaman neticesi yine üreticilerimize dönecegi için yine bize faydali olacak. Artik bundan sonra çalismalari pratige dökerek bunun tek tük olan bilinmeyen faydalarini bütün aricilara sunmak. Insallah hayirlisi olur" seklinde konustu.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol