Bitlis'ten Kirklareli'ne atanan Cumhuriyet Bassavcisi Oguz Aydin, görevine basladi. Kente 4 gün önce geldigini belirten Aydin, Kirklareli'nde kendisini hiç yabanci hissetmedigini, ayrica suç oranlarinin düsüklügünün de hem Kirklareli hem de kendisi için sevindirici oldugunu ifade etti. Aydin, "Türkiye'nin en huzurlu ili burasi olsa gerek. Çünkü elimizdeki veriler onu gösteriyor. Çok mutluluk verici bir sey. Sonuçta Bassavci olsam da ben ailemle, çocuklarimla yasayacagim bu sehirde. Öncelikle bir baba ve bir esim. Çocuklarimin bu kadar huzurlu bir sehirde yasamasi bana mutluluk verir" dedi.
Önadim Medya Grubu çalisanlari görevine baslayan Kirklareli Cumhuriyet Bassavcisi Oguz Aydin'a 'hosgeldin' ziyaretinde bulundu. Önadim Gazetesi Sorumlu Yazi Isleri Müdürü Ferdi Kurtbayram, Önadim Gazetesi Sayfa Editörü Arzu Kaya, Kirklar Haber Sorumlu Yazi Isleri Müdürü H. Murat Taner ve Kirklar Haber Muhabiri Erkan Gökçen'in gerçeklestirdigi ziyarette Kirklareli, basin, Kirklareli Adliyesi ve Denetimli Serbestlik Åzube Müdürlügü üzerine konusuldu. Basinin kamu denetleyicisi olarak görevini sürdürmeye devam ettigini belirten Kirklareli Cumhuriyet Bassavcisi Oguz Aydin, Türkiye'de birçok sikintili meselenin basin sayesinde ortaya çikartildigini belirterek basinin toplumun "kan damari" oldugunu vurguladi. Basinda yasanacak bir tikanmanin toplumun kangren etkisine neden olacagini ifade eden Aydin, "Demokrasinin birçok enstrümani var ama bence en önemli enstrümani. Basin demokratik ülkelerin vazgeçilmezidir" diye konustu.
Kirklareli'nde 4 gündür bulundugunu ve çok sevdigini anlatan Aydin, bu begenisini; "Kirklareli çok sicak bir sehir. Ben çok sevdim. Kendimi çok rahat hissettim. Hiç yabancilik çekmedim. Normal mesaime devam ediyormus gibi hissediyorum kendimi. Burada faydali isler yapacagiz sizlerinde destegi ile tabi" sözleri ile dile getirdi.
Insanlar tanimadigi seyden korkarlar
Günümüzde suç ve suçlu ile mücadele basarili olunabilmesi için toplum ile seviyeli bir iletisim halinde olunmasi gerektigini belirten Aydin, bütün iletisim kanallarinin açik tutulmasi gerektigini aktardi. Aydin, "Çagimizda suçlarin sorusturulmasinda toplumla seviyeli bir diyalog halinde olmak, bütün iletisim kanallarini açik tutmakla ancak bazi seyleri çözüyorsunuz. Çünkü suçlar her zaman vatandasin isledigi suçlar olmayabiliyor.
Dolayisiyla bu adalet hizmeti. Adalet hizmetini saglarken dengeli çok agir adimlarla gitmeniz gerekiyor, çünkü hata kabul etmeyen sifir hata yapmaniz gereken bir is. En ufak bir hatayi kaldiracak ta bir is degil. Kirklareli'nde güzel seyler yapariz insallah. Tabi amacimiz sadece cezalandirmak degil. Cezalandirmak diye düsünür herkes de savcilik ayni zamanda caydirici bir unsurdur. Caydirici da durmaniz gerekiyor bazen. Bunu yapabilmeniz içinde öncelikle insanlarin savcilik mekanizmasini tanimasi gerekiyor. Insanlar tanimadigi seyden korkarlar.
Bir ülkedeki en kötü sey haklilarin ve suçsuzlarin adalet sisteminden korkmasidir. Bizim vazifemiz onu ortadan kaldirmak. Çünkü hakli ve suçsuz olan buraya gelmekten çekinirse, o zaman biz isimizi yapamayiz.
"Türkiye'nin en huzurlu ili burasi olsa gerek"
Suç oranlarinin Kirklareli'nde düsük olmasinin önemli oldugunu ancak islenecek bir cinayetin bile çok farkli sonuçlari olabilecegini ifade eden Aydin, söyle konustu;
"Kirklareli'nde suç sayisal olarak düsük ama bir cinayet çok niteliklidir. Yüzlerce ufak zannettiginiz suçu alir götürür. Ama asayis anlaminda çok iyi anladigim kadari ile. Gelen evraklara baktim herhalde Türkiye'nin en huzurlu ili burasi olsa gerek. Çünkü elimizdeki veriler onu gösteriyor. Çok mutluluk verici bir sey. Sonuçta Bassavci olsam da ben ailemle, çocuklarimla yasayacagim bu sehirde. Öncelikle bir baba ve bir esim. Çocuklarimin bu kadar huzurlu bir sehirde yasamasi bana mutluluk verir. Benim geldigim kent Bitlis orasi da çok huzurlu bir sehirdir. Türkiye'nin huzur bakimindan ilk 10 siralamasinda Kirklareli ile birlikte Bitlis de vardir."
"Adalet hava gibidir solurken fark etmeyiz"
Adalet kavraminin yalnizca Adliye içinde hissedilen bir kavram olmadigini, tipki bir hava gibi oldugunu ve günlük yasanti içinde bu nedenle ihtiyaç olmadigi sürece fark edilmedigini dile getiren Aydin, "Hukukta bir mantik vardir ve çokta severim. Bir gemide bir gemi dolusu katil olsa ama içlerinde bir tane masum olsa o gemiyi batirmak cinayettir. Dolayisiyla burada toplumsal yarar, fayda ya da zarar gözetilmez. Burada bir masumun hakkini kayirmak her seyden önemlidir. Aslinda bu hava gibidir. Solurken fak etmiyoruz. Ne zamanki hava nefes almaya müsait hale gelmiyor bogulmaya basliyoruz o zaman diyoruz ki: 'bu hava nerede?' Hep içindeyiz aslinda. Adalette böyle çok fazla ortalikta görünmüyor. Fazlaca reklâmi sevmez. Ne zaman anlasilir, onun yoklugunda anlasilir. Onun için 'devletin demelidir' denir. Adalet sadece adliyeye hapsolmus bir kavram degildir. Genis bir kavramdir. Insanin kendine adil olmasi lazim her seyden önce" ifadelerini kullandi.
Basin ile ilgili olarak ta zaman zaman gerek basin kanunun gerekse çesitli konularda bilgilendirme toplantilari yapmayi planladiklarini belirten Aydin, benzeri çalismalari daha önce Bitlis'te de yaptiklarini kaydetti.
"Kirklareli'nin dokusunu yansitacak bir Adliye Binasi lazim"
Mevcut Adliye Binasi ve Denetimli Serbestlik Åzube Müdürlügü konusunda da açiklamalarda bulunan Cumhuriyet Bassavcisi Oguz Aydin, söyle konustu;
"Adliye dar bir ortamda. Adalet bence toplumlarin, devletlerin kanun hâkimiyetini üstünlügünü gösterdigi mabet tarzi yerlerdir. Çünkü orada hukukun mesruiyetini gösterirsiniz. Klasik devlet dairesi degildir adliyeler. Adliyeler çok daha özellikli binalar olmalidir. Normalde adliyenin herhangi bir biriminin disarida olmasi bana çok dogru gelmiyor. Denetimli Serbestlik Åzube Müdürlügü de burada olmali. Bu bina ile ilgili çalismaya baslayacagiz. Yeni kimlikli, kisilikli, Kirklareli'ne yakisir bina olmasi lazim. Kirklareli'nin tarihi dokusunu yansitacak onun kültürel kodlarini binanin kisiliginde gösterecek bir adliye binasi lazim. Adliye binasi gereklere cevap vermiyor. Insanlarin bu kadar dar koridorlarda beklemesi dogru degil.
Denetimli Serbestlik Kurumu Avrupa Birligi yolunda ilerleyen bir Türkiye için çok önemli bir kurum. Çünkü bir kere cezaya alternatif tedbirler öngören bir kurum. Kisi hayatinda ilk defa suç islemis. 6 ay hapis cezasi verilmis. 2 yila kadar olan cezalar Denetimli Serbestligin sinirinda. Hayatinda ilk defa suç isleyen bir kisiye hemen gel seni cezaevine alalim demek dogru degil. Onun yerine kamu kurumunda çalistirilan hükümlüler var. Kamu kurumuna zarar vermekten bir kisiyi cezaevine yatirmak bize bir sey kazandirir mi onun yerine onu bir yil o kamu kurumunu temizlemeye göndermek lazim. O tür tedbirlerin uygulandigi bir kurum. Zaten isler halde olan bu kurumu çok daha aktif getirecegiz. Yeri konusunda seçimlerden sonra gerekli çalismayi yapacagiz. Adliye binasi da çok yetersiz düzeltmek lazim. Elimizden geleni yapacagiz ancak sonuçta karar, karar vericilerin."
Adli Tip Åzube Müdürlügü kurulmali
Kirklareli'nin bir Adli Tip Åzube Müdürlügü'ne ihtiyaci oldugunu belirten Aydin, konusmasini söyle sürdürdü;
"Kirklareli'ne bir Adli Tip Åzube Müdürlügü açmamiz lazim. Adli Tip uzmanliginin oldugu bir il haline getirmemiz lazim. Türkiye'nin birçok ilinde varken burada yok. Mahkemeler kisi Istanbul'a, Edirne'ye sevk ediyor. Hem araba kaybi, hem emek kaybi, hem zaman kaybi, hem para kaybi. Basit bir yaralanma oldugunda bunu Istanbul'a gönderip sormaya gerek yok. Onun için buraya bir Adli Tip gelmeli. Çünkü vatandasi dogrudan ilgilendiren bir sey. Herkesin basina gelebilir. Bir yerden düsebilirsiniz. Yararlanmanin ne derece oldugunu mahkeme sorar. Burada sube müdürlügü olsa kimse Istanbul'a gitmeyecek."
Kirklareli Cumhuriyet Bassavcisi Oguz Aydin hakkinda
29 Ekim 1970 yilinda Nigde de dogan Aydin, ilk ve orta ögrenimimi burada tamamladi. 9 Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni 1991 yilinda bitirdi.
Stajini tamamladiktan sonra Kastamonu-Tosya, Van-Baskale, Denizli-Tavas da savci olarak görev yapti. 2005 yilinda Tokat-Zile'ye Bassavci olarak atandi. 3 yil çalistiktan sonra 2008 yilinda Bitlis Bassavcisi olarak atandi. Burada 2,5 yil görev yapan Aydin, geçtigimiz günlerde
Kirklareli'ne atanarak 4 gün önce görevine basladi.
Esi de hâkim olan Aydin'in 10 ve 14 yasinda iki çocugu bulunuyor.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol