Kırklareli İl Genel Meclisi Haziran ayı toplantılarının 3’ncü birleşimini 5 Haziran 2017 Pazartesi günü yaptı. Saat 11.00’da İl Genel Meclisi Toplantı Salonu’nda Safet Üresin Başkanlığında açılan birleşim bir önceki toplantıya ait tutanak özetine yapılan itirazlarla başladı. Ceyhun Alkan, söz konusu tutanak özetinde CHP Grup Başkanı Bora Terzi’nin cam işçileri konusunda yaptığı açıklamalara yer verilirken karşılık olarak kendi söylediklerinin yer almamasını eleştirdi, tutanağa cam işçileri konusunda kendi söylediklerinin de geçirilmesini talep etti. CHP Grubu tutanağın özeti olduğu gerekçesi ile tartışmaya gerek olmadığını savunurken, AK Parti Grup Başkanı Nihat Sağlam tutanak özetlerinin düzeltilmiş haliyle oya sunulmasını talep etti. Meclis Başkanı Safet Üresin’in düzeltilmiş haliyle oya sunduğu tutanak özetlerinin kabul edilmesinin ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi. Gündemin öne çıkan maddelerinden biri 4’ncü sırada görüşülen İl genelinde bulunan doğal ve kültür varlıklarının envanterinin oluşturulması, ilimizin turizm ve kültür açısından gelişmesi için sorunların ve çözüm önerilerinin tespiti ve Turizm Komisyonu ile Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu tarafından ortak çalıştay düzenlenmesi hakkındaki yazılı önergenin incelenmesi hakkında Turizm Komisyonu ile Eğitim, kültür ve Sosyal Hizmetler Komisyonu tarafından hazırlanan raporun görüşülmesi oldu.
Söz konusu gündem maddesine ilişkin ortak raporu Gürcan Kırım okudu. Tavsiye niteliğindeki rapor Meclis tarafından kabul edildi. Raporun içeriğindeki görüş almaya yönelik görevi olacak “Yatırım Kurulu Oluşturulması” ile ilgili madde nedeniyle AK Parti Grup Başkanı Nihat Sağlam, gerekli olmadığını belirterek çekimser oy kullandı. Sağlam, tüm müdürlüklerden gerektiğinde görüş ve bilgi alabildiklerini vurguladı.
Söz konusu raporun içeriğinde ise yer alan bilgilerden bazıları şöyle;
“Komisyonlar birlikte yapmış oldukları değerlendirme neticesinde aşağıda ki katılımcılılarla
1- Ali ÇAKIR -Kırklareli Üniversitesi Gastronomi
2- Göksal ÇİĞDEM - Kırklareli Kent Konseyi
3- Emre Besi-Trakya Kalkınma Ajansı
4- Şerafettin UÇAR- İl Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü
5-Ali BEKAR - İl Milli Eğitim Müdürlüğü
6- Erdoğan KALAMAN-Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü
7- Çetin KARAKOÇ-Serhad Avcılar ve Atıcılar Derneği
8- Nilüfer Vatansever Taylan KLÜ Turizm Fakültesi
9- Erhan Bilgiç -Royal Bilgiç Hotel
10- Atilla BİÇER-Kırklareli Kültür Derneği
11- Aydın KARAKOÇ-DAYKO
12- Fikret MACİT-İI Kültür Turizm Müdürü görüşmüş ve ....Mayıs 2017 tarihine il genel meclis salonun da mini çalıştay gerçekleşmiştir.
Çalıstay da öne çıkan konular;
1-Turizm Bölge Planın Onaylanması (Kalkınma Ajansı ve Özel İdare)
Kırklareli’nde gerçekten il olarak kültürde, turizmde planlama alt yapısı olarak çalışma olarak fazlası var eksiği yok. Tek eksik olan planların onaylanmamasıdır.
Kırklareli’nde Eko-Turizm potansiyelinin gelişmesi açısından Turizm Bölge Planın Onaylanması zorunludur. Plan çerçevesinde Tarım, orman ve turizm de koruma alanları belirlenerek Eko-Turizm alanında beklemekte olan 52 yatırımcının önü açılmış olacak, bölge ve su kaynakları koruma altına alınmış(taş ocakları, RES, santrali v.s) İlimiz İçin yaklaşık 15.000 kır tesisi ve 7.500 kişi için istihdam yaratılmış olacak. Bu da 400 milyon TL sadece Kıyıköy ve İğneada bölgesi için öngörülen rakamlardır.
Plan Bakanlar Kurulu Kararıyla onaylanmadığı ve Resmi Gazete yayınlanmadığı müddetçe Enerji ve Turizm sektörü çatışması devam edecek.
Plan "ortak vizyon"sunarak bu çatışmayı ortadan kaldıracak
Plan Kültür ve Turizm Bakanlığı önderliğinde 16 kurumun katılımıyla 3 yıl sürede tamamlanmış ancak 2013 yılında Turizm Bölge Planı, Bakanlığın iç kurulundan geçtiği halde, halen onaylanmadan ilgili Bakanlıkta beklemektedir.
Çalıştaya katılan katılımcıların ve komisyon üyelerimizin ortak görüşü planın onaylanma süreci ile ilgili çalıştaya katılan katılımcılardan oluşturulacak bir komisyonla öncelikle bölge milletvekillerinle görüşerek, ilgili bakanlıklardan randevu alınarak "Turizm Bölge Planın" onaylanması yönünde ki talebini iletmek.
Oluşturulacak komisyonda İl Kültür Turizm Müdürlüğü, Üniversite, Kalkınma Ajansı, STK’ lardan ve İl Genel Meclis Üyelerinden ilgili komisyonların ortak kararıyla oluşturulacaktır.
2- Var Olan Değerlerin Korunması
İlimizde sözünü ettiğimiz eko-turizmdir. Bu anlamda; lstrancalar korunmalıdır. lstrancalardaki orman dokusunu bozduğunuzda, bunun telafisi yoktur. Istrancalarda ki deformasyon Kırklareli değil, Trakya'nın tamamının içilebilir su kaynaklarını tehlikeye atıyor. Bilimsel raporların söylediği böyle bir tehlike var. Yapılan çalışmalar da (Turizm Bölge Planı) 65 tane incelenen raporun hepsi aynı hüküm cümlesini söylüyor. Istrancalar da ki tahribat bu şekliyle devam ederse önümüzde ki 20 yıl içerisinde Trakya da içilebilir su sıkıntısı yaşanmaya başlayacak.
Ruhsatlandırma işlerinde taş ocağı, çimento fabrikaları v.s olabilir, bunlarda yetkililerin çok hassas davranması Istrancalarda izin vermemesi gerekir. Bir RES tribününde bir futbol sahası büyüklüğünde açılan tepe arazilerden ve yollardan, kireç yapısı olan toprak açıldığında, yağmurla birlikte süzülür ve güneş vurduğunda da betonlaşır. Bu betonlaşan alanlarda ağaç değil ot bile yetişmesi artık mümkün olmaz. Orman bütünlüğü bozulur. Ruhsatlandırma işlemlerinde İl Özel idarelerinin kendi yetki sınırlarını maksimum seviyeye kadar zorlayıp gerekiyorsa da, son noktaya kadar mutlak Istancalar savunulmalıdır. Turizm Bölge Planı onaylandığında, turizm alanında amacı dışında planlanma yapılamaz.
3- Yerel Uzmanların Projelere Dahil Edilmesi
Turizm ile ilgili yapılan projelerde yerel uzmanların dahil edilmesi ve yapılan turizm organizasyonlarında alt yapı ve üst yapı eksiklileri giderilmeden ve dışarıdan kişiler yerine, bölgeyi tanıyan uzmanların projelere dahil edilerek "ben yapayım anlayışından çok, bölgenin ihtiyaçlarına göre ve bölge uzmanlarına danışılarak projeler oluşturulmalı. Tanıtım ve organizasyonlar planlama dahilinde yürütülmelidir.
4- Türkiye’de Kültür Envanteri Tamamlanan Tek İl Kırklareli
81 il içersinde en kapsamlı kültür envanteri çalışması yapılmış, yapılan çalışmada 1138 kültür envanteri tespit edilmiştir. 70 tane daha kuruldan tescil gelerek toplamda sayı 1208 ulaşmıştır. Türkiye’de başka bir il yoktur. Kırklareli envanter çalışması Kırklareli İl Genel Meclisi Turizm Komisyonu’nun yapmış olduğu çalışmalar ile gerçekleştirilmiştir. Bilgi geldikçe çalışmalara devam ediliyor.
5 Haziran Dünya Çevre Günü
Detaylı ve uzun bir raporun ayrıntılarını aktaran Kırım, ayrıca 5 Haziran’ın Dünya Çevre Günü olduğunu da anımsatarak Başkan Üresin’den Çevre Günü dolayısıyla yapacağı açıklama için izin istedi. Verilen iznin ardından konuşan Kırım, şunları söyledi;
“İl Genel Meclisimizde 3 yıl başkanlığını yürütmüş olduğum Çevre ve Sağlık Komisyonu olarak, doğal varlıkların korunması, kirliliğin önüne geçilmesi için hemen hemen her ay Meclisimize rapor sunduk ve komisyon çalışmalarıyla önemli somut çıktılar da elde ettik.
Bu anlamda öncelikle, tüm İl Genel Meclisi arkadaşlarıma teşekkür ederken, sadece bizim yaptığımız yada yapacağımız çalışmalarla temel sorunun çözülemeyeceği, asıl çözüm yerinin Ankara ve vekalet verdiğimiz halkın temsilcilerinin olduğunu da ortaya koyduk. Merkezi idarenin ekonomik kalkınma niyetiyle, doğal varlıkların ikinci plana atılmasını üzülerek görmekte ve yaşamaktayız.
Doğal varlıklar koruyarak ta kalkınmanın sağlanabileceğini tüm Kırklareli Halkı gibi bizlerde, hepimiz biliyoruz.
Sadece Meclis üyelerinin değil hiç bir vatandaşımızın, bırakın; su kaynaklarının kuruması, çölleşme, bir gülün bile dalından koparılmasına rıza göstermeyecek hassasiyette olduğunu biliyorum. Bunu bildiğim gibide hiç bir meclis üyesinin ve vatandaşımızın enerji yatırımına karşı gelerek, ülkemizin dışa bağımlılığına rıza göstermeyecek olduğunu da biliyorum.
Peki o zaman çatışmanın temel nedeni nedir?
Çatışmanın temel nedeni; Plansızlıktır... Daha fazla kar uğruna, yaşam alanlarımızın ve doğal varlıklarımızın deyim yerindeyse; katledilmesidir.
Yapılan planların onaylanmaması
Siyasi aktörlerin bir araya gelip, Kırklareli halkının talebini Ankara'ya anlatamamaları ve etkin olamamalarıdır.
Kurumlar, karar vericiler, STK’lar vatandaşlar üzerine düşen sorumluğu yerine getirmiş, alt yapı çalışmaları tamamlanmıştır.
-Kırklareli 81 vilayet için de (yine daha önce ki il Genel Meclis Üyelerinin çalışmalarıyla) Kültür varlıklar envartelini tamamlamış tek ilimizdir.
- Kırklareli Türkiye’de ki tüm iller arasında ilk defa 'Turizm Bölge Planını" 16 kurumun katkısıyla 3 yıl suren çalışmayla 2012 yılında tamamlamıştır.
- Kırklareli 1/25.000 Çevre Düzeni Planları, mahkeme kararıyla ilk yola çıkış amacına uygun, çevre korumacı mantığına kavuşturulmuştur.
Bunların dışında İğneada Longozlarının RAMSAR kapsamına alınması, GEFII, Biyosfer Rezerv Alan Doğa Turizm Master Planı, TR21 Trakya Bölgesi Turizm Master Planı (TMP), gibi pek çok plan hazırlanmıştır.
Bu kadar emek, bu kadar zaman, bu kadar para harcanmış planlara rağmen 2017 Türkiye Çevre Durum Raporu verilerine göre, Kırklareli’nde bu güne kadar 87 ÇED dosyasına itiraz edilmiş, dava açılmış ve tamamı mevzuata ve hukuka haykırı bulunarak, itiraz yolu kapalı kalmak kaydıyla bilirkişiye gerek kalmadan kazanılmıştır.
Bu sayı Edirne, Çanakkale, İstanbul ve Tekirdağ'da 1’er davadır.
Görüldüğü üzere, Kırklareli’nde gerek karar vericiler, gerek kurumlar, gerekse STK’lar şu mesajı açıkça vermiştir.
Ekonomik kalkınma önceliğimiz tarım, orman, eko-turizm ve doğal ve kültür varlıklarının korunmasıdır. Enerji sektörü ile eko-turizm sektörü arasında ki çatışma giderilmelidir.
Bu çatışma giderilmeden Kırklareli’nin doğal kaynaklarının korunması, eko turizm alanında ki kalkınma önceliği yerine enerji sektörü hızla ilerleyecek ve telafisi mümkün olmayan tahribatlar söz konusu olacaktır. Çatışmanın giderilmesiyle, Turizm Bölge Planı çerçevesinde tarım, orman ve turizm de koruma alanları belirlenerek eko-turizm alanında beklemekte olan 52 yatırımcının önü açılmış olacak, bölge ve su kaynakları koruma altına alınmış (taş ocakları, RES, santrali v.s) ilimiz için yaklaşık 15.000 kır tesisi ve 7.500 kişi için istihdam yaratılmış olacak. Bu da yıllık 400 milyon TL gelir sadece Kıyıköy ve İğneada bölgesi için öngörülen rakamlardır. Bölge Planı’nın onaylanmadığı durumda ise bölgemizde yapılan 65 tane hazırlanmış raporda tahribatın bu boyutta devam etmesi durumunda önümüzdeki 20 yıl içersinde sadece Kırklareli'nin değil, tüm Trakya'nın içme suyu sıkıntısı yaşayacak. Eko-turizm yatırımcıları "güvence" talep ederken, herhangi bir güvenceye ihtiyaç duymayan enerji sektörü hızla yayılarak, tahribatlar artacak, eko-turizm yatırımının önünü kapatacaktır.
Trakya bölgemizde çevre kirliliğine bağlı hastalıklar da hızla artacaktır. İlimiz siyasi aktörleri klasik 5 Haziran Çevre Günü mesajlarının dışında, ilimiz "ortak vizyonu" için kazanımlarını bizlerle paylaşmak zorundadırlar. Yetki verdiklerimizden beklentilerimiz
1/25.000 Çevre Düzeni Planlarında mahkeme kararına uygun revizyon çalışmalarının başlaması -GEFII, Biyosfer Rezerv Alan çalışmalarının onanması - İğneada Longozlarının RAMSAR kapsamına alınması -Trakya Topraklarının "Tarımsal Sit" ilan edilmesi
-Sağlık Bakanlığı tarafından bölgemizden toplanan kanser verilerinin açıklanması
Tüm bu talepler gerçekleştiği anda İlimiz refahı sağlanmış, sağlıklı nesiller ve yaşanılabilir bir çevreye sahip olmuş oluruz ve 5 Haziran Dünya Çevre Günü kutlamaları yapabiliriz.”
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol