Türk Bulgar kardeşliğinde anlamlı bir proje

Interreg – IPA Bulgaristan –Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı çerçevesinde Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Bulgaristan Malko Tırnovo Halk Eğitim Merkezi ortaklığında anlamlı bir proje hayata geçirilecek. Strandja/ Yildiz – the mountains of festivals (STRANJA-FEST) projesi çerçevesinde yapılması planlanan faliyetlerin ve elde edilmesi öngörülen sonuçların kamuoyuyla paylaşılması amaçlı ilk basın toplantısı dün gerçekleştirildi.
Lozengrad Otel Konferans Salonu’nda 10.30’da gerçekleştirilen ilk basın toplantısında proje tanıtımı gerçekleştirilerek taraflarca düşünceler paylaşıldı. Projeden memnuniyet duyulduğu dile getirildi. Bulgaristan’dan gelen konuk belediye başkanlarının da konuştuğu proje toplantısında iki ülke için kardeşlik mesajı verildi.

“Amacımız korumak,
geliştirmek ve
yaşatmak”
Açılış konuşmasını yapan Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürü Necmi Asan, konukları selamanın ardından proje ile ilgili önemli bilgiler vererek amaçlarını dile getirdi. Müdür Asan, “Interreg – IPA Bulgaristan –Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği basın toplantısını hoşgeldiniz. Genelde kullandığımız bir cümle var. Korumak, geliştirmek ve yaşatmak. Bu proje Türkiye ve Bulgaristan sınırötesi işbirlii çerçevesinde Avrupa Birliği ile yapılmaktadır. Hedeflediğimiz amaç Strancalar’da bölgenin gelenek ve göreneklerini ortaya çıkarmak. Festivallerin ortaya çıkarılması amacıyla, festivallerin canlandırılması. Hayat bulan gelenek ve göreneklerimizi, el sanatlarını, yöresel ürünlerimizi, yöresel yemeklerimizi, şifalı bitkilerin korunması korunması, geliştirilmesi ve yaşatılması. Türkiye Bulgaristan sınırötesi işbirliği programında amaçladığımız gibi gelenek ve göreneklerimizin her iki ülkenin kurumları, insanları arasında destek ve yardımlaşma ile tanıtılmasını ve yaşatılmasını hedefliyoruz. Proje çerçevesinde her iki bölgenin turizm uzmanlarının çalışmasıyla ve yerel festivaller değerlendirilecek. Ortak tanırım programları ve materyalleri hazırlanacaktır. Stranca’da uygulanan ve yaşatılan festivallerin daha da geniş şekilde uygulanması ve tanıtılması, bu festivali turizm sektörüne doğru bir şekilde aktarıp, katma değer kazandırılıp bölgeye refah katması, sosyal ve ekonımik kalkınmayı amaçlamaktayız. Bu süreçte ortak festivaller düzenlemeyi amaçlamaktayız. Bu festivallerin her iki ülkenin de gelenek ve göreneklerini, yöresel değerlerini tanıtan festivaller olacaktır. Bu vesile ile projenin iki ülkeye de hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” sözlerini dile getirdi.
“Aynılıktan dostluk, refah,
dayanışma çıkarmalıyız”
İki ülkenin ortaklıklarının çok fazla olduğunu dile getiren Kırklareli Vali Yardımcısı Tahir Demir, “Türkiye ile Bulgaristan .çok uzun bir ortak tarihe sahip. Ve bu ortak tarihe sahip olmanın gereği olarak da çok önemli hatıralarımız var. Ben yakın zamanda Bulgaristan yakın tarihi ile ilgili önemli bilgiler edindim. Çok önemli olan bir devlet. Ve bu devlet bizim 700-800 yıldır iç içe yaşadığımız halkı barındırıyor. Orada epey de bir Türk nüfus da bulunmaktadır. Neticede bu ortak kültür, ortak tarih bize ortak kaderi getirmiştir. Aynı denizi paylaşmaktayız,aynı iklimi paylaşmaktayız. Bu aynılıktan refah çıkarmalıyız, dostluk çıkarmalıyız, dayanışma çıkarmalıyız. Neticede iki ülkenin de halklarının lehine olumlu gelişmeleri ancak böyle dostluk münasebetlerini oluşturarak elde edebliriz. Ben yakın zamana kadar Türkiye, Bulgaristan ile ekonomik ilişkileinin zayıf olduğunu biliyorum. Ama önümüzde çok önemli fırsatlar var. Çok önemli yaşanacak günler var. Neticede ben inanıyorum ki; turizmde olsun, kültürde olsun, ekonomide olsun, politikada, ticarette, sanayide çok konuda yapılacak önemli çalışmalar var. İkimiz de bir birimize muhtacız. Türkiye’de çok güzel bir atasözü var ‘Komşu komşunun külüne muhtaçtır’ Biz umarız ki biz karşlılıklı oılarak bir birimizin ihtiyaçlarını görürüz, bir birimizi takviye ederiz ve en önemlisi dostça,ü barış içerisinde, huzur içerisinde halkımızın refahı için işler yaparız. Ben bu düşünceler içerisindeyim. İnşallah ileride güzel işlerimiz olacak bu ziyarette onu gösteriyor” dedi.
“Türkiye’den
umutluyum”
Konuşmasında içtenlikle bir itirafta bulunan Bulgaristan Malko Tarnovo Halk Eğitim Merkezi Stephan Zulatortof, Türkiye ile ilgili umutlarının nasıl yeşerdiğin dile getirerek,” İlk önce sayın Vali Yardımcımız’a yaptığı konuma ve katılımndan dolayı teşekkür ediyorum. Bizim ilk önce projelerde amacımız iki tarafta yapılan çalışamlar ile birlikte aynı zamanda dostluklarımızı geliştirmek. Projenin sosyal ve ekonomik amacı var ama bizim için önemli olan dostluğumuz ve komşuluğumuz. İlk önce kendime ilgili bir örnek vereceğim. Yaşım itibariyle öyle bir dönemde yaşadım. Geçmişte sizin de bilginiz üzerine, Varşona Paktı ile NATO döneminde sanki öyle bir izlenim yaratılmaya çalışıldı ki biz sanki bir birimize karşıtız, düşmanız. Ve bu şekilde benim gibi ve bizim halkımıza aşılanmaya çalışıldı. Sınırın ötesindeki insanlar bize kin besliyor sanıyorduk. 2002 yılında ilk defa DAYKO Vakfı ilk defa beni davet etti ve ilk defa Türkiye’yi ziyaret ettim. İlk kez o zaman, o dönemde bir hafta boyunca Türkiye’de bulundum. Karşı tarafı iyi tanıma imkanı buldum. Ve açıkçası söylemek gerekirse şaşkındım.
İnsanlar bana iyi yaklaştı, dostça yaklaştı. İlk umutlarım o zamanlar yeşermeye başladı bende. Anladım ki sınırın diğer tarafrından bizim gibi normal insanlar var. İlişkileri iyiye götürmeye çalışan insanlar olduğunu gördüm” sözlerini ifade etti.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol