Türk Bulgar dostluğu ortak mirasa sahip çıkıyor

Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından IPA Bulgaristan -Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı çerçevesinde uygulanacak olan Sınır Ötesi Ortak Tarihi ve Kültürel Miras Projesinin ilk tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve ise Burgas Bölge Tarih Müzesi tarafından hayata geçirilecek olan projenin tanıtım toplantısı 14 Haziran 2017 Çarşamba günü saat 10.30’da Lozengrad Otel’de gerçekleşti. Proje tanıtım toplantısının açılış konuşmasını yapan Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürü Necmi Asan; Bulgaristan’ın Burgas Bölge Tarih Müzesi ile birlikte yürütülen projenin son derece önemli olduğunu söyledi. Projenin hayata geçirilmesi için her iki tarafından büyük çaba harcadığına dikkat çeken Asan; “Aquae Calidae Therma arkeolojik alanı ile Aya Nikola Manastırında yapılacak düzenlemeler tarihi ve turizme katkısı büyük olacak. Projenin hayata geçirilmesiyle bölge ve komşu ülkeler açısından önem arz etmektedir. Projenin her iki taraf içinde hayırlı olmasını temenni ediyorum” diye konuştu. Daha sonra ise Burgas Bölge Tarih Müzesi Başkanı Milan Nikolova da bir konuşma yaptı.
Yapılan konuşmaların ardından Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Fikret Macit tarafından projenin sunumu yapıldı. Proje süresinin 24 ay olduğunu açıklayan Müdür Yardımcısı Fikret Macit; Projenin Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Burgas Bölge Tarih Müzesinin işbirliğinde gerçekleştirileceğini tekrarladı. Proje tutarının 486.735,54 Euro olduğunu belirten Macit; 230.599,64 Eurosunun Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından ve 256.135,90 Eurosunun Burgas Bölge Tarih Müzesi tarafından karşılanacağını ifade etti. Çevrenin korunması ve sürdürülebilir turizm alanında sınır ötesi işbirliği kapasitesinin arttırılmasını amaçladıklarını aktaran Kırklareli İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Fikret Macit, yaptığı sunumda; “Proje çerçevesinde her iki kurum kendi alanlarındaki ortak tarihi ve kültürel alanların korunmasını, düzenlenmesini ve ziyaretçileri için daha uygun koşulların yaratılması için çalışmalarda bulunacaktır. Bu doğrultuda Bulgaristan’ının Burgas ilinde bulunan ve bir dönem Sultan Süleyman’ın Hamamı olarak faaliyet göstermiş olan Aquae Calidae Therma arkeolojik alanın düzenlenmesi ve ziyaretçiler için yürüyüş alanların ve bilgilendirme köşelerin oluşturulması yapılacaktır. Projenin Türkiye ayağında ise Kıyıköy Beldesi, Vize ilçesinde bulunan ve Justiniyan döneminde kurulmuş olan Aya Nikola Manastırına giden yolun düzenlenmesi, tarihi taş manastırın önünde turistlerin, ziyaretçilerin otobüs ve araçları için otopark alanların oluşturulması ve manastıra giden yolun aydınlatılması ile ilgili yapım işleri çalışmaları yürütülecektir. Bununla birlikte 2018 yılında her iki kurum uzmanlarının katılımıyla Bulgaristan’ın Burgas şehrinde bir Uluslararası Bilim Konferansı organize edilecektir. Bilim Konferansında ortak tarihi ve kültürel varlıkların öne konulması, işbirliği çerçevesinde onların korunması ve sürdürülebilir yöntemle turizm sektöründe değerlendirilmesi gibi konuların ele alınması planlanmıştır. Projenin sonunda Kırklareli Vize ilçesi, Kıyıköy beldesinde bulunan ve her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Aya Nikola tarihi taş manastırına giden 1200 m uzunluğundaki yolun düzenlenmesi, yayalara yürüyüş alanların oluşturulması ve uygun aydınlatmanın yapılması sağlanacak” şeklinde konuştu.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol