Kırklareli'nin eşsiz bir turizm potansiyeline sahip olduğunu belirten Trakya Üniversitesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç, bu güne kadar gerçekleştirdikleri çalışmaların Kırklareli'nin gerek Türkiye ve Balkanlar gerekse Dünya çapında önemli arkeoloji merkezlerinden biri olduğunu gösterdiğini söyledi.
Beksaç, ancak bu güne kadar yapılan bazı çalışmaların ise göz boyamaktan öteye gitmediğini, yapılan çalışmalardaki özensizliği "Kırklareli'de 54 tane dolmen var ve Kırklareli dolmenlerinin Edirne dolmenlerinin fotoğraflarına ihtiyacı yok" sözleri ile dile getirdi.
"Kırklareli'nin Kültür ve Potansiyeli" konulu panel Şeker Fabrikaları Depoları Kongre Salonu'nda yapıldı.
Panele Vali Yardımcısı Hikmet Çakmak, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç, Turizm İl Müdürü Necmi Hasan ve Trakya Üniversitesi ile Kırklareli Üniversitesi'nden akademisyenler katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Necmi Hasan, Kırklareli'nin bölgede yer alan diğer iller gibi kültür, turizm bakımından önemli olan bir potansiyele sahip olduğuna işaret ederek, Kırklareli'nin köklü geçmişi, tarihi derinliklerden aldığı derin kültürel birikim ve yer üstü güzellikleriyle hep dikkatleri üzerine çektiğini ifade etti. Kırklareli'nin kültürel miras ve turizm açısından bölgenin önemli bir merkezi olduğunu kaydeden Hasan, "Tarih var, deniz var, doğa var, pazar var, yakınımızda 17 milyon İstanbul ve Balkanlar var. Turist var mı? Var ama çoğu günü birlikçi. Biz onların burada konaklamasını burada para harcamasını istiyoruz. Ki burada turizm istihdamı oluşturulsun, İlimizin insanları burada kalsın, doğasına sahip çıksın ve aynı zamanda da para kazansın.
Sahip olduğumuz tüm bu güzelliklerin turizm sektörünün hizmetine sunulması elbette İlimiz'in turizm potansiyelinin olduğundan daha yüksek seviyeye çıkarmak için de bizlere önemli bir sorumluluk yüklemiştir. Aynı zamanda da farklı turizm faaliyetlerinin yapılabileceğini ortaya koymuştur.
Amacımız, Kırklareli'nin kaynaklarını koruyarak değerlendirmek yani sürdürülebilir turizmini geliştirmek. Bu panelin amacı siz değerli katılımcıların katkılarıyla bu yolda küçük te olsa bir adım atmaktır" dedi.
Potansiyeli harekete geçirmenin yolunu tartışa tartışa bulacağız
Ardından konuşan Vali Yardımcısı Hikmet Çakmak'da Kırklareli Valisi Esengül Civelek'in selamlarını getirdiğini belirterek başladığı konuşmasında Kırklareli'nin turizm potansiyeli konusunun zaman zaman gündeme geldiğini, bu tür toplantıların yatırımcıların, öğrencilerin ve akademisyenlerin farklı görüşleri duyabilmesi açısından önemli olduğunu ifade etti.
Potansiyeli harekete geçirmenin yolunun tartışa tartışa bulunacağını kaydeden Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aykaç ise "Turizm açısından Kırklareli'ni çok konuşuyoruz. Üniversitemiz kuruluşundan itibaren 4'ncüsünü yapıyoruz. Değişik açılardan bu konuyu konuşa konuşa bir yere varacağız. Potansiyeli harekete geçirmenin yollarını tartışa tartışa bulacağız. Her sene bu konuda bir adım daha ileri gitmiş oluyoruz. İlimizin her açıdan gelişmesini inşallah katkıda bulunur. Bu tür toplantılarda uygulamacılara bir ufuk kazandırır, değişik bakış açıları kazandırır. Temennimiz odur" diye konuştu.
Panele sunumları ile Trakya Üniversitesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç; "Erken Dönem Kültürel Miras", Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Özkan Ertuğrul; "Kırklareli'nin Değerlerinin Turizme Kazandırılması", Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Mustafa Hatipler; "Dünden Bugüne Kırklareli", Kırklareli Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yard. Doç. Dr. Kaplan Uğurlu; "Kırklareli'nin Bir Turizm Destinasyonu Olarak Pazarlanması", Kırklareli Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Mehmet Han Ergüven, "Kırklareli'de Özel İlgi Turizmi: Haz Turizmi" ve Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Arş. Gör. İsmail Hakkı Kurtuluş, "Kırklareli'nin Kaleleri" ile katıldı.
Panelin ilk bölümünde konuşan Trakya Üniversitesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Beksaç, Trakya'nın yıllar boyu unutulmuş bir yer olduğunu belirtti. Kırklareli'nin tarihi konusunda tek bir araştırmacıya bel bağlanmasa da Kırklareli hakkında araştırma yapan pek çok kişi olduğunu belirten Beksaç, "Bizim çabamız esasında Kırklareli'nin ne olup olmadığı. Kırklareli zengin bir arkeoloji potansiyeline sahip. Bu nedenle de tek bir kişinin mülkü olamayacak kadar önemli bir şehir. Yapmış olduğumuz çalışmalar 1990'lı yıllarda başladı. İlk defa Vize'de yapmış olduğumuz kazı çalışmaları ve daha sonraki süreçte bütün Kırklareli bünyesindeki köylerin mera mera, taş taş çalışılması ile şekillendi. Bugün şunu söyleyebiliyoruz ki Kırklareli, Türkiye çapında, Balkanlar ve Dünya çapında en önemli arkeolojik merkezlerden biri. İnanın turizm açısından çok büyük bir potansiyeli var. Ama bunun kaçta kaçı tanınıyor. Bu konuda şüphemiz var. Kırklareli'de bir derneğin hazırladığı kitapçıkla karşılaştık. Bu bir sınır ötesi projesi idi. Burada dolmen resimleri gördük. Bu dolmen resimleri Kırklareli'nin dolmenleri olarak lanse ediliyordu ama her üçü de Kırklareli'nin değil Edirne'nin dolmenleri idi. Yani burada yapılan çalışmalar esasında göz boyamanın ötesine gitmemişti. Kırklareli'de 54 tane dolmen var ve Kırklareli dolmenlerinin Edirne dolmenlerinin fotoğraflarına ihtiyacı yok. Yapmış olduğumuz çalışmalar Kırklareli'nin Balkanların en önemli merkezlerinden biri olduğunu gösteriyor" şeklinde konuştu.
Panel sunumların ardından panelistlere plaket verilmesi ile sona erdi. Paneli Kırklareli Üniversitesi Turizm Fakültesi öğrencileri de yoğun ilgi gösterdi.
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol