Meriç-Ergene Havzası OSB Müşterek Atık Su Arıtma Tesislerinde Arıtılmış Atık Suların Marmara'ya Deşarjını Sağlayacak Toplama ve Derin Deşarj Sistemi Projesi gereğince deşarjı sağlayacak kanal projelerinin hangi yapım aşamalarında olduğu, kanalın ne zaman devreye alınacağı, proje ile Marmara Denizine yapılacak Derin Deşarjda arıtma -ayrıştırma yapılıp yapılmayacağının araştırılması konusunda Çevre ve Sağlık Komisyonu tarafından hazırlanan rapor Meclise sunuldu. Raporu Gürcan Kırım okudu.
Kırklareli İl Genel Meclisi'nin Ağustos Ayı 4'ncü birleşimi dün gerçekleşti. İl Genel Meclisi Toplantı Salonu'nda Meclis Başkanı Safet Üresin Başkanlığında toplanan Meclis, önceki günlerdeki ayrı oturma sorununu aşmış göründü.
Tüm Meclis üyelerinin bir arada oturduğu birleşimde bir önceki toplantıya ait tutanak özetinin kabul edilmesinin ardından gündemin 2'nci maddesindeki Trakya Kalkınma Ajansı'na sunulan "Yeniliklerle Bilsem'de Öğreniyorum" isimli projeye İl Özel İdaresi bütçesinden projenin eş finansman bedeli olan 21 bin 943 Lira 3 Kuruş'un karşılanması teklifi,
Gündemin 3'üncü maddesindeki yine "Kocayazı Köyü İçme Suyu Pompasının Elektriğini Sağlayacak Güneş Enerjisi Sisteminin Kurulması" isimli projenin İl Özel İdaresi ile ortak uygulanması ve taahhüt edilen 102 bin 988 Lira 36 Kuruş eş finansmanın sağlanması teklifi,
Gündemin 4'üncü maddesindeki "Babaeski Engelleri Aşıyor" isimli projeye İl Özel İdaresi bütçesinden projenin eş finansman bedeli olan 13 bin 670 Lira 50 Kuruş'un sağlanması teklifi,
Gündemin 5'nci maddesindeki Pehlivanköy'e bağlı köylere aktarılan toplam 152 bin 838 Lira 43 Kuruş'un İl Özel İdaresi Su ve Kanal Hizmetleri Müdürlüğü'ne aktarılması teklifi Meclis tarafından kabul edildi.
Gündemin 6'ncı maddesinde; Meriç-Ergene Havzası OSB Müşterek Atık Su Arıtma Tesislerinde Arıtılmış Atık Suların Marmara'ya Deşarjını Sağlayacak Toplama ve Derin Deşarj Sistemi Projesi gereğince deşarjı sağlayacak kanal projelerinin hangi yapım aşamalarında olduğu, kanalın ne zaman devreye alınacağı, proje ile Marmara Denizine yapılacak Derin Deşarjda arıtma -ayrıştırma yapılıp yapılmayacağının araştırılması konusunda Çevre ve Sağlık Komisyonu tarafından hazırlanan rapor Meclise sunuldu.
Raporu Komisyon adına Gürcan Kırım okudu.
Kırım'ın okuduğu raporda Çevre Sağlık Komisyonu olarak kendi aralarında yaptıkları görüşme ve değerlendirme sonrası konuyu Tekirdağ Ergene Derin Deniz Deşarj A.Ş. Genel Müdürü ile yerinde görüşmeye, söz konusu inşaat sahasını yerinde inceleme yapmaya ve Tekirdağ Valisi ile görüşmeye karar verdiklerini belirtti.
Bu kapsamda yaptıkları inceler ile özet olarak; Müşterek Atıksu Arıtma Tesisleri'nde "Azot giderimli aktif çamur" sistemi ile arıtılacak atık suların Ergene Nehri'ne deşarj standartlarına getirildikten sonra Marmara Denizi'ne deşarj edileceğini, bunun "Tekirdağ Ergene Derin Deniz Deşarj A.Ş. tarafından atıksu arıtma tesisleri çıkışından itibaren deniz hattı da dahil olmak üzere yaklaşık 87 kilometrelik bir kolektör hattı ile gerçekleştireceğini belirtti. Bu hattın yaklaşık 19 kilometrelik bölümünün tünel şeklinde olacağını, hattın kara kısmından sonra kıyıdan yaklaşık 5 kilometre açıkta ve yüzeyden 47 metre derinlikte denize akıtılarak deşarj edileceğini aktardı. Kırım, "Marmara Denizi'ne Derin Deniz Deşarjı" çalışmasını yeni kurulan "Tekirdağ Eğitim ve Çevre Derneği"nin yapacağını, Marmara Denizi'ne yapılacak derin deniz deşarjının yayılım modellemesi ve çevresel etkilerinin belirlenmesi çalışmasının İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından yapılmakta olduğunu kaydetti.
Projenin bölgeye etkileri
Kırım, projenin bölgeye ilişkin etkileri konusunda ise ; "Boş sanayi alanı 4076 hektar. Projenin bitmesiyle özellikle tekstil sektörü için Trakya(özellikle Tekirdağ ve Büyük karıştıran) cazibe merkezi haline dönüşecek. Ve Trakya'ya göç hızı artacaktır.
Sanayi Trakya'da yoğunlaşırken, merkez şubeler İstanbul'da olduğu için vergiler İstanbul'a gidecek Trakya faydalanamayacaktır.
Proje sanayiciler için geleceğe açılan tek kapı hatta sanayiciler için olmazsa olmaz ilkesi geçerli. Avrupa birliği uyum yasalarıyla birlikte beş yıldan fazla bölge çalışamayacak, sektörler tek tek kapanacaktı. Proje ile hem sanayici hemde çalışanlar için güvence olmuştur" dedi.
Projenin tarıma katkısı
Kırım, projenin tarıma katkıları konusunda ise; "Türkiye'deki buğdayın % 12'si, pirincin % 54'ü, ayçiçeğinin % 61'i Ergene Havzası'nda üretilmektedir. Çiftçilerimiz, su ihtiyacını Ergene Deresi'nden temin ederken Suda bulunan sanayi tuzları ve kirlilik nedeniyle toprakların verimliliği azalmaktadır. Marmara Denizi'ne verilerek seyreltilmesi ve arındırılması sürdürülebilir bir çevrenin yanında tarım sektörü için de çok önemlidir. Proje kapsamında sanayiden kaynaklı atık suların akarsu yatağına verilmeyip Kolektör Hattıyla toplanmasıyla akarsulardaki tuzluluk oranının giderilmesi sağlanacağı var sayılmaktadır. Böylece bölge, tarıma elverişli hale gelecektir" diye konuştu.
Yeraltı sularına etkisi
Kırım, raporun yer altı sularına yönelik etkilerine de değinilen rapordan şunları aktardı;
"Eylem planı uygulamaya geçirilmiştir. 10 metreden derin su sondaj kuyularına sayaç takılması ve DSİ'den belge alınması zorunludur.
01 Şubat 2012 tarihinden itibaren ölçüm sistemi takılmamış kuyulara kullanma belgesi verilmemektedir.
Havza içerisinde mevcut tüm kuyulara su sayacı monte edilecektir.
İçme-kullanma, Hayvan Sulama, Zirai Sulama ve Sanayi amaçlı su ihtiyaçları için kullanılacak su miktarları belirlenmiş olup talepler ayrılan su miktarına göre değerlendirilmektedir.
Mevcut kuyulara sayaç montaj çalışmaları tüm hızıyla devam etmektedir.
Yeraltı suyu çekimi ön yüklemeli uzaktan kontrollü su sayacı ile online kontrol edilmektedir.
25 Ağustos 2010 tarihli Mahalli Çevre Kurulu Kararı çerçevesinde günlük 20 m3 ve üzeri sanayi sayaç takılmaya başlanmıştır. 167 Sayılı kanunun 10. Maddesine dayanılarak kullanma belgesine istinaden yeraltı suyu kuyusu, galeri, tünel ve benzerlerinden çekilen ve çekilecek olan yeraltı suyu miktarının, ölçüm sistemleri ile ölçülerek kontrol altına alınması ve kullanılacak ölçüm sistemlerinin tespiti amacıyla hazırlanan DSİ Yeraltısuyu Ölçüm Sistemleri Yönetmeliği 07.06.2011 tarih ve 27957 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Mevcut kuyulara 2 yıl içerisinde ölçüm sistemi takma zorunluluğu getirilmiştir. Trakya Bölgesinde 558 adedi Yeraltı Suyu sulama Kooperati?erine ait olmak üzere toplam 3618 adet kullanma belgeli kuyu bulunmaktadır. Bunun yanı sıra yaklaşık 4000 adet izinsiz açılmış ve kullanılmakta olan kuyu olduğu tahmin edilmektedir.
2009-2012 yılları arasında izinsiz olarak açılmış 150 adet kuyu tespit edilerek yaklaşık 200.000 TL cezai işlem uygulanmıştır. Trakya Bölgesinde bulunan tüm kuyulara (belgeli-belgesiz) ön yüklemeli uzaktan kontrollü su sayacı takılmaya başlanmıştır. Belgesiz kuyulara sayaç takılmasına müteakip envanter kaydı oluşturulması, ardından tüm sayaçların takılmasından sonra sektörel dağılım ile belgelerin yeni tahsislere göre revize edilmesi planlanmaktadır. Ergene Havzası için yeraltı suyu restorasyon planı hazırlanmıştır. Havzadaki bütün kuyular denetim altına alınmakta olup, tesislere ön yüklemeli uzaktan kontrollü su sayacı monte edilmektedir."
"Yeni taş ocaklarına dur denilir"
Raporda ayrıca Komisyonun önerileri de sunuldu. Projeye destek amaçlı yapılan önerilerde bölgenin "Turizm Master Planı"na verilecek onay ile çevresel anlamda birçok projebleminden kurtarılmış olacağına işaret edilerek, şu önerilerde bulunuldu;
"Turizm mastır planın onaylanması,
Taş ocaklarının kontrol altına alınması(su kaynakları-tarım arazileri -ormanlar-yerleşim alanları)
Belediyeler bir an önce çöplük alanlarını yasal statüye oturtmalı,
Özellikle Lüleburgaz çöplüğü bir an önce çözüme kavuşturulmalı,
Hayvan çiftlikleri atıkları ve OSB dışında kalan sanayi kontrol altında tutulmalı arıtma kurmalı ve arıtmalarını çalıştırmalı,
Özellikle bölgemizde kaçak kuyuları bir an önce tespit edilip, kapatılmalıdır.
Tarımsal kirliliğin önüne geçmek için alınan gerekli önemler uygulamaya geçilmeli."
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol