Değerli okurlar, mevcut mevzuatlarımızda var olan ve şimdiye kadarki bölümlerde, sizlerle tüketici hakları ve hak arama yollarını paylaştım. Mevzuatımızdaki haklara ve hak arama yollarına evet diyoruz ama, bunların yetmez olduğunu da düşünerek eleştirel bir bakış açısıyla nedenlerini anlatmak istiyorum. Bu yaklaşımda olduğu gibi, bazı arkadaşlarımızın anayasa oylamasındaki rijit tutumları nedeniyle 'yetmez ama evet' dediğimiz için eleştirildik ama olsun. Doğrular, subjektif değil objektif davranışlarla bulunur. Meselelere her zaman geniş açıdan baktığımız ölçüde tarih daima bizi haklı çıkaracaktır. Ülkemizde yürürlükte bulunan tüketici hakları ve hak arama yollarına gelince;
1. 1985 Yılında B.M. Genel Kurulu'nda kabul edilerek onaylanmış 'Evrensel Tüketici Hakları'nda bulunan birçok hüküm, '4822 Sayılı yasa ile değiştirilmiş ve 8 Eylül 1995 tarihinde 4077 sayılı 'Tüketicilerin Korunması Hakkındaki Kanun'nda var ama, neden tamamı yok? Ülkemiz yurttaşlarının, Avrupa ve dünyanın diğer birçok ülkesindeki halkların sahip olduğu haklar konusundaki mahrumiyeti neden?
Ama, şunu da gözardı etmeden bu soruların yanıtını aramak biraz hayal olur sanıyorum. Medeni ve gelişmiş ülke halklarının sahip olduğu ve kullanılan, hangi temel hakları için bir araya gelmese bile asgari müştereklerde bir araya geldik? Ülkemiz yönetimlerine talip siyasi partilerin, yurttaşlarını 'laik-antilaik', 'alevi-sünni', Kürt-Türk', 'sağcı-solcu', 'müslüman-gayri müslüm', vb. kamplara ayırıp, birbirine düşman yaratarak korku imparatorluğunda politik argümanları elinin tersiyle itip hangi bireysel ve toplumsal çıkarlarımızda ortak davranıyoruz? Bu gerçek durumlardan sonra, Nazım'ın dediği gibi 'kabahatin büyüğü bizde' olmuyor mu?
2. Her ne kadar, bir toplumda en sıradan yurttaştan, en etkili ve yetkili kişisine kadar herkesin birer 'TÜKETİCİ' olduğu söylense de tüm yasalar, yetkiler ve sorumluluklar kişilerin sosyal ve sınıfsal konumlarıyla ilişkili olarak farklılıklar gösteriyor. Bu güne kadar, toplum ve onu oluşturan bireylerinin doğrudan muhatap olduğu yasaların yapılışında, icrasında ve yargısında hangi yasama gücü, icra gücü, yargı gücü yurttaşları ya da onun sivil örgütlerini ciddiye alıp adil davranıyor? Onun için diyorum ki; yurttaşın ya da örgütlerinin sözü ve görüşü alınmadan, onlar için çıkarılan yasalar da, yapılan uygulamalar da, adaleti tesis eden yargılamalar da bizi, ancak dört duvar kadar ilgilendiriyor. Hayatın her alanında bunun binlerce örneğini görebiliriz.
Bunu aşmanın tek yolu, etnik kimliğiyle, inançlarıyla, renkleriyle, cinsiyetleriyle, ekonomik ve sosyal konumlarıyla farklılıkların bir zenginlik olduğu tüm bireylerin mensubu olduğu dernek, sendika, meslek örgütü vb. yapılarıyla başta siyaset olmak üzere, hayatın her alanında müdahalesinden geçer.
3. Tüketici hakları konusunda, 4822 sayılı yasa ile değiştirilmiş 4077 sayılı 'Tüketicilerin Korunması Hakkındaki Kanun' ve diğer mevzuatların içinde bulunan;
" Ayıplı mal ve hizmet tanımları,
" Satıştan kaçınma yasağı,
" Taksitli-kampanyalı-kapıdan satışlar ile üreli yayınlardaki kurallar,
" Kredi kullanım durumları,
" Etiket bilgileri-garanti belgesi-tanıtım ve kullanma klavuzu-servis hizmeti-reklam ve ilanlar-tehlikeli mal ve hizmetler-kalite denetimi-tüketicinin eğitimi vb. kriterler,
Vardır ama, çok yetersizdir. Keza, söz konusu mevzuatların içinde yer alan hak arama yollarından;
" Satıcı nezdinde,
" Hakem heyetleri nezdinde,
" Tüketici mahkemeleri nezdinde,
" Tüketicilerin doğrudan,
Şikayet hakları konusunda da çoğu zaman aşılması olanaksız barikatlar bulunmaktadır.
Sevgili okurlar, kendinize ait bu konuda bir sorun bulunmayabilir, varsa kendiniz çözmüşte olabilirsiniz. Ama, mutlaka bir yakınınız veya tanıdığınız birinin sorununa tanıklık etmişsinizdir. Amerika'yı yeniden keşfetmenin anlamı yok. Bilgi ve deneyim paylaşımı yoluyla birçok kişinin işini kolaylaştırmak için örnek olayları paylaşalım. İletişim adreslerimiz bildiğiniz gibi aşağıda sizlerin kullanımına her zaman açıktır. Sizlerden ileti bekliyoruz.
İyi hafta sonları… Sorunsuz bir yaşam dilerim…
Hoşça kalın…
Karaumur Caddesi Coştur İş Merkezi Kat: 3 No: 68 KIRKLARELİ
Tel: 0288 2141182 Faks: 0288 2147006
GSM: 0532 4752460
e-mail: huseyinkahraman@gazetetrakya.com
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol