Tüketici Hakları ve Hak Arama Yolları'na Devam

Sevgili okurlar, sizlere '4822 Sayılı yasa ile değiştirilmiş 4077 sayılı 'Tüketicinin Korunması Kanunu' başta olmak üzere, tüketicinin hakları ile ilgili bazı yasa maddelerinde yer alan haklarımızdan söz ettim. Bütün bunlar, yaşamın demokratik, sosyal ve ekonomik alanları içinde karşılaşabileceğimiz mağduriyetlerin hukuki tanımlarını içeriyor. Bilinçli bir tüketici yurttaş olarak, uğradığımız haksızlıklara karşı sessiz kalmayım bedelini ödemek istemiyorsak, bunları kullanarak haklarımızı savunmak kadar doğal bir şey olamaz. Hukuk mücadelesinde 'Hak Arama Yolları'nı da bilmek zorundayız. Aksi halde, haklı olmamıza karşın, kaybeder ve gasp edilen haklarımızı sineye çekmek zorunda kalırız.
Şimdi de, uğradığımız haksızlıklara karşı haklarımızı nasıl ve nerelerde arayacağımızdan söz etmek istiyorum.
1.    SATICI NEZDİNDE HAK ARAMA:
Tüketici, ayıplı malın varlığı halinde, mal ve hizmeti aldığı tarihten 15 gün içerisinde satıcıya İHBAR'da bulunması gerekir. Aksi takdirde tüketici;
"    Malın değiştirilmesi
"    Bedelin iadesi
"    Bedelin indirimi
"    Ücretsiz tamiri
Haklarından yararlanamaz.
İhbarın nasıl yapılacağı ve neler yapılmasına gelince;
a-İhbar ile malda varlığı anlaşılan ayıpların açık ve somut bir şekilde tanımlanması ve belirtilmesi gerekir.
b-Ayıp nedenlerinin açıklanmasına gerek yoktur.
c-Yalnızca malın ayıplı olduğunun söylenmesi yeterli değildir.
İHBARIN ŞEKLİ
İhbar için bir şekil veya yol zorunluluğu yoktur. İhbar, noter kanalıyla, iadeli taahhütlü mektupla veya telgraf ya da e-mail yoluyla yapılabilir. Satıcı, ulaşılabilir mesafede ise yüz yüze görüşülüp uzlaşma sağlanamadığı durumlarda bu yollar kullanılmalıdır. En geçerli ihbar yolu, noter aracılığı ile yapılandır.
İHBARIN SÜRESİ
a-Malın tesliminden itibaren 15 gün içerisinde yapılmalıdır.
b-Gizli ayıp varsa iki yıl içinde ihbar yapılmalıdır.
c-Hile ile gizlenmiş bir ayıp varsa 10 yıl içerisinde ihbarda bulunmalıdır.
Tüketicinin satıcıya yaptığı ihbar sonucunda, tüketicinin istemi yerine getirildiğinde uyuşmazlık ortadan kalkar.
Uzlaşma sağlanamaz ve sonuç alınamadı takdirde, 'Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri' nezdinde hak arama yoluna gidilmelidir.
2.    TÜKETİCİ SORUNLARI HAKEM HEYETLERİ NEZDİNDE HAK ARAMA:
Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri;
"    Tüketiciler ve satıcılar arasında çıkan uyuşmazlıkları çözümlemek ve tüketici mahkemelerinde delil olarak ileri sürülebilecek kararları almak üzere,
"    Tüketici sorunlarının çözümünü kolaylaştırmak ve böylece tüketicilerin haklarını aramalarını teşvik etmek amacıyla kurulmuşlardır.
"    Tüketici sorunlarının çözümünde, ihtiyari uzlaşma usulünü benimser.
"    Tüm il ve ilçelerde bulunur ve beş üyeden oluşur.
"    Hakem heyetlerine başvurular, delil oluşturan belge ve bilgiler ekinde uyuşmazlık konusunu içeren dilekçe ile yapılır.
"    Hakem heyetlerinin vereceği kararlarda, bakanlığın her yıl belirlediği mal ya da hizmet alımındaki uyuşmazlığın maddi değeri ile ilgili sınırlamalar vardır.
"    Tüketiciler, aynı uyuşmazlık konusu ile ilgili birden çok hakem heyetine başvuru yapamadıkları gibi, aynı hakem heyetine aynı uyuşmazlık konusunda birden fazla başvuruda bulunamaz.
"    Hakem heyeti kararlarına rağmen, uyuşmazlık sorunu çözümlenmediği durumlarda, tüketiciler haklarını bundan sonra 'Tüketici Mahkemeleri'nde arayacaklardır.     
   İyi hafta sonları… Sorunsuz bir yaşam dilerim…
       Hoşça kalın…

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol