Tüketici Hakları ve Hak Arama Yolları'na Devam

KAMPANYALI SATIŞLAR(Madde.7):
1- Gazete, radyo ve televizyon yoluyla yapılan ilanlarda satıcı, taahhüt ettiği tarihte, nitelik ve miktarını değiştirmeksizin ve ilan ettiği fiyat ile mal ve hizmeti teslim etmek zorundadır. Aksi halde; satıcı, alıcının zararını ödemekle yükümlüdür.
2- Yazılı bildirim zorunluluğu,
3- Erken ödemede indirim zorunluluğu,
4- Muacceliyet koşulu, gibi koruma önlemleri getirilmiştir.
KAPIDAN SATIŞLAR(Madde. 8 ve 9):
Satıcı tarafından tüketicinin evine veya işyerine gidilerek yapılan bir satış türüdür.
Kapıdan satışların özellikleri;
1. Satıcının işyeri dışında yapılmalıdır.
2. Önceden mutabakat olmaksızın yapılmalıdır. (Telefonla bir başka birisinin referansı ile aranmış olması, önceden mutabakat sayılmaz)
3. Satış konusu olan mal veya hizmetin değeri, 39 TL'den aşağı olmamalıdır. (Bu sınır, zamana bağlı olarak değişebilir)
4. Satış konusu mal veya hizmet, kanun kapsamı içinde olmalıdır. (Gıda maddesi, günlük tüketim maddeleri, sigorta sözleşmeleri, ses kaseti-DSV-DSD vb. gibi mal ve hizmetler kapıdan satış statüsünde değildir)
5. Tüketici, yedi gün içerisinde hiçbir gerekçe göstermeden 'Cayma Hakkı'na sahiptir. (Buna göre, tüketici malı aldığı niteliklerle iade etmek zorundadır. Aksi halde, tecrübe ve muayene dışındaki kullanımdan kaynaklanan 'Değer Azalması'nı ödemekle yükümlüdür. Tüketicinin 'Cayma Bildirimi'nden sonra satıcı, tüketiciden almış olduğu bedel ve senedi 10 gün içerisinde iade ederek sözleşmeyi fesh etmek ve 20 gün içerisinde de malı tüketiciden geri almak zorundadır.)
6. Satıcı, tüketicilerin bu haklarını gösterir 'Cayma Bildirim Belgesi'ni tutanak karşılığı tüketiciye vermekle yükümlüdür.
Kapıdan satışlarda imzalanan sözleşmeye dikkat edilmeli ve özellikle sözleşmede yazılı tarihin, alış-verişin yapıldığı gün olup olmadığına bakılmalıdır. Zira, yedi gün önceki tarih yazılmış ve siz farkında olmadan sözleşmeyi imzalamışsanız, cayma hakkınızı kendiniz ortadan kaldırmış olursunuz.
TÜKETİCİ KREDİSİ(Madde.10):
Tüketiciler, bulundukları ülkelerin sosyo-ekonomik yapısı ve iktidarların sosyal devlet anlayışları paralelinde banka veya finans kuruluşlarından ağır koşulları kabul ederek kredi almak durumunda kalabilmektedir.
Her ne kadar, bir ülkenin yurttaşları emek mücadelesi ve özgürlük-barış-adalet talepleriyle demokrasi mücadelesi veriyorsa; yasama, yürütme ve yargı erkinin de o ülkede yaşayan yurttaşlara karşı ne kadar koruyucu, kollayıcı, adil ve objektif olduğunu hepimiz görüyoruz. Uygulama sıkıntıları ve engellemeleri olsa da, her şeye rağmen yasanın bu maddesi ile tüketicileri koruyan bazı önlemler getirilmiştir. Bunlar;
1. Kredi sözleşmesinin yazılı biçimde yapılması, bir örneğinin tüketiciye verilmesi zorunludur.
2. Sözleşme koşullarında tek yanlı değişiklik yapılması yasaktır.
3. Sözleşmede, faiz oranı, kredi tutarı, teminatlar ve temerrüdün sonuçları gösterilmek zorundadır.
4. Erken ödemede faiz bildirimi yapılmak zorundadır.
5. Banka veya finans kurumunun hizmet veya maldaki ayıptan dolayı, satıcı ile birlikte ve zincirleme (müteselsilen) sorumluluk, gibi tüketicileri kısmen koruyan yasal yaptırımlardır.
Bu konu, oldukça geniş ve tüketiciler lehine sonuçlanmış emsal niteliğinde yüksek mahkeme kararları var. Bunu, başka bir gün sizlerle paylaşmak istiyorum.
SÜRELİ YAYINLAR(Madde.11)
Süreli yayınlarda, fiyat ve niteliğe uyulmama halinde tüketiciye tek taraflı olarak ve yazılı bildirimle 'Sözleşmeyi Feshetme Hakkı' tanınmıştır.
Tüketicinin 'Cayma Bildirimi'nden sonra;
1. Yayıncı, abone ücretinin geri kalan kısmını 15 gün içerisinde iade etmekle yükümlüdür.
2. Cayma bildiriminin yazılı olarak firmaya ulaşmasından;
" Günlük yayınlarda, 15 gün sonra,
" Haftalık yayınlarda, 1 ay sonra,
" Aylık yayınlarda, 3 ay sonra,
" Daha uzun süreli yayınlarda, ilk yayını takiben yürürlüğe girer.
İyi hafta sonları…
Saygılarımızla… Hoşça kalın…

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol