"Trakya'nın oğlu; Karaçam"

Eğitimci-Şair Belkıs Yıldız Erk, Araştırmacı-Yazar Nazif Karaçam'ı onure eden bir yazıyı kamuoyu ile paylaştı. Erk "Trakya'nın Oğlu, Nazif Karaçam Hocam" başlığı taşıyan yazısında şunları kaleme döktü;

"Çok değerli hocam,
Siz ışığınızı Trakya'ya Türkiye'ye dünyaya yansıtmışsınız. Bilgi, kültür, sevgi, emek, sabır, özverili, insana doğaya saygılı merhametli kocaman yürekli adam gibi adamsınız. Sizi dünyaya getiren anneniz nur içinde yatsın. Sizin gibi hayırlı bir evlat dünyaya getirip yetiştirmiş. Doğu Trakya'nın yer isimleri üzerinde çalışmanız, böyle bir çalışmanın içinde bulunduğunuzu yazmanız, Kırklareli'ni tanıtan bilgi ve kültür yüklü kitaplarınızın olması, Türkiye çapındaki araştırmacı yazarlığınız, Trakya'nın çeşitli gazete ve dergilerindeki yazılarınız, Atatürk'ün Trakya seyahatini belgesel haline getirmeniz, "ATATURK KIRKLARELİ'NDE" kitabını yazmanız ve bu kitabın kaynak kitap olarak kabulü, "ULUSAL KURTULUŞ SAVAŞINDA TRAKYA" kitabınızın silahlı kuvvetlerce faydalı bulunup kayıtlanması olağan üstü bir olay, tebrikler hocam. Sizinle onurlanıyoruz, gurur duyuyoruz. Bir Trakyalı olarak siz çok yaşayın. Sağlıklı mutlu başarılı olun. Her daim.
Çok değerli hocam. Siz 18 Nisan 1930 Kırklareli Pınarhisar Poyralı köyünde doğmuşsunuz. 1877 yıllarında (Bulgaristan'dan) Türkiye'ye gelen ailenizin göz bebeği olmuşsunuz.
Trakya'yı ve Kırklareli'ni Türkiye'ye dünyaya yazılarınızla, kitaplarınızla, çalışmalarınızla tanıtmışsınız. Son kitabınız "Kırklareli'ni Geçmişten Geleceğe Taşıyanlar" kitabınızla çalışkan bilim ve sanat sahibi vatansever insanlarımızı tanıttınız. Zurna kamışı bitkisini ortaya çıkardınız. Zurnayı ve halk çalgılarını tanıtmış, Zurna kamışı bitkisini İngiltere'ye göndermiş,
İngiliz Kraliyet Botanik bahçelerinde bu bitkinin olduğu anlaşılmış, araştırmalardan sonra Avustralya kökenli bir bitki olduğu anlaşıldıktan sonra, sizin Kırklareli ve Türkiye adı ile kayda geçmiş, tariha yazılmışsınız. Harika bir olay. Hocam, teşekkürler.
1930 yılında Atatürk'ün ziyaret ettiği eski belediye binasının yıkılmasını engellediniz, oranın müze haline gelmesine çalıştınız. Müzede Türkiye'de ilk defa bir müzede av ve yaban hayatı bölümü açılması için tahnit edilmiş kuşlar satın aldınız. Kırklareli'nin Türk gölge oyununa adını veren Karagöz'ün Kırklarelili olduğunu ortaya çıkardıktan sonra, Kültür bakanlığı tarafından heykelinin dikilmesini sağladınız.
Çok değerli hocam,
Ünlü özgürlük savaşçısı Gladyatör Spartacus'un Pınarhisar'ın Poyralı ve İslambeyli köyleri arasında kalan Parpara mevkiinde 3 bin yıl önce yaşamış, Parpara kavminden olduğunu ortaya attınız. Orijinal bir bilgi sağolun Hocam.
1956 yılında İstanbul da toplanan dünya Antialkoliz kongresinde, Kırklareli ve Türkiye'yi temsil ettiniz. Türkiye Sanat Severler ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti; kütüphane kurma ve yaşatma, Türkiye Edebiyat Eserleri Sahibi gibi cemiyetlerde vazife aldınız. Trakyalılar Vakfı kurucuları arasına girdiniz, "ATATÜRK KIRKLARELİ'NDE-BÜTÜN YÖNLERİYLE KIRKLARELİ VE İLÇELERİ", "ULUSAL KURTULUŞ SAVAŞINDA TRAKYA-EFSANEDEN GERÇEĞE KIRKLARELİ-KIRKLARELİ'Nİ GEÇMİŞTEN GELECEĞE TAŞIYANLAR" gibi tarihi kitaplar, gazetelere makaleler yazdınız.
Çok değerli Karaçam hocam, Cumhuriyet Gazetesinde, Balkan savaşında, şahane Rumeli'nin ölümünü anlattınız. Yurt sevgisi ile yaşayanları gazetelere yazdınız. 1979'da Bulgaristan ve Roma'ya gezinizi gazetelerde tam 60 gün anlattınız. Kırklareli'nin Osmanlılar ve Cumhuriyet döneminde yetişmiş, her alanda başarılı olanları son yazdığınız kitabınızda yazıp tanıttınız. Mesleklerinde başarılı olanları ÖRNEK olarak ortaya çıkardınız. Bu değerli şahsiyetleri bizlere tanıttınız. Onları Türkiye de tanıdı. Çok çalıştınız. Sizin gibi Nazif Karaçamlar her kente lazım. Bilginizi, kültürünüzü, ışığınızı bize yansıttınız. Siz bir aydınsınız, bir Trakyalısınız, adam gibi adamsınız. Çok çalışkan hocam. Size sonsuz saygılar, sevgiler sunarım Nazif Karaçam Hocam.''

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol