Lüleburgaz'dan Hakan Dedeoğlu, yaptığı açıklamada; "Alpullu Şeker Fabrika Müdürü Fikri Cömert'in 2014 yılında bölgemizdeki pancar kampanyasının (üretiminin) verimli geçtiğini (7-8 ton) söylemesi, özellikle de polar (şeker) oranındaki yükselişten (ortalama 13,5-16 arası) bahsetmesi Trakya insanı için
oldukça sevindirici bir haber olarak okunmalıdır" dedi.
Dedeoğlu, Alpullu Şeker Fabrikasıile ilgili olarak yaşanan süreç hakkında şu bilgileri verdi;
"Verimde ve şeker oranında Türkiye ortalamasında düşüş yaşanırken bölgemizde yükseliş gerçekleşmesi, üreticimizin ileriye yönelik olarak hedeflerini olumlu yönde etkilemiştir. Ayrıca, Fabrika müdürümüz, pancardan elde edilen verimin ve gelirin buğday, ayçiçeği ve çeltikten daha iyi olduğunu belirtti. Örnek vermek gerekirse: Buğdayda 500kg x 720 = 360TL; ayçiçeğinde 200kg x 1200=240TL;çeltikte 900kg x 1800=900TL olan rakamlar, pancarda 8000kg x 0,1438=1150TLolarak gerçekleşmiştir. Bu yılki pancarda poların yükselmesi fiyatın da yükselmesi demek olduğu için karlılık daha yüksek olacaktır (beklenen 0,145-0,159 TL arası) Sayın Cömert ayrıca pancarın münavebeli ekilmesinin bölge çiftçimizin ve topraklarımızın geleceği için doğru olacağını söyledi.Çalışmaların geçen yıl olduğu gibi bu yıl da tüm bölgede devam ettiğini belirten Sayın Cömert, eğitim gezilerinin İl ve İlçe Tarım Müdürlüğünün önderliğinde, Alpullu Şeker Fabrikası'nın bölge şefleri, Pankobirlik, Şeker-İş Sendikası ve diğer yetkililerin çabaları sonucunda devam etmekte olduğu ifade etti. Son olarak, "fabrikamızı eski günlerde olduğu gibi hep birlikte daha da verimli çalıştıracağız", dedi.
Kırklareli Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hakan Keçeci ise Alpullu Şeker Fabrikası'yla ilgili olarak fabrikanın yeniden çalışması ve üretimin artması yönünde müdürlüğün önderliğinde çalışmalar yapıldığını belirtti. Sayın Keçeçi düşüncesinin önümüzdeki yıl itibarıyla fabrikanın çalışması yönünde olduğunu ifade ederek bugün itibarıyla çalışma temposunun arttırılarak devam edeceğini ifade etti. Ayrıca eğitim çalışmalarının tüm bölge halkını bilgilendirme, gelişmeleri yakından görmeleri ve gereğini yapmaları yönünde destekleme amaçlı olacağını sözlerine ekledi. Bununla birlikte, önümüzdeki günlerde pancar bitkisinin faydaları hakkında konferans ya da farklı organizasyonlar gerçekleştirmeyi planladıklarını belirten Sayın Keçeçi, fabrikanın özelleştirilmesi yada özelleştirilmemesinin kendileri için fark yaratmadığını, kendileri için aslolanın fabrikanın çalışması olduğunu söyledi. Sayın Keçeçi sözlerine şöyle devam etti: "Üreticimiz bir süredir çeltik ekimine yöneldi. Ancak çeltikte ağır sulamanın ve yoğun ilaçlamanın yapılması toprakta verim kaybının yaşanmasına sebep olmuştur. Bu yüzden de pancar toprak için daha doğru bir üründür, denilebilir. Bu konudaki çalışmalarımızı öncelikle Babaeski ve Lüleburgaz İlçe Tarım Müdürlükleri olarak sürdürmeye devam edeceğiz".
Alpullu Pancar Ekicileri Birliği (Pankobirlik) Yönetim Kurulu Üyesi Vedat Dal da 5 adet pancar söküm makinesi aldıklarını, tüm yönetim kurulunun da pancar konusunda aynı şekilde düşündüğünü ifade ederken, gelecek sezonda pancar ekiminde artış oldukça makine sayısının da artacağını vurguladı.Bu yıl, verim artışı olmasının sevindirici olduğunu, İl Tarım Müdürlüğünün desteklerinin olduğunu açıklayan SayınDal, önümüzdeki yılla ilgili olarak da AB destekli tarım temelli projelerden yaralanmak istediklerini ayrıca Köy gezilerinin de devam ettiğini Pancarköy den başlayarak, mandıra, katranca, çiğdemli ve diğer noktalarda gezilere devam edileceğini pancar ekiminden memnun olan üreticimizin önümüzdeki yıl ekim alanlarını arttırmak istediğini ifade etti. Üreticiden söküm parası da alınmadığını belirten Vedat Dal amaçlarının bölge çiftçisine destek olduğunu vurguladı. Sayın Dal, son olarak,"küspeyi bize versinler, modern bir tesis kuralım, işleyelim, herkes kazansın daha da önemlisi 'bölge halkı kazansın', dedi.
Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Şeker-İş Sendikası Şube Başkanı Orhan Saltık da son günlerdeki gelişmelerle ilgili olarak 2015 yılında pancar ekiminde patlama olacağını, ekicilere yönelik ziyaretlerin umut verici olduğunu söyledi. "Bugün itibarıyla işçi arkadaşlarımızla birlikte fabrikamızı eskisi gibi çalıştırmayı hedefliyoruz" diyerek, önceki yıllarda işçilik maliyetinin (hatta işçi bile bulunamıyordu) dönüm başına 250 TL civarındayken makinelerin alınmasıyla söküm maliyetinin 60 TL'ye düştüğünü, ileriki günlerde "ara çapalama makinesi" de alınacağını, ayrıca "havalı ekim" yapan makineler alındıkça da işlerin daha çabuk yürüyeceğini ifade etti. Gelişmelerle ilgili olarak Tekirdağ'ın köyü olan Büyükkarakarlı Köyü'nde 2014 yılında 280 dönüm pancar ekildiğini, gelişmeler iyiye doğru gittiğinde 2015 yılı için 2500-3000 dönüm pancar ekileceği müjdesini vermesi ayrıca sevindiriciydi. Buna ek olarak Edirne civarında ve Sarmısaklı Çiftliği'nde pancar ekiminin artacağını ifade etti.
Sonuç olarak, Trakya halkının özellikle de esnafın yıllardır çok yakından bildiği ve ticari temeldeki söylemi bugün hala geçerli bir algıdır: "Köylü de varsa, herkes de vardır!" Aslında bu sorun ülkenin sorunudur. Trakya'da binlerce fabrika olmasına karşın köylümüz, çiftçimiz ve onların çocukları hala mağdurdur. Böyle olunca da ekonomik piyasalar ne yazık ki rahatlayamamaktadır. Trakya köylüsü kazancının artması halinde gelecekle ilgili görüşünü değiştirecek ve pancar ekimine yönelecektir. Bu yolda, "birlikten, kuvvet doğar" diyerek bu işi hep birlikte başaracağımızı düşünüyorum."
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol