Trakya'nin bugünü ve gelecegi bu panelde masaya yatirildi

 MARÇEP (Marmara Çevre Platformu) 34. panelini 13 Haziran Cumartesi günü, ilçemiz Demirköy’e bagli Igneada Beldesi’nde gerçeklestirdi. Saat 13:00’da Liman kahvehanesinde yapilan panele; Babaeski ADD Subesi, Vize ADD Subesi, Bursa Doga Dernegi, Çorlu Makine Mühendisleri Temsilciligi, Çorlu Çevre Gönüllüleri Dernegi, Edirne Çevre Gönüllüleri Dernegi, Lüleburgaz ADD Subesi, TEMA Vakfi Lüleburgaz Temsilciligi, Edirne Kent Konseyi, Doga Gönüllüleri Dernegi, Kirklareli Il Genel Meclis üyeleri, civar köy muhtarlari ve vatandaslar katilim gösterdi.

Saat 12:45’te MARÇEP sekreteri Yusuf Gürsucu’nun açilis konusmasini yapmasinin ardindan, saat 13:00 ile 16:00 arasinda panelin diger konulari anlatildi.

Panelistlerden Prof. Dr. Osman Inci (T.Ü. eski rektörü) “Istanbul Trakya’yi yutacak mi?”, Prof. Dr. Emre Aysu “Küresellesmek isteyen kent ve Trakya”, Prof. Dr. Cemil Cangir “Suyumuz öldü! Topragimizi da kefenleyin diyorlar mi?” ve Uz. Biyalog Okan Can “Çalinan sular” adli konulari anlattilar.

Panelin açilis konusmasini yapan Gürsücu su açiklamalarda bulundu:     “ISKI Trakya’nin sularini Istanbul’a çevirip Trakya’linin hayat damarlarini kesiyor. Geçim kaynaklarinin kökünü kurutuyor. Istranca’nin bes derecesinden sonra sira Rezve’de. Rezve suyunun kesilmesi hem topraga, hem balikçiliga darbe vuracak.

 Taskin sulari, denizleri besleyen, plaktonlari çogaltan ve baliklarin beslenmesine en önemli katkiyi saglayan dogal kaynaklardir. Kyiköy’de balikçilik öldü, sira Igneada Körferzi’nde. Su hayattir. Hayatimiza sahip çikalim.”

Panelde slayt esliginde sunumlarin yapilmasinin ardindan söz alan TEMA Lüleburgaz temsilcisi ve ADD GYK üyesi Hakan Dedeoglu dogal kaynaklarin mutlaka korunmasi gerektigini ifade ederek sunlari kaydetti:

“Sularin dogal kaynak ve yataklari kesinlikle degistirilmemelidir. Yildiz Daglari projesi bölgemiz açisindan çok önemli bir bakistir. Tekirdag valisinin ‘Trakya Eyaleti’ tanimlamasi bölgemiz açisindan önem arzetmektedir. Istranca Daglari yer üstü ve yer alti zenginlikleriyle önemlidir. Özellikle sularimiz, ormanlarimiz ve yer alti zenginliklerimiz için devletin gözetimi saglanmalidir. Iktidarlarin çesitli sebeplerle ortaya attigi söylemlere dikkat edilmesi gerekmektedir. Il genel meclisi üyelerimizin duyarliligi ve önemli bilgilendirmeler sonucunda hata yapilmasi mümkün degildir. Böylece yatirim alanlarinda hatali isler yaptirilmamis olur.”

Milli servetin yok olmamasi gerektigini vurgulayan Dedeoglu; “Hepimizin bildigi gibi Tv’lerdeki hava durumu haberlerinde hep “Balkanlardan gelen hava dalgasina göre yagmur, kar ya da soguk geliyor” denmektedir. Eger balkanlari korumazsak iç bölgeleri korumamiz mümkün olmaz. Bu noktada Igneada’da geçmis yillarda yapilmis olan toplantida ‘Nükleer santrala hayir’ konusu ile konulan tepkiden dolayi belediye baskanini ve Igneada halkini kutlarim. Bugünde ayni tepkiyi koyacaklarindan eminim. Aklin yolu birdir.” dedi.

Issizlik konusunda bölgenin sorunlarini bildigini de söyleyen Dedeoglu söylemlerine su cümlelerle devam etti:

“Kesinlikle bölge insanimizin bu sorunu çözümlenmelidir. Örnegin Igneada milli takimlar kamp bölgesi ilan edilebilir. Ek olarak buradaki turizm desteklenmelidir. Liman insaati modern hale getirilerek, denizden iliskisi saglanabilir. Ayrica hafta sonlari, orman turizmi gelistirilmelidir. Demirköyde çilekçilik ve diger meyvaciliga agirlik verilmelidir. Bizler TEMA vakfi olarak tüm bu konulari destekliyoruz. Kaybettikten sonra aramak dogru degildir.” Katilimcilarin sorularinin cevaplandirilmasinin ardindan panel sona erdi.

MARÇEP nedir?

MARÇEP, Trakya ve Güney Marmara’da çevre ile ilgili faaliyet gösteren gönüllü sivil toplum kuruluslarindan olusan bir platformdur.

MARÇEP, Marmara Bölgesi’nde çevre ile ilgili faaliyet göstermekte olan, çevre dernekleri, kuruluslari ve insiyatifleri ile kendi yönetim ve yürütme kurullarinda karar alarak platforma katilmak isteyen ve platform tarafindan kabul edilmis kuruluslarin bütünüdür. Isleyis olarak demokratik bir yapidir. MARÇEP kararlari bilesenlerin ortak karari ile gerçeklesir. Isteyen bilesenlerin alinan kararlara katilmama özgürlügü bulunmakla birlikte, kararlara karsi karar, eylem vb. çalismalari örgütlemelerine izin verilmez. Çalismalari dönemsel olarak seçilen ve/veya görev alan koordinatör, yürütme kurulu ve sekreterya araciligi ile yürütülür. Sekreterya ve koordinatör yürütme kurulu’nun dogal üyesidir. MARÇEP bileseni olan kuruluslarin örgütsel bagimsizligina özen gösterilir. MARÇEP bilesenleri aksine bir karar alinmadigi sürece her 2 ayda bir kez toplanir ve kendi gündemlerini görüsürler. Toplanti gündemi sekreterya ve koordinatörün önerisi, yürütme kurulu’nun görüsü ve bilesenlerin önerileri ile belirlenir. Yürütme Kurulu, koordinatör ve sekreterya her 2 yilda bir yenilenir. MARÇEP’in Kirklareli temsilciligini arastirma gelistirme grubu olarak TMMOB Kirklareli Subesi adina Hüseyin Kahraman’dir.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol