Trakyalı Briççiler Lüleburgaz'da buluştu

Kırklareli Briç İl Temsilciliğinin 2010/2011 Faaliyet programında yer alan Lüleburgaz Sezon Açılış Briç Turnuvası Bricin adresi Lüleburgaz Şehir Kulübünde 27 Aralık Perşembe gecesi Kırklareli, Edirne, Lüleburgaz, Pınarhisar, Babaeski ve Uzunköprü'den gelen toplam 60 sporcu kıyasıya bir mücadelede bulundular.
Birinciliği Lüleburgaz'dan Serhat Paksoy-İlker Özel çifti alırken İkinciliği Lüleburgaz'dan Nadir Çıtak-İsmail Erdem kazandı. Üçüncülüğü Babaeski'den Arif Elmas-Vehbi Tiryakioğlu ikilisi aldı.
İlk beş derece şöyle oluştu;
1- Serhat Paksoy - İlker Özel (LÜLEBURGAZ )
2- Nadir Çıtak-İsmail Erdem ((LÜLEBURGAZ )
3- Arif Elmas-Vehbi Tiryakioğlu (BABAESKİ )
4- Metin Topuz-Murat Çarıkçı (LÜLEBURGAZ )
5- Zeki Paksoy-RAFET Gülmez   (LÜLEBURGAZ)
Turnuva Direktörü olan Ulusal Hakemlerimizden Burhan Yavuz'un yaptığı kapanış konuşmasında; Lüleburgaz daima Briçte ilimizin lokomotifi olmuştur. Tekrar bu ilçemizi sporumuza önder olarak soyunduğunu görmek bizleri çok mutlu kılmıştır. Bize kucak açan Lüleburgaz Şehir Kulübü idarecilerine, personeline ve Turnuvamıza katılarak katkıda bulunan siz değerli sporcularımıza Federasyonum adına sonsuz şükranlarımı sunar ve tüm yaşamınızda başarılarınızın devamını dilerim" dedi. Turnuva verilen kokteyl ile sona erdi.
Peki briç nedir ne değildir diye soracak olanlara ise Briç hakkında temel bilgiler ve kuralları ve tarihi özgeçmişi şöyle:
Elli iki kartlık standart iskambil destesiyle oynanan bir iskambil oyunudur briç . Briç oyunu, şansın etkisini en aza indirmesi ve zihni yetenekleri bilemesi nedeniyle diğer iskambil oyunlarından çok satranca benzetilir.
Oyun 2 bölümden oluşur; 1.Konuşmalar bölümüdür. 2.Kart oyunu bölümüdür.
Türkiye 'de Briç; Türkiye ' de briç oynayan çok sayıda insan olmasına rağmen "Tunuva Briçi" oynayan kişilerin sayısı halen 7.000 kadardır. ilk briç turnuvası 1954 yılında düzenlenmiştir. Türkiye briç milli takımı ilk kez 1969 yılında Oslo' da yarışmıştır. 1997 yılında Spor Bakanlığına bağlanan Türkiye briç federasyonu illerde ise il spor müdürlüklerine bağlıdır. Ülkemiz son 2 Avrupa şampiyonasında 36 ülke arasından 12. olmuştur.
Yeniden bazı çevrelerde "briç" yerine "hidiv" denmesinden yola çıkarak Türk kökenli bir oyun olduğu iddia edilse de aslında İngilizlerin whist isimli oyunundan evrimleşerek bugünkü haline gelmiştir. Oyunun Türk kökenli olmasına dair bir başka iddia da "briç" kelimesinin Türkçe "bir-üç" ifadesinden bozulma olduğu varsayımına dayanır. "Bir-üç" ifadesinin kökeni olarak ise oyun sırasında üç elin kapalı bir elin açık olması şeklinde bir yorum getirilmektedir. Ancak önceki iddia gibi bu iddia da asılsızdır. Bir başka iddia ise, 1910'lu yıllarda İngiliz subayların, bugünkü Galata Köprüsü altındaki kahvehanelerde oynadıkları bu oyuna "Bridge" adını koymalarıdır. Bu iddianın da yersiz olma ihtimali büyüktür. Bu gün en yaygın oynanan biçimi olan "Kontrat Briç" versiyonunun kuralları 1920'lerde Amerikalı işadamı Harold Vanderbilt tarafından oluşturulmuştur. 1920 ve 1930'lu yıllarda Ely Culbertson ve 1940 ve 1950'li yıllarda da Charles Goren yazdıkları kitaplar ve katıldıkları radyo ve televizyon programları aracılığıyla bu oyunu popülerleştirmişlerdir. Türkiye'ye Fransa yoluyla girmiştir. Bu nedenle Türkiye'de briçle ilgili deyimlerin Fransızcasının kullanılması gelenektir.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol