1/25 bin ölçekli Trakya Çevre Düzeni Plani son olarak Tekirdag Il Genel Meclisi’nde görüsüldü ve oy birligi ile kabul edildi. Edirne’nin de Ekim ayinda oy birligi ile kabul ettigi plani, Kirklareli Il Genel Meclisi Nisan ayinda oy çoklugu ile kabul etmisti. CHP’li üyelerden Aydin Karakoç ve Hüseyin Taskin, plana red oyu kullanarak tarihe geçen iki isim oldu. 3 meclisin de konuyu karara baglamis olmasiyla artik Trakya’da yeni bir devir basladi. Plandan önce (P.Ö.), plandan sonra (P.S.).
Trakya’da bir devir resmen sona erdi. Uzun yillar boyunca bölgenin gündeminde yer alan, hakkinda onlarca toplanti, yüzlerce yorum yapilan, binlerce defa incelenen, STK’larla yatirimcilari, bilim adamlari ile siyasileri karsi karsiya getiren 1/25 bin ölçekli Trakya Çevre Düzeni Plani son olarak Tekirdag Il Genel Meclisi’nde de onaylandi.
Trakya Üniversitesi ve Çevre Bakanligi tarafindan 11 Kasim 1999 tarihinde imzalanan ve 13 Temmuz 2004 tarihinde Çevre Bakanligi tarafindan onaylanarak yürürlüge giren planda kuskusuz en etkin isim planin dogusuna vesile olan T.Ü. eski rektörü Prof. Dr. Osman Inci oldu. Trakya’da il il, ilçe ilçe, belde belde dolasan Inci, beraberinde basta Prof. Dr. Emre Aysu olmak üzere birçok akademisyen ve uzman esliginde planin orjinal hali ve hedefinden saptigini ifade ederek yillar boyunca çirpindi durdu.
Istanbul Büyüksehir Belediyesi’ne bagli Istanbul Metropoliten Planlama (IMP)’nin himayesindeki planlar sayisiz kere Belediye ve Il Genel Meclisleri’ne gitti geldi. Bu gidip gelmeler ilk olarak 2010 yili sonuna dogru sonuca ulasti. Edirne Il Genel Meclisi Ekim ayinda planlari oy birligiyle kabul etti. 28 kisinin yeraldigi Edirne Il Genel Meclisi’nde CHP’den 17, AK Parti’den 9, MHP’den 1 ve DSP’den 1 üye yeraliyor. Plana ilk zamanlarda itiraz eden ve sürekli muhalif tavir sergileyen CHP grubunun oylamada olumlu tavir sergilemesi ve neticesinde planin Edirne Il Genel Meclisi’nde oy birligiyle kabul görmesi, Trakya’nin gündemine bomba gibi düstü.
Bu tablo kamuoyunda yogun tepki alinca Kirklareli Il Genel Meclisi biraz daha temkinli davrandi.
Plan notlarini en ince ayrintisina kadar inceleyen meclis, saatler süren toplantilarda orta yol bulmaya çalisti. Kirklareli’nde de ilk etapta plana muhalif olan CHP grubu, daha sonra saf degistirerek planin bir an önce onaylanmasi gerektigi görüsünü savunmaya basladi. CHP’den 16, AK Parti’den 7, MHP’den 1 ve DP’den 1 üyenin yerladigi 25 kisilik Kirklareli Il Genel Meclisi de Nisan ayinda planlari oy çokluguyla kabul etti. CHP’li üyeler Hüseyin Taskin ve Aydin Karakoç plana red oyu veren 2 isim olarak gündemde yer aldilar. Edirne ve Kirklareli’ndeki süreçleri yakindan izledigi tahmin edilen Tekirdag Il Genel Meclisi de, Trakya’da planlari en son görüsen sehir oldu. CHP’den 19, AK Parti’den 12, DP’den 2, MHP’den 1 ve DSP’den 1 üyenin yeraldigi 35 kisilik Tekirdag Il Genel Meclisi de plani oy birligiyle kabul etti.(E.G.)
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol