Trakya'da rüzgâr enerjisine dikkat çeken anket

Trakya Kalkinma Dernegi'nin yenilenebilir enerji konusunda yaptigi bir anket rüzgâr enerjisine isaret etti. Birden çok seçenegin isaretlenebildigi ve 500 kisinin katildigi ankette sanayi tesislerinin yenilenebilir enerji ile çalismasi ön plana çikarken bu sanayi tesislerinde kullanilacak enerjinin ise rüzgârdan elde edilmesi gerektigi ön plana çikti. 

Trakya Kalkinma Dernegi, geçtigimiz haftalarda baslattigi yenilenebilir enerji kaynaklarina yönelik bir anket çalismasi sonuçlandi. Dernegin internet sayfasindan yaptigi anketin sonuçlari 6 Ocak'ta kamuoyu ile paylasildi. Birden çok seçenegin isaretlenebildigi ankette katilimcilara; "Fabrikalar yenilenebilir enerjiyle çalissin", "OSB'ler yenilenebilir enerjiyle çalissin", "Belediyeler yenilenebilir enerji tesisi kursun", "Rüzgar teknolojisi kullanilsin", "Günes teknolojisi kullanilsin", "Biomass teknolojisi kullanilsin", "Hibrid teknolojisi kullanilsin", "Teknoloji üretim tesisi Edirne'de kurulsun", "Teknoloji üretim tesisi Kirklareli'de kurulsun", "Teknoloji üretim tesisi Tekirdag'da kurulsun", "Teknoloji üreticisi Trakya Üniversiteleri'nde mesleki egitim birimi kursun", "Güney Kore firmasi kursun", "Çin firmasi kursun", "Avrupa firmasi kursun", "ABD firmasi kursun" seçenekleri yöneltilerek biri veya birkaçinin isaretlenmesi istendi.

Ankete 500 kisi katilirken;

495 kisi "Fabrikalar yenilenebilir enerjiyle çalissin",

499 kisi "OSB'ler yenilenebilir enerjiyle çalissin",

497 kisi "Belediyeler yenilenebilir enerji tesisi kursun", 

493 kisi "Rüzgar teknolojisi kullanilsin",

217 kisi "Günes teknolojisi kullanilsin",

482 kisi "Biomass teknolojisi kullanilsin" (Çesitli biyolojik maddelerin yakilmasi ile elde edilen enerji",

491 kisi "Hibrid teknolojisi kullanilsin" (Birden çok enerji kaynaginin kullanildigi               sistem)

73 kisi "Teknoloji üretim tesisi Edirne'de kurulsun", 

120 kisi "Teknoloji üretim tesisi Kirklareli'de kurulsun",

307 kiside "Teknoloji üretim tesisi Tekirdag'da kurulsun",

498 kisi "Teknoloji üreticisi Trakya Üniversitelerinde mesleki egitim birimi                    kursun",

129 kisi "Güney Kore firmasi kursun",

0 kisi "Çin firmasi kursun",

301 kisi "Avrupa firmasi kursun",

28 kisi "ABD firmasi kursun" seçeneklerini isaretledi.

Ankette öne çikanlar

Ankete katilan 500 kisiden 499'u Organize Sanayi Bölgeleri'nde (OSB) yenilenebilir enerji kullanilmasini isterken, 497 kisi belediyelerin yenilenebilir enerji tesisi kurmasini istedi. 495 kisi de yenilenebilir enerjinin fabrikalarda kullanilmasini istedi. Kullanilabilecek enerji teknolojisine iliskin ise rüzgar enerjisi 493 oy ile öne çikarken onu 491 ile hibrid teknolojisi izledi. Teknoloji üretim tesisi konusunda ise gösterilen adres Tekirdag oldu. 307 kisi teknoloji üretim tesisinin Tekirdag'da, 120 kisi Kirklareli'nde ve 73 kisi Edirne'de kurulmasini önerdi.

Teknolojiyi üretecek kurumun ise Trakya'daki üniversiteler (Kirklareli Üniversitesi, Trakya Üniversitesi ve Namik Kemal Üniversitesi) tarafindan kurulmasi ilk sirada yer aldi. 498 kisi bu yönde oy verirken 301 kisi bu isi Avrupa'nin yapmasini, 129 kisi Güney Kore'nin yapmasini ve 28 kiside ABD tarafindan yapilmasini istedi. Çin seçenegine ise hiç oy veren olmadi. 

Bölgenin rüzgâr enerjisi potansiyeli

Trakya bölgesinin 2009 verileri ile üç ilde rüzgâr enerji santrali potansiyellerinin degerlendirilmesi sonucu toplam kurulu güç kapasitesi 11 bin 175 MW olarak hesaplandi. Toplam kurulu gücün miktari üzerinden yüzde 20'sinin "güvenilir kapasite" olarak hesaplandiginda ise, bölgede toplam 2 bin 235 MW rüzgâr enerjisi üretilebilecek durumda.

Trakya'da ki mevcut verimli RES yatirim potansiyeli söyle;

Edirne sanayi tüketimine göre Gross/YE santral ihtiyaci 340 bin MW/yil / 300 gün / 24 saat = 47,22 MW.

Kirklareli sanayi tüketimine göre Gross/YE santral ihtiyaci 1 milyon 352 bin 824 MW/yil / 300 gün / 24 saat = 188 MW

Tekirdag sanayi tüketimine göre Gross/YE santral ihtiyaci 3 milyon 849 bin 114 MW/yil / 300 gün / 24 saat = 535 MW

Rüzgâr enerjisi öne çikti

Anketin sonuç bölümünde Trakya Kalkinma Dernegi'nin görüslerine yer verildi. Sonuç bölümünde; "Trakya bölgesi yenilenebilir enerji kaynaklari içinde rüzgâr enerjisi için büyük bir potansiyel tasimaktadir ve gittikçe artan ve kritik bir öneme sahip elektrik ihtiyaci için en uygun alternatif olarak gözükmektedir. Gelecek vizyonu, çevre ve realiteler göz önüne alindiginda bölgemizde RES yatirimlarinin tesvik edilmesi, desteklenmesi ve hizlandirilmasi geregi bulunmaktadir. Bu noktada esas can alici husus bu kadar büyük bir RES potansiyeline sahip bir bölgenin kendi RES teknolojisini de üretebilmesidir. Bu açidan Dernegimiz bu önemli hususa da odaklanarak en dogru teknoloji arayisi ve is plani sürecine girmistir" denildi. 

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol